People 2010 – View from Poland

23.5.2011 8:00 Mgr. Jan Guzik

People 2010 – View from Poland

Jak ten čas letí! Nepozorovaně minul další rok a je čas na další bilancování. Tentokrát – po vzoru mistra Shalomka – několik slov o lidech, které jsem v roce 2010 měl to potěšení potkat na železničních tratích. Ten rok byl cestami na různé železniční podniky vskutku bohatý.

 
 
 
 
 
 
 
První velká akce se uskutečnila v polovině února. Několik dní předem jsem dostal mailovou pozvánku od kolegy Cmelaka na lesní železnici Csömödér, kde Eugen organizoval příležitostnou zimní jízdu. Poznal jsem tam také technického vedoucího té drážky, sympatického Mihály Kalibu, který nás provedl po vznikajícím muzeu ve stanici Lenti a zajistil samu jízdu.
 

Mihály Kaliba - technický vedoucí lesní dráhy Csömödér © Jan Guzik
 
Byla to příležitost poznat přítele Eugena, Hanse „Hufiho” Hufnagela, spoluorganizátora parních jízd po celém světě, a také velice sympatického topiče reşiţy Szilárda Markóju. Přísloví Polak, Węgier – dwa bratanki, i do szabli i do szklanki se naplnilo bezezbytku (zvlášť, pokud jde o tu sklenku). Při návratu z Maďarska jsme si nemohli odpustit návštěvu v Trenčianské Teplé, kde toho dne drážku řídil náš klubový kolega hrabe.
 
V Trenčianské Teplé s električkou a jejím vládcem © Jan Guzik
 
V další části roku jsem několikrát navštívil krásnou Oravskou lesní železnici a vždy zažil milé setkání s jejím personálem (spravcaOLZ, BranoD400, a posléze také Komeťák). V půli dubna jsme jeli do Hanisky pri Košiciach, odkud jsme spolu se sympatickou skupinou KHKV jeli tamní Magdou po širokorozchodné trati do Maťovců. Pak nadešel čas tradičních, každoročních akcí: Prebúdzanie Katky v Košicích, kde došlo k tradičnímu setkání se skupinou klubových kolegů, a Parowozowe Show ve Wolsztyně, kam mne už tradičně provázel novinar. A o týden později, také už tradičně, následovalo setkání s mnoha klubovými přáteli na 6. narozeninách VLAKY.NET.
 
Opravdu těsné narozeninové přátelení © Jan Guzik
 
Koncem května se uskutečnila další velká výprava, tentokrát na Balkán. Vyrazili jsme s plzeňským Iron Monument Clubem přes Maďarsko (znovu Csömödér), Chorvatsko. Srbsko a Bosnu a Hercegovinu hledat provozní parní lokomotivy rozchodu normálního i úzkého. Nejmladším účastníkem výpravy byl klouček Vendolín, který měl energii nejméně několika sopek a velice utkvěl v paměti celé skupiny, Na ten výlet jsme se vydal pro zdravotní potíže jen taktak živý, ale vrátil jsme se v mnohem lepší formě. Dávno jsem se tak nenasmál, jako v té společnosti. V Srbsku a Bosně bal naším průvodcem už z předchozích výprav známý Srb Zoran Veresić.
 

Náš průvodce zamyšlený © Jan Guzik
 
Počátkem srpna jsem se vypravili do severních oblastí země bratrů Čechů, abychom si vyfotografovali parní lokomotivu, jezdící na úzkorozchodce Třemešná ve Slezsku - Osoblaha. Když už jsem se tam nacházeli a navíc nedaleko od Ostravy, rozhodli jsme se telefonicky dotázat tamního občana, známého u nás jako karel.f, zda by nám nechtěl dělat společnost. Karel se úkolu zhostil a spolu jsme se pak po celý den honili za vlaky.
 
Paní průvodčí Osoblažky si stěžuje Karlovi - na mé focení © Jan Guzik
 
Pak přišla na řadu Gnieźnieńska Kolej Wąskotorowa, znovu Oravská lesná železnica a po nich krátká přestávka v cestování, způsobená přípravami na Parowozjadu w Chabówce. Na ní samé bylo, v roli účinkujících i přihlížejících, přítomno také několik členů klubu VLAKY.NET, čemuž Zbyněk věnoval už samostatnou reportáž. O dva týdny později se uskutečnila Grand Prix Slovensko ve Zvolenu a s ní další setkání se známými. A poté znovu jízda KHKV s Magdou do Sečovců. Minulý rok mi přinesl také milé pozvání do poroty festivalu železničních filmů RAILFILM, což byla pro mne velice zajímavá zkušenost, neboť něčeho takového jsme se zúčastnil poprvé.
 
RAILFILM vyhrál Polák (ale za to nemohu) © Jan Guzik

Mám-li to shrnout, nebyl to rok pro železničního nadšence špatný. Železniční výlety jsou pro mne stále častěji příležitostí k setkání s přáteli, příležitostí k výměně názorů. Nashledanou na kolejích při dalších akcích!

Titulní snímek: Poněkud anachronická tvář Grand Prix Zvolen © Jan Guzik

(Přeložil PhDr. Zbyněk Zlinský)

Galéria

Súvisiace odkazy