Jánošík řádil u Ferdinanda

12.5.2011 8:00 Milan Vojtek

Jánošík řádil u Ferdinanda

Shalomek se pomátl? píše reportáž z nějaké pitky či co? A vůbec, co má společného slovenský lidový hrdina z Terchovej s nějakým Ferdinandem? Klid, vše vysvětlím. Už fotka napovídá, že se jedna o jednotku která původně měla dostat jediné jméno Jánošík. OK, to by bylo. No ale co ten Ferdinand? Když řeknu Hodonín, Nedakonice, zkušenější trkne, Jasně, kaiser Ferdinand a jeho Nordbahn. Ano, jedná se skutečně o jízdy jednotky 671.003 na trati Břeclav - Přerov.

Na začátku byl mail, který avizoval mimořádný výskyt jednotky řady 671 v místech, které jsou mi relativně snadno dosažitelná. Odesílatele mailu nebudu uvádět, jemu jsem za to vděčný, ale pro jistotu... nechci někomu udělat problémy. Když se k tomu již v úterý večer přidali další přátelé, abych to prý neodflákal, musel jsem to brát vážně a telefonát ve středu ráno od dalšího informačního zdroje to jen utvrdil. Jasně, zkusím s tím něco udělat.

Tak tedy o co vlastně šlo? Z Ostravy vyrazila na cestu jednotka 671.003, aby absolvovala potřebné zkoušky pro schválení do provozu. Pro mě bylo podstatné, že úsek Nedakonice Hodonín s plnotučnou šťávičkou (rozuměj 25 kV jednofázové střídaviny s 50 Hz), měl v průběhu dne absolvovat v každém směru třikrát. Po prvním příjezdu do Hodonína měly následovat statické zkoušky, ale kolega 771.068, který rovněž vyrazil na lov, hlásil. že čekal marně. Já tak na cestu vyjel až po avizu, že souprava vyrazila na pouť z Nedakonic. POdle posádky vlaku byla příčinou změna programu, při které se plánovaná část zkoušek uskutečnila ne v Hodoníně, ale již v Nedakonicích. Vlak jsem tak zvěčnil při pobytu v Hodoníně a následně jsem se vypravil zdokumentovat několika snímky jeho provozní zkoušky na trati 330 v již zmíněném úseku Hodonín - Nedakonice. Jao strategické místo jsem zvolil přehledný úsek Hodonín - Rohatec.  Úvodní snímky z trati představují první cestu v úseku Hodonín - Nedakoncice, další pak druhou cestu do Hodonína (v tomto okamžiku dokonce jednotka zastavila jen asi 150 metrů od mého stanoviště, aby pak předvedla svižný rozjezd). Ryze boční snímek vznikl při druhém putování do Nedakonic. Jako bonus přikládám soubor komponentů (neboli loko 380), na který jsem si počkal v úseku Břenec Přívoz - Rohatec.  

Pauza v Hodoníně

¨Z Hodonína do Nedakonic

Druhá cesta do Hodonína - rozjezd po zastavení na trati

 

Druhá cesta z Hodonína

Bonus v podobě Moravie.

Slovenské koleje se tak brzy dočkají příchodu dalšího nového vozidla. Všem cestujícím a strojvedoucím nezbývá než popřát, aby bylo spolehlivé a aby nových vozidel bylo co nejvíc. A hlavně, aby vozily spokojené lidi.  

Súvisiace odkazy