Zrážka vlaku s kamiónom pri Poprade

3.5.2011 16:00 Radoslav Macháček

Zrážka vlaku s kamiónom pri Poprade

V sobotu 30.4. 2011 ráno krátko po deviatej hodine narazil R 441 „Excelsior“ do kamióna. Nehodová udalosť sa odohrala na železničnom priecestí pred žst. Poprad Tatry v smere od Žiliny. Už zmeškaný Excelsior pod vedením žilinského stroja 163.116 v úseku, kde je traťová rýchlosť 120 km/hod, zastavil pomocou rýchlobrzdy, keďže na už spomínanom prejazde stál kamión.

 

 

 

Podľa slov vodiča kamiónu sa s prívesom zasekol medzi koľajami, odkiaľ sa už nemohol pohnúť, preto kontaktoval záchranné zložky, no žiaľ bolo už neskoro. Keď zbadal, že k priecestiu sa blíži vlak, opustil kabínu ťahača a bezmocne sa prizeral na toto dielo skazy. Nehodová udalosť si našťastie nevyžiadala žiadne životy ani zranenia. na poškodenom úseku Poprad - Svit a späť bola zavedená náhradná autobusová doprava. Súpravy boli otáčané v Poprade a vo Svite.


Nehoda rušňa 163.116 s kamiónom v km 200,9 medzi žst. Svit - Poprad-Tatry © designer

Pekné skoré sobotné ráno vyrážam autobusom zo svojej chalúpky na Záhorí do Bratislavy, kde ma čaká prestup na vlak IC 505 „TATRAN“. Pohodlne sa usádzam do vozňa, kde som mal zakúpené miestenky ale moje kroky smerujú do reštauračného vozňa, kde som strávil približne celú cestu. V Trnave pristúpila aj kamarátka Ľudka a cesta do Popradu-Tatier začala byť zaujímavá, keď nás vlaková čata oboznámila s nepríjemnou správou: „Pri Poprade sa zrazil vlak s kamiónom“ a vlaky meškajú. Túto informáciu sme brali zatiaľ len ako „žart“, pokým sme si neotvorili mobil internet a všetko o nehode si prečítali.


362.005 (IC 505) a 350.006 (IC 501) v žst. Svit © designer

Naša cesta skončila predčasne v žst. Svit. Cestujúci z vlaku IC 505 boli do stanice Poprad-Tatry prepravený autobusmi (NAD) a my s osobným autom a kamarátom „komeťákom“, ktorý bol ochotný nás prísť vyzdvihnúť. Pri ceste do cieľa našej cesty sme sa zastavili aj v km 200,9 kde sa stala spomínaná nehoda. Po príchode do miestneho depa sa skladáme do klubovne a púšťame sa do prípravných prác na Kométe, ktorá nás 1. mája prevezie prekrásnou tatranskou prírodou – viac v pripravovanej reportáži „Retro prvomájový sprievod s Kométou“.

Titulná snímka: Nehoda rušňa 163.116 s kamiónom v km 200,9 medzi žst. Svit - Poprad-Tatry © designer

Galéria

Súvisiace odkazy