Od úvratí k úvratím 2011

30.6.2011 16:00 Mixmouses

Od úvratí k úvratím 2011

Tento příspěvek vznikl vlastně shodou okolností. Vše započalo pozváním na slavnostní premiéru opraveného Gontkuláka na Oravu 5.6.2011. Měli jsme spolu s dalšími tu čest být přítomni i přípravám této vydařené akce, z níž Vám přináším menší fotogalerii spolu s několika téměř historickými snímky. A proč „Od úvratí k úvratím“?

 

 

 


Za vše může jako vždy náhoda, která tomu chtěla, že jsme se uprostřed vší slávy naprosto nečekaně srazili s ředitelem Rajnochovické lesní železnice Tomášem Hegarem. Slovo dalo slovo a jelikož byl náš odjezd z Tanečníku naplánován až na pondělí, domluvili jsme na cestu zpět krátkou návštěvu na RLŽ. Příslibem nám byly informace o zajímavých novinkách na této lesní železničce.

Vraťme se ale na začátek všeho: hlavními "pachateli" (nejen) oravské slávy jsou členové KRÚŽOKu. Gontkulákovi předcházela první akce, daleko méně známá mezi širokou veřejností, a tou bylo provedení generální opravy lokomotivy BNE 50 z HLÚŽ, kterou finančně zajistil jeden velký příznivec železnice ve spolupráci s Martinem Kouřilem z výše jmenovaného sdružení. Jelikož tato akce dopadla ku spokojenosti všech zúčastněných stran, rozhodl se sponzor pro metu vyšší, tedy parní lokomotivu.
 
 
Zde opět přicházejí ke slovu členové KRÚŽOKu Martin Kouřil a Josef Němeček, kteří ve spolupráci s dalšími zainteresovanými lidmi vybírají právě Gontkuláka a také firmu, jenž celou opravu provedla - Olpas Krnov a OKV Vrútky (GO kotle). No a jak vidno ze snímků, operace se zdařila na výbornou po všech stránkách. Mašinka jezdila jako "zamlada", celá akce byla velmi dobře zorganizovaná zásluhou Oravského múzea a hlavně Petera Klinovského. Popřejme Gontkulákovi další porci najetých kilometrů, tentokráte už s návštěvníky Oravské lesní železnice.
 
Tolik ve stručnosti slovem a dále vám tuto premiéru přiblížím obrazovým materiálem. Navíc jsem přidal pár snímků z roku 1991, kdy se konala má "premiéra" na KOLŽ. Omluvte prosím kvalitu těchto černobílých snímků, aparát Smena 8M a naprostá neznalost fotografických základů zde udělaly své…
 
 
Abych dostál svému slibu "…k úvratím", zkusíme malé kouzlo - přidáme si písmenko a z hvozdů oravských se přeneseme do hvozdů moravských, kde se kdysi vinula málo známá, ale také úvraťová lesní železnička, o níž tu již proběhla zmínka. A copak že se zde od té doby změnilo?
 
Kromě vydařených akcí, rozšíření vozového parku o další lokomotivy a výrobu roztomilého vagonku je největší novinou po dlouhém úsilí získání původní správní budovy lesní železničky včetně poměrně rozlehlého pozemku. Ten svojí polohou přímo vybízí k přehodnocení původních záměrů vystavět nádražíčko včetně topírny na pronajatém, o něco výše položeném pozemku.
 
 
Nyní bude možné ještě o nějaký metr drážku prodloužit, téměř až k silnici v původní trase a navíc "na dvoře" vybudovat nástupiště, provozní budovy železničky, kryté pódium pro pořádání akcí, vejdou se sem veškeré staniční a manipulační koleje i část parkoviště. Ze snímků je patrné, že rajnochovické čeká veliký kus práce, ale dobrá zpráva je, že správní budova je ve stavebně celkem dobrém stavu, krom poněkud nezvaného krytého bazénu v suterénu a jisté "opotřebovanosti".
 
Do budoucna zde v prvním podlaží má vzniknout muzeum, infocentrum, zázemí pro návštěvníky a ve dřevěném přístavku ve dvoře by se vyjímala stylová výdejna jízdenek včetně dopravní kanceláře. Druhé podlaží bude vyhrazeno členům spolku a případným brigádníkům, kterých se doufejme najde dostatek. Třetí podlaží - půdní vestavba - pak bude obytným prostorem.
 
 
Na závěr bych rád zmínil ještě jednu připravovanou akci - vybudování naučné stezky, tématicky zaměřené na dopravu dřeva a věnované lesníkovi ing. Josefu Opletalovi - význačné postavě lesního dopravnictví. Podtématy bude doprava dřeva po vodě, lesních cestách, po železnici a současným způsobem. Začínat bude stylově u výše zmíněné budovy bývalé lesní správy a poslední deváté zastavení nalezneme na rozcestí žluté a červené značky.
 
Část této stezky povede po tělese železničky, část po turistických cestách. Prohlédnout si tuto technickou zajímavost budeme moci pravděpodobně ještě letos. Rajnochovičtí svůj záměr obnovy železničky myslí vážně, svědčí o tom nejen postupně se rozrůstající vozidlový park, zvětšující se hromada kolejnic, ale nově i slušná hromada pražciva.
 
 
Držme jim palce, aby se tento záměr podařil a na dalším místě se časem ozývalo houkání alespoň dieselové lokomotivy, vezoucí vláček se spokojenými návštěvníky. No a pokud nechcete ony palce jen držet a rádi byste je přiložili k dílu, dejte muzejníkům zpod Kelčského Javorníku vědět, kontakty najdete na jejich webu.
Zdroj informací:

Gontkulák - Josef Němeček, Martin Kouřil
RLŽ - Tomáš Hegar, Martin Škoda

Titulní snímek: Znovuzrozená mašinka se šalinó © Mixmouses

Galéria

Súvisiace odkazy