Medzinárodná výstava železničných modelov v Kolíne alebo pár dní u susedov

4.8.2010 8:00 Ing. Igor Molnár

Medzinárodná výstava železničných modelov v Kolíne alebo pár dní u susedov

Predajní so železničnými modelmi je u nás poskromne a ich sortiment v porovnaní s našimi západnými susedmi ja pomerne chudobný. Modelárska duša pookreje, ak zavíta do predajne, kde na neho z pultov zazerajú modely rôznych mierok, výrobcov a epoch. Jednou z tých, kde sa vždy rád zastavím a nakúpim je i Elektro-servis Pečky.

 

 

 

Každoročná návšteva modelárskeho obchodu v Pečkách mala tentoraz trošku iný charakter. Za všetko mohla pripravovaná medzinárodná výstava železničných modelov v Kolíne, ktorú organizovalo Združenie železničných modelárov Pečky spoločne s Klubom železničných modelárov Kolín a Domom detí a mládeže Kolín. Akcia  sa konala od 19. do 27. júna v centre mesta Kolín v Pražskej ulici. 



Výstavy sa zúčastnili modelári  z Čiech, Slovenska, Nemecka, Poľska, Ruska a Maďarska. K videniu boli modely od známych i menej známych modelárov, továrenské i malosériové výrobky. Statickú časť výstavy dopĺňali koľajiská rôznych veľkostí. Od tej najmenšej (Z) až po záhradné veľkosti (I). Niekoľkodňové voľno v práci mi umožnilo spoločne s kamarátom vycestovať za známymi a priniesť z tejto akcie niekoľko dokumentačných fotiek  /viac v priloženej fotogalérii/. 



Druhým zastavením bolo mesto na brehu Labe – Nymburk. Pre železničných fanúšikov je známe svojimi železničnými opravovňami. Nás však tentoraz nezaujímalo, čo sa skrýva za plotom. Zamerali sme sa na výstavu vo vlastivednom múzeu. Možno je trochu v ústraní pri expozícii dokumentujúcej život Bohumila Hrabala, ale pre nás bola neodolateľným lákadlom. A o čo vlastne išlo? Vo vysunutej expozícii ponúka stručný prehľad o vývoji železnice na území bývalého Československa. 



Prehliadka bola nesporne zaujímavým spestrením pobytu u našich  susedov. Mesto ako také má čo ponúknuť i zo svojej histórie. Zaujímavé sú nálezy z osídlenia tohto územia ako aj zachovalá časť mestského opevnenia.



Tretie zastavenie sa konalo už tradične v  Českej Lípe. Tu sme čas využili na krátke preskúmanie útrob miestneho depa. Partia nadšencov tu práve chystala 475.179 na známe stretnutie Šľachtičných v Lužnej u Rakovníka. To sa ale už náš pobyt v Čechách chýlil ku koncu. 



I napriek presviedčaniu známeho, nech sa ideme opäť pozrieť do Lužnej som nepoľavil. Už dávnejšie som bol sľúbený na akciu KHKV a Gemerský expres II. do Slavošoviec. Ale o tom tu už bolo písané v inej reportáži.

Galéria

Súvisiace odkazy