JiNan – Žltá rieka - most

4.10.2010 8:00 Ing. František Smatana

JiNan – Žltá rieka - most

Tento názov mi napadol ako prvý, keď som si povedal, že taký pekný most by bola škoda nepredstaviť čitateľom vlaky.net. A jeho rozlúštenie je prosté: VRT spájajúca Peking so Šanghajom vedie aj cez mesto JiNan (济南, centrum provincie ShanDong), tu tiež križuje Žltú rieku (HuangHe) a na to je použitý most.

 

 

 


Ďalej uz len pár poznámok:

Železničný zvršok na moste a v jeho blízkosti je, na rozdiel od zvyšných úsekov, riešený ako tradičná trať s podvalmi a štrkom. Most je navrhnutý ako 2+2 koľajný, pričom hlavná trať (VRT) vedie na jeho ľavej polovici. A v súčasnosti sa ani žiadna iná trať k mostu ešte nezačala stavať. Pravá polovica bude, predpokladám, slúžiť pre niektorú z lokálnych tratí.

K mostu viem s istotou a bez zhovadenia sa povedať len to, že sa jedná o oceľovú, 5 polovú priehradovú konstrukciu. Nič moc na to, že mám za sebou niekoľko semestrov prednášok venovaných oceľovým mostom, uznávam. Hm, a tiež výraz "5 polovú" vyzerá hrozne, ale ako napísať, že most ma 5 polí? Mostovka vyzerá byť betónová, ale neviem, ako bola tá betónová vaňa určená pre železničný zvršok realizovaná, a či aj staticky s nosnou oceľovkou spolupôsobí.

Jeho stavba začala v roku 2008, montáž vlastnej oceľovej konštrukcie až v 2009, dnes je už prakticky hotový. Oboje dokladujú archívne fotky. Z tých pár starších fotiek predpokladám, že most bol montovaný na mieste pomocou žeriavov jazdiacich po jeho konštrukcii. Najprv tá spodná, priama priehradovka nad všetkými 5 polami, a na záver tie 3 oblúkové nadstavby. Pri montáži boli použité dočasné piliere. Montoval sa z jednej strany (zo severu).

A na záver už len fotky v galérii.  

Titulný obrázok: Nový most na mape © F.Smatana

Galéria

Súvisiace odkazy