Do Katarínskej Huty opäť vlakom (25.9.2010)

30.8.2010 12:00 Michal Repko

Do Katarínskej Huty opäť vlakom (25.9.2010)

Internetový magazín RAILPAGE.NET organizuje mimoriadnu jazdu motorového vlaku. Ide už o druhú jazdu pod hlavičkou tohto webu. Tento krát naši kolegovia zájdu do Katarínskej Huty, ktorá leží v okrese Poltár. Obec Cinobaňa, ktorej súčasťou je aj časť Katarínska Huta je bez pravidelnej osobnej dopravy od roku 2003.

Tento rok bol na Slovensku známy veľkým rušením regionálnych tratí, ktorému sa nevyhla ani 10 km dlhá trať Breznička – Katarínska Huta. Vlak zložený z motorového vozňa radu 810 ZSSK a jedného prívesného vozňa radu 011 vyjde z Lučenca 25. septembra 2010 okolo pol jedenástej dopoludnia.

 

Vlak sa vydá po trati 162 ŽSR uvedenej do prevádzky v roku 1901, kedy bola otvorená aj prevádzka na odbočnej trati 163 ŽSR z Brezničky do Katarínskej Huty. Roku 1908 bola trať predĺžená do Kokavy nad Rimavicou a o rok neskôr do Utekáča. Z Poltára bola roku 1912 postavená trať do Rimavskej Soboty, ktorá bola na začiatku 21. storočia v tak dezolátnom stave, že osobné vlaky boli nahradené autobusmi, ktoré boli neskôr aj tak zrušené. Dnes by sme túto trať na sieti ŽSR hľadali márne.

 
Súčasný stav staničky v Katarínskej Hute, Ing. Jiří Pokorný

V priebehu pobytu v Katarínskej Hute bude k dispozícií občerstvenie, kultúrny program a predaj suvenírov. Cena vstupenky je 10,- €. V prípade záujmu si musíte miesta rezervovať cez RAILPAGE.NET. Z dôvodu finančného krytia nákladov ZSSK organizátori prosia o platbu vopred na účet organizátora. Variabilný symbol platby získate zaslaním e-mailu na adresu michal.repko@railpage.net.

Ďalšie informácie o akcii nájdete na stránkach organizátora.

 

Redakcia RAILPAGE.NET sa teší na vašu účasť!

Ilustračná fotografia vlaku: PhDr. Marián Dujnič

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy