Jaký byl letošní Rendez? Krátký!

27.6.2011 16:00 Veronika Kluková

Jaký byl letošní Rendez? Krátký!

Musíme přijet příští rok znovu, protože jsem si to moc neužila. S těmito slovy nejmladší členky naší výpravy jsme se loučili s přáteli při odjezdu z Rendezu. Radka tím všechny pobavila a donutila je k pořádné dávce smíchu. Pojďme ale na začátek, jak to celé opravdu bylo.

 

 

 


Sobotní ráno bylo plné očekávání. Hlavně pokud jde o počasí a taky o Radku, kterou čekala první cesta za hranice a rovnou na výstavu plnou mašinek do Bratislavy. Oboje bylo nakloněno na správnou stranu. Tak jsme vyrazili všichni tři na hlavní nádraží v Olomouci, odkud naše cesta směřovala do Břeclavi, kde si nás u nádraží vyzvedl Shalomek a jeho vozem jsme pokračovali do metropole Slovenska za přáteli. Cesta probíhala v pohodě. Pánové se bavili o pátečním nahánění 498.022 + 486.007, které směřovaly stejným směrem jako my o den dříve.


Náš řidič už v jiné, své vlastní profesi © Radek Hořínek

Do místa dění jsme dorazili při konci defilé parních mašinek. Což ani tak nevadilo. U vstupu do areálu si nás vyzvednul Pio, který nám dal potřebné instrukce co a jak. V trubkárně jsme si nechali věci a jenom s foťáky jsme se vydali do areálu bývalého depa Bratislava východ. Potkávali jsme staré známé a poznávali i nové. Pomalu při každém korzu areálem se Radka povozila na plošiňáku zahradní železnice.


Dračice Radka ve svém živlu © Radek Hořínek

Kmotřík se pro změnu občas ztrácel, aby společně se Shalomkem ulovili něco pro ně zajímavého. Vždycky se ale našel, aby se na tu jezdící dračici podíval a vyfotil ji. Ona se Radka stala modelem nejen pro naše fotoaparáty, ale také bavila přátele svými pádnými odpověďmi. Čas je bohužel nešlo zastavit a naše návštěva se blížila ke konci. Bylo potřeba si sbalit svých pár švestek a rozloučit se s přáteli i mašinkami.


Autorka reportáže se dokáže loučit i takto © Radek Hořínek 

A pak nasednout do Shalomkova vozu a přemístit se do Břeclavi, abychom dál pokračovali vlakem do Olomouce. Jeli jsme s větrem o závod a jak by klasik řekl „stihli jsme s vyplazeným jazykem“. Nasedli jsme do vlaku, aby se po krátké chvíli dal náš rychlík R 813 do pohybu a dovezl nás domů s pár minutkami zpoždění, které jsme cestou nabrali. Na hlavním nádraží v Olomouci si ještě kmotřík počkal na Ex 142 Odra.


Soubor nezabavených komponent na olomouckém hlaváku © Radek Hořínek

Důvodem mu byla lokomotiva řady 380, čili „soubor nezabavených komponent“, jak ji nazval Shalomek podle jisté vídeňské události, v jejím čele.  Ještě v neděli dopoledne jsme byli na Rendezu, ale už jen díky streamu na VLAKY.NET. Snad i příští rok dorazíme, když se tam Radce tak moc líbilo. Byl to pěkně prožitý den a nevadily ani dvě krátké dešťové přeháňky.

Titulní snímek: 422.0108 a 310.23 obklopeny obdivovateli © Veronika Kluková

Galéria

Súvisiace odkazy