Vláčikom na Vrbovský jarmok (pozvánka)

30.6.2010 8:00 Ing Marko Engler Zdroj: OZ Čango

Vláčikom na Vrbovský jarmok (pozvánka)

„Na nástupišti 2 koľaj 6 je pristavený osobný vlak smer Trebatice, Krakovany, Vrbové, môžete nastupovať!“ Takto nejako sa onedlho ozve z reproduktorov na piešťanskej stanici. Pred viac ako tridsiatimi rokmi to bola každodenná samozrejmosť (pravda, nástupištia vtedy ešte v Piešťanoch neboli...), v súčasnosti pôjde o výnimočnú situáciu, kedy sa verejnosť bude môcť opäť previezť vlakom medzi Piešťanmi a Vrbovým.

 

 


Naozaj sa to stane skutočnosťou, pretože Občianske združenie ČANGO (OZ ČANGO) v spolupráci so Spoločnosťou Považskej Dráhy Žilina a mestom Vrbové pripravujú akciu, ktorá Piešťanom chýba – jazdu historickým vlakom, aký v minulosti do Vrbového pravidelne jazdil.


Trať do Vrbového ožije osobnou dopravou... 19. 9. 2009 © Ing. Marko Engler

V sobotu dňa 10. 7. 2010, t.j. v čase konania Vrbovského jarmoku, sú naplánované 4 páry osobných vlakov medzi Piešťanmi a Vrbovým. Budú vedené motorovým vozňom M 131.1 Spoločnosti Považskej Dráhy Žilina ťahajúcim jeden prívesný vozeň. Cieľom akcie nie je výhradne doprava návštevníkov na jarmok alebo z jarmoku, poskytnutie nevšedných zážitkov cestujúcim, pripomenutie si chvíľ dávno minulých, ale aj podpora ťažko skúšanej trate v čase, keď súčasná spoločnosť bojuje nie len s hospodárskou krízou, ale aj s prírodnými katastrofami.

Vzhľadom na skladovanie koľajových polí na voľnej ploche v stanici Vrbové (kde je potrebné obzvlášť dbať na vlastnú bezpečnosť) má verejnosť možnosť vidieť, na čo slúži a zrejme aj bude slúžiť táto stanica, pokiaľ sa trať nepodarí previesť na Trnavský samosprávny kraj. Ten by mohol vzápätí umožniť začatie muzeálneho a rekreačného využívania trate Piešťany – Vrbové, aby sa stala zónou oddychu a športového vyžitia napr. pri jazde šliapacou drezinou...


Rovnakým motoráčikom sa bude dať odviezť na trati Piešťany - Vrbové.
 Tento je však košický... 3. 5. 2008 © Ing. Marko Engler

Držme teda trati aj organizátorom, podporovanými sponzormi, palce, nech sa im podarí zrealizovať premenu železnice na niečo, na čo ešte na Slovensku nie sme celkom zvyknutí – na muzeálnu železnicu s pravidelnou prevádzkou unikátnych vozidiel ako napr. drezín. Takáto atrakcia na Slovensku chýba už niekoľko desaťročí a v tomto smere zaostávame za krajinami Európskej únie. Môžeme ich v tom podporiť aj tým, že sa prídeme 10. júla previesť z Piešťan do Vrbového. Nech sa páči, nastupovať!


...a tento zvolenský (v Slavošovciach)... 3. 5. 2008 © Ing. Marko Engler

Ďaľšie informácie:
OZ Čango
tel.:  0903 174 748 
_______________________________________________________________________________
 
Titulná snímka: M 131.1443 Spoločnosti Považskej Dráhy Žilina

Súvisiace trate