Dioráma Vladimíra Mališa

10.7.2010 8:00 Vladimír Mališ

Dioráma Vladimíra Mališa

Mnohí z nás v strednom veku sa vracajú v najlepších rokoch k modelovej železnici. Oživujú si tým spomienky z detstva, keď sa hrávali s vláčikmi. Návraty sú však predsa len v niečom odlišné. Za tie roky nazbierali skúsenosti, mali možnosť toho veľa vidieť, naštudovať rôznu literatúru a tak sa pustiť do stavieb koľajísk, modulov alebo diorám. Jedným z nich je i Vladimír Mališ. V ďalších riadkoch sa dozvieme ako to bolo v jeho prípade.

 

 


Kolejiště nemám, jen pár vláčků v krabicích. Tak jsem je po mnoha letech vystavil do vitríny a začal pátrat na internetu, čím bych to vylepšil. Našel jsem spoustu stránek s železničním modelářstvím a hlavně s návody, jak na to. Na stránkách "Trainmania" prezentuje jejich autor diorámata, která mě nadchla a tak jsem se rozhodl, že to zkusím taky. Jelikož jsem neměl s takovou stavbou žádné zkušenosti, řešil jsem hlavně "co tam bude, z čeho a jak". Motiv jsem našel na internetu - "odbočka Skochovice". 



Domek jsem slepil z plastu, který používají písmomalíři, něco z lepenky, sklo je plastová krabička s vyrytými drážkami, omítka ze smirkového papíru, střecha taky. Hodně věcí jsem musel koupit - štěrk, drobnosti kolem domku, barvy, patinu, trávu, některé stromky a keře (břízy jsem dělal sám!:-). Koleje mi zbyly z vitríny, šturc je vlastní výroby. Semafor je svařovací drát + kancelářské sponky. Ořech byly okapy, nakonec jsem rozpůlil náplň do průpisky, svody jsou z tyčinek na čištění uší. Patinoval a špinil jsem olejovou barvou. S pracovními postupy mi hodně pomohly "Houmrovy vlaky". 


No a tak jsem se dopracoval až do finále. S focením byl trošku problém, zkoušel jsem vytisknuté pozadí, ale nakonec jsem musel do přírody :-)

Galéria