Horná Štubňa 2

5.8.2010 8:00 Michal Melicher

Horná Štubňa 2

Ubehol takmer rok, čo som zverejnil reportáž o nelichotivej situácii pre železničných fotografov na trati Diviaky - Zvolen, predovšetkým čo sa týka nákladnej dopravy. Od tej doby som sa ani ja neobjavil v blízkosti tejto trate s fotoaparátom v ruke. Nebolo prečo. Až do okamihu keď sa rozšírila správa o plánovanej 35 dňovej výluke na trati medzi Diviakmi a Banskou Bystricou v mesiacoch apríl/máj.

Pre všetkých fotografov sa tým naskytla príležitosť ľahšie získať vzácne fotografie nákladných vlakov na odklonovej trase cez Kremnicu.



S prvou návštevou Kremnickej trate som teda neotáľal a vybral som sa tam 2 dni po začatí výluky. Po dobrovoľnom zrieknutí sa niektorých študijných povinností, som sa vybral sám na R 603, smer Vrútky – Kremnické Bane. Vo Vrútkach nestála žiadna ucelená záťaž smer Horná Štubňa, a tak mi ostalo spoliehať sa na pravidelnú rýchlobežku Zvolen – Žilina. Počas prestupu v Diviakoch som zvečnil odstavený „manipulák“ do Vrútok, na čele s vtedy turnusovou 751.128.  Keďže obsluha Hornej Štubne ani Skleného pri Handlovej nebola potrebná, manipulačný vlak mal obrat práve v stanici Diviaky. Ja som samozrejme pokračoval ďalej a po ďalšom prestupe vo vyprázdnenej Hornej Štubni som sa dostal až do Kremnických Baní. Očakával som nákladný vlak od Zvolena a chcel som ho zachytiť v stúpaní, tak som sa vybral pešo smer Kremnica. Zakotvil som pred tunelom Blaufuss. Po asi hodinovom čakaní sa z tunela vyrútila vlajková loď ZSSK CARGO 756.006, s vlakovou 746.004, na postrku pomáhala 736.015, ktorá mala namierené do Uľanky. Po zvážení viacerých variant som sa rozhodol pre presun do Hornej Štubne. Celkom dobré rozhodnutie, pretože tu si spokojno „chrochtala“ 751.174 pri návrate z Vrútok do Prievidze. Po jej odchode som sa šiel občerstviť do tunajšieho pohostinstva. Netrvalo dlho a smerom od Prievidze som začul známy tlkot motora K 6 S 310 DR. To sa blížila z Prievidze ucelená súprava prázdnych vozňov typu G, H, T do Čierenej nad Tisou. Ako nsl. 57121 ju viedla 751.046. Po tomto vlaku som sa rozhodol pre návrat „domov“. Pri prestupe v Diviakoch som pre zmenu stretol odklonový Mn Uľanka – Zvolen, ktorý sa tu spájal s „nulovou“ rýchlobežkou Žilina – Zvolen, teda s Rv vlakom 756.006+746.004.


756.004 + 746.004 vychádzajú s rýchlobežkou do Vrútok z tunela Blaufuss. ©Michal Melicher

Druhú návštevu „Kremnicka“ som vykonal o necelý týždeň neskôr. Spolu s ďalšími dvoma spolubojovníkmi, Ondriq-om a Norom sme sa vybrali na gumokolesovom dopravnom prostriedku smer bývalé hradlo Peklo. Odklonový Pn 63312 sme však čakali márne, pretože sme zle odhadli jeho čas prechodu. Neskoro. Po čase sme sa teda naprázdno presunuli do Hornej Štubne, kde nás potešila informácia výpravcu o 2 nákladných vlakoch z/do Prievidze. Ako prvé prišli opäť prázdne vozne Prievidza nákl.st. – Čierna nad Tisou, na čele s dvojičkou 751.084 + 751.043. Tieto ešte ani nestihli spraviť presun na opačný koniec vlaku, keď už Hornou Štubňou prechádzalo 40 prázdnych vozňov Falls do Zemianskych Kostolian, určených pravdepodobne na nakládku do Nižného Hrabovca. Viedla ich rovnako dvojica Prievidzských rušňov 751. Pomedzi tieto vlaky sme stihli zdokumentovať aj prichádzajúci osobný vlak Vrútky – Horná Štubňa. Keďže nálada bola dobrá, a na intráky sa nám ešte nechcelo, vybrali sme sa počkať na Turček Pn63313. Po niekoľko-hodinovom čakaní, už za slabého svetla tento prešiel Turčekom s dvojicou „papúchov“ 736. Nakoniec sme počkali aj na posledné osobné vlaky 7510 a 7507. To už na ne ale nesvietili posledné lúče slnka ale mesiac.

Dvojica 751.084 + 751.043 sa blíži do Hornej Štubne. ©Michal Melicher

Prítomnosť „gumokolesa“ mi umožnila výlet ku trati aj nasledujúci deň. Tentoraz so mnou išiel môj verný parťák Tom. Ku trati sme sa vybrali už vo veľmi skorých ranných hodinách, keďže sme chceli zdokumentovať odklonové lôžko WLAB 379 ČD, z vlaku Zr1847 a taktiež aj kmeňovú súpravu Ex „Detvan“. Pre lôžko sme zvolili fotoflek na esíčku pred Kremnickými Baňami v smere od Kremnice. Križovali tu s Os7502. Na „Detvana“ sme sa presunuli ku Hr. Peklo. Vybavení študijnou literatúrou sme tu prečkali aj Pn63312. Keďže tomuto vlaku vychádzalo križovanie s Os7503 na Kremnických Baniach a mali sme dosť času, presunuli sme sa ešte aj ku Hr.Kremenisko, kde sme stihli dokonca aj spomínaný osobný vlak. Lenže čas už neúprosne tlačil a tak sme sa museli pobrať späť do Žiliny, ja priamo na zápočet zo Železničnej prepravnej prevádzky.

Os vlak 7502 vedený 750.181 sa blíži do Kremnických Baní. ©Michal Melicher

Pn63312 pred najkratším tunelom na sieti ŽSR – Turček, 28.4.2010. ©Michal Melicher

Môj ďalší pobyt v Hornej Štubni mal byť len v MJ radu 813/913. Pre potrebu odreagovať sa od povinností som si zvolil pre moju cestu Stará Turá – Žilina, „odklonovú trasu“ cez Trenčín, Chynorany, Prievidzu, Hornú Štubňu. Nemal som v pláne žiadne fotozastávky, keďže som mal so sebou batožinu, a vyhľadané prípoje mi vychádzali veľmi pekne. Moje plány sa ale narušili už v Zemianskych Kostoľanoch, kde som zbystril nachystaný uhoľný Pn 57121 do Nižného Hrabovca s HDV 3x751. Keďže fotka nákladného vlaku na trati Prievidza – Horná Štubňa mi v archíve chýbala, rozhodol som sa operatívne vystúpiť v Chrenovci a na „ceckane“ počkať. Radosť mi spravila aj miestna výpravkyňa, keď bojazlivo nákladný vlak v Chrenovci zastavila na vykrižovanie s Os5618. Mohol som si ho tak cvaknúť dvakrát. Po pokračovaní v ceste s Os5619, sme tento náklad  opäť predbiehali v Handlovej, kde stál aj nachystaný uhoľný vlak HBP. Ja som pokračoval v ceste do Žiliny. V Diviakoch som opäť raz stretol manipulačný vlak z Uľanky a aj „rýchlobežku“ do Zvolena. To už ale bez fotodokumentácie.

Uhlie do Nižného Hrabovca opúšťa Chrenovec na čele s 751.084+751.046, postrk 751.174. ©Michal Melicher

Posledný výlet na odklonovú trať 171 som naplánoval na nasledujúci deň. Po informácii o smerovaní Pn47815 „Borsodchem“ na Slovensko, som sa v skorých ranných hodinách vybral až na Trnavú Horu. Tu som zdokumentoval najprv odklonovú súpravu „Detvana“ ako aj lôžko zo Zr1847.  Po ňom nasledoval aj Pn63311 do Zvolena na čele s dvojicou 746.004+001. I napriek tomu že „Borsodchem“ zastavil v Mostoch u Jablunkova už o 4:24 a HDV na preprah vo Vrútkach boli nachystané taktiež už v skorých ranných hodinách, tento nákladný vlak do môjho odchodu z Trnavej Hory vlakom Os7504 nedorazil. Stretol som ho až v stanici Horná Štubňa. Ja som ale už mal namierené smer Výhrevňa Vrútky a tak som ho zdokumentoval len vyklonený z okienka PV 011.

Odklonovú súpravu Ex Detvan vedie 754.004 po stúpaní nad Trnavou Horou. ©Michal Melicher

Bývalé hradlo Kremenisko a mesiac dohliadajúci nad nočnou prevádzkou. ©Michal Melicher

Utíchla výluka a s ňou aj výrazne stíchol aj tlkot sŕd či už ČKD alebo CAT v Kremnickom kraji. Ostáva len dúfať že sa raz táto trať naozaj prebudí zo spánku, ako šípková Ruženka. Zatiaľ dovidenia, snáď pri II. etape výstavby... :-)

Galéria

Súvisiace trate