České dráhy nasazují do provozu nová vozidla řady 342 a 810.7 a 714.7

1.4.2011 8:00 Milan Vojtek Zdroj: kancelář Odpudsmana ČD

České dráhy nasazují do provozu nová vozidla řady 342 a 810.7 a 714.7

Hned několik novinek nastupuje do provozu při dnešní mimořádné změně jízdního řádu. My jsme byli přitom a podařilo se nám poodhrnout roušku tajemství, provázející jejich uvedení do provozu. A nejde o novinky ledajaké, dokonce i přeshraniční dopravu čeká několik zásadních změn jak ve směru na Slovensko, tak i do Rakouska.

Dokonce jsme zjistili, že ČD Cargo začalo pronajímat další lokomotivy soukromým dopravcům.

 


Ještě před uvedením do provozu jsme zachytili nová vozidla, dnes již by měla být v lakovně, možná už i přeznačená a opatřená najbrtím kabátem, proto jsou pořízené snímky ze zkušebního provozu nesmírně cenné. V prvním případě se podařilo zachytit zkušební jízdy nové lokomotivy ještě s původním označením 242 214-5. Známý plecháč se stal prototypem nové lokomotivní řady a po dokončení všech zkoušek jej čeká přeznačení na 342.001.

Zadání konstruktérů  této rekonstrukce bylo jednoznačné. S využitím částí osvědčené lokomotivy vytvořit stroj, schopný vozit přímé vlaky mezi Brnem a Vídní. Důvod politický je zdokonalit železniční spojení obou měst, důvod ekonomický je řešit vzájemné vyrovnávky výkonů v přeshraniční dopravě. Proto byla současně s vývojem řady 380 předmětem práce konstruktérů i modifikace komponentů pro zástavbu do řady 242. Na rozdíl od řady 340, která má na napájecím systému 15 kV 16 2/3 Hz pouze třetinový výkon, v tomto případě bude trvalý výkon na obou napájecích systémech nově nastaven na 3 600 kW. Je tedy zjevné, že ve skříni stroje je zcela nová výbava a změnou prošly i podvozky. V této fázi pochází z původní lokomotivy, ovšem s novými motory a úpravou na zvýšení maximální rychlosti na 140 km/h. 

Podle informací z vývojového oddělení výrobce provozní zkušenosti z prototypu a jeho trojice zatím objednaných sester rozhodnou o dalším upřesnění objednávky. Výrobce počítá i s výrobou nových, modifikovaných podvozků s kotoučovými brzdami a převodem pro rychlost 160 km/h    

 

Lokomotiva 342.001 odjíždí v čele expresu 105 do Vídně. V době zkušebního provozu požadoval rakouský národní dopravce, aby na vlaku zůstala i turnusově řazená lokomotiva.  

 Laminátky ve službách soukromého dopravce.

Jakoby natruc uvolnila společnost ČD Cargo na objednávku soukromého dopravce své lokomotivy v novém korporátním nátěru. Pro přetahy nákladních vlaků po Hrbaté (trať Kúty - Trnava) požádal soukromý dopravce o zapůjčení postrkových elektrických lokomotiv. Dva stroje řady 230 se tak objevují na nákladních vlacích pravidelně již z Břeclavi, jako potvrzuje snímek z Kostické váhy. Vlak 54 321 má pravidelný odjezd z Břeclavi ve 13.05, ve sledu za EC 275.  

 V rámech pielsticka měl být zase pielstick! Nakonec vyhrál Caterpillar

Dvoumotorové lokommotivy řady 714 nebyly zrovna nejsprávnějším řešením. Zkušenosti z jejich nasazení na sklonově náročnějších tratích ukazují, že dva motory, více méně koncepčně vycházející z autobusových motorů, nebyly tím pravým řešením. Tři přívěsné vozy řady 020 už stačí, aby lokomotiva měla problém stíhat jízdní doby. Proto padl nápad vrátit do rámu z původních pielsticků znovu výkonný motor a získat tak trakční vozidlo pro plnohodnotné nasazení v provozu. Původní záměr byl ve spolupráci se společností Martinská Mechatronická oživit projekt motorů systému Pielstick, tak, jak se to nepovedlo v investici zvané Tatranský orol. Pravda zájem byl, nicméně krize si vyžádala začít trochu počítat a tak nakonec padla volba na motory Caterpillar. Každý ze strojů je opatřen nejmodernější řídící jednotkou, která přináší naprostou novinku. Výkon lokomotivy lze podle okamžité potřeby programovat na dvě výkonové hranice. V režimu volnoběžných otáček lze přepínat motor do režimu výkonu 900 nebo 1200 kW. To nabízí možnost snížit měrnou spotřebu lokomotivy až o 18 procent v režimu nižšího výkonu. Jejich rychlost je současně zvýšena na 100 km/h, váha lokomotivy ve službě je 62 tun.

Ve zkušebním provozu jezdí zatím stroje 714.701 (na snímku ještě pod starým číslem 714.221) a 714.702 (ještě s číslem 714.223) zatím ve dvojici. Na snímku jsou při zkušebním nasazení v osobní dopravě na vlaku do Havlíčkova Brodu i s turnusovou lokomotivou 363.033, která se veze jako záloha pro případ potíží nových vozidel.    

 Šukafon pro koridory 

Poslední novinka je zachycena při souběžné jízdě rychlostí 130 km/h s vlakem EC v úseku z Lanžhota do Břeclavi. V tomto případě je rekonstrukce nejrazantnější a 810.701 má s dárcem skříně 810,291 pramálo společné. Místo jedné hnané nápravy má motorový vůz poháněné dvě nápravy. Razantní proměna pojezdu s osazením kotoučovými brzdami umožňuje maximální rychlost až 140 kilometrů, ovšem pro sólo vůz platí vzhledem k nevyhovující brzdící hmotnosti jen 100 km/h. (podobně jako například sólo 350 směla jen maximálně 65 km/h. Namísto pod podlahou je nový motor zastavěn v rámu vozu, Jedná se o Caterpillar, vyladěný na 840 kW. Místa na sezení ve voze prakticky nejsou, počítá se s jeho nasazením v čele vlaků. I proto je lehké tahadlové a narážecí ústrojí nahrazeno nárazníky, hákem a šroubovkou normální konstrukce. V interiéru je tedy nově strojovna, oddíl pro vlakvedoucího, místa pro invalidy včetně bezbariérového WC a prostor pro přepravu jízdních kol. Jak ukazuje snímek, ani spojení s dvojicí osobních vozů Bdmtee nedělá novému vozu žádné problémy a bez problémů sekunduje v souběžné jízdě i řadě 350. Na snímku právě v úseku s maximální rychlostí 130 km/h.

Na poslední chvíli: Hugo dostane další okénka

 Tato reportáž už byla ve své podstatě dokončená, když naše dobře informované zdroje zabubnovaly na poplach Hugofén mizí do dílen! Stalo se neskutečné. Volání šotoušů bylo vyslyšeno . Ale vážně. O co jde. Česko-slovenské Sdružení mýdlo-krabičkových šotoušů (SMYK-ŠOT) uspělo se svou žádostí na zajištění rovných podmínek při focení fénů. Vzhledem k problémům mýdlových krabiček zachytit hugofén v obtížných podmínkách z jediné správné - okénkové strany, přistoupil vlastník stroje na jeho rekonstrukci. Hugofén dnes, 1. Apríla odjel do dílen spolu s fénem 350.002. V dílnách bude z 350.002 odebrána bočnice s okny a bude přidělána na Huga. Aby byly nadále u hugofénu funkční všechny ventilátory, budou jejich výdechy přeneseny do skříní na střeše, kde sesterské stroje mají klimatizaci. Bočnice se žaluziemi, demontovaná z Huga, bude naroubována na 350.002, která tak bude mít žaluzie na obou stranách. Důvod, proč je dárcem právě 350.002 vzešel z provozních zkušeností. U 350 002 je jedno, kolik má otvorů, protože stejně v dešti nejede. Napříště bude v provozu jen v bezdeštivé období, v případě dešťů bude sloužit jen jako USND-SS (univerzální sklad náhradních dílů pro sesterské stroje).   

Pozn. redakce: S politováním konstatujeme, že neneseme odpovědnost za škody, způsobené nesprávným výkladem textu. 

Vaše redakce VLAKY.NET, v Břeclavi, 1. Apríla 2011 

Súvisiace odkazy