Zlatá dovolená s Českými drahami (2)

30.4.2010 8:00 Jiří Řechka

Zlatá dovolená s Českými drahami (2)

Jsem v Chebu a na focení mám o něco více času. Do hledáčku se mě dostávají vozidla a soupravy na nádraží, jako například můj první najbrt na plecháči - v Plzni mi ujel, nebo Desira. Vycházím před nádraží a po lávce, která vede přes kolejiště do depa a dalších částí města Chebu, přicházím k depu. Na mé velké překvapení jsou zde odstaveny dva Sergeje. Jeden vypadá nedotčeně, druhý je dosti zubožený.

 

 


Jak doma později zjišťuji, jsou to stroje čísel 781 462 a 781 430 (internetové informace). Fotím, fotím, ale poprvé se začíná kazit počasí. Protože mě čeká přesun Cheb – Třinec, jdu si nakoupit zásoby na cestu. Vracím se na nádraží a spatřím v kolejišti Ragulina. Rychlé přiblížení a mám ho zaznamenaného. Počasí se opravdu zhoršuje, začíná být větrno a zatahuje se. Čekám na přistavení rychlíku Excelsior, být v teple to není špatné a i moje chodidlo bude mít zhruba dvanáct hodin na rehabilitaci. Přistavením soupravy a odjezdem do Třince končí další můj den. Jak jsem předeslal, použití první třídy má svoje nesporné výhody. Takže během této cesty jsem vlastně rušen pouze průvodčími při kontrole jízdenky.

Vlak směr třinec na chebském "pragotronu" © Jiří Řechka

Čtvrtek 11.3.2010, den pátý

Během cesty jsem zjistil, že máme hodinové zpoždění. Nejdříve jsem měl pochybnosti o dodržení mého cestovního plánu, ale nakonec se ukázalo, že to nebylo na škodu věci. Při původním času příjezdu do Třince, což bylo půl šesté, by stejně nešlo fotit. Ve tmě to není ono. Jsem v Třinci o hodinu později a můžu zaznamenávat provoz na tomto nádraží a na trati SŽDC 320. V areálu nádraží stojí odstavený pracovní vlak EŽ Prahy s Faurem LDH 125, naproti mám kolejiště Třineckých železáren. A přímo přede mnou,začíná posunovat s uhelným vlakem jejich stroj 729 702. A další uvnitř areálu je 724 806. Počet zástupců průmyslových lokomotiv,se mi opět rozšířil. Krom jiného se objevuje lokomotivní vlak, berta a dva brejlovci.Druhý brejlovec je můj první v najbrtu. Jedou směrem na Mosty u Jablunkova. Přijíždí panťák ř.460 také v najbrtu.

460.009/460.010 jako Os 2925 v Třinci © Jiří Řechka

Pokračuji v mém putování odjezdem s Ex 146 Olše a následně vystupuji v Bohumíně. Zde mám krátké zdržení a pokračuji dále do Ostravy s EC 144. A také si vezu sebou špatné počasí, začíná drobně sněžit. Přes nepřízeň počasí si dokumentuji provoz tohoto dopravního uzlu, mám štěstí na čtyřkového brejlovce, jednoho z posledních, který mi chyběl. Dnes mě čeká postupné přejíždění od Třince do Břeclavi a zakončení dne v Žabčicích, které jsou mezi Břeclaví a Brnem. Přijíždí R 838 a odjíždím do Přerova. V Přerově mě překvapuje, že nevidím odstavené šestikoláky před DPOV, kolejiště je prázdné. Později zjišťuji ,že probíhá na nádraží přestavba, tak asi proto. Přijíždí pěkná drátenická MVTV 2. Když posádka spatří fotoaparát, mizí v útrobách vozu.

MVTV 2-093 v Přerově © Jiří Řechka

Počasí je opravdu velmi nepříjemné a tak přemýšlím, co s tím. V plánu byl přesun Přerov – Otrokovice. Odjíždím sice podle plánu s R 810 v 15.23, ale po vyhodnocení povětrnostní situace, vynechávám přerušení cesty v Otrokovicích,nakonec komu by se chtělo z tepla vlaku. Samozřejmě kde to jde, fotím alespoň z vlaku. A tak nakonec jsem o půl hodiny dříve v Břeclavi. Mám nějakou tu minutu navíc, můžu tedy v klidu, udělat několik záběrů. Třeba gorilku 350 018 ve šturcu, nebo na svůj výkon se připravující laminátku 240 115. Už také nesněží. A v duchu si říkám, dostat se zde do depa. Snad se to někdy povede. Mezitím zjišťuje moje sestřenka, kde se nacházím a kdy už přijedu. No, také se těším na shledání. V 17.10 hod., mě odváží Os 4630 do Žabčic. A zde, večer při dobrém víně, v kruhu rodiny končí další den.

Zastávka Žabčice - slovácké ornamenty 21. století © Jiří Řechka

Pátek 12.3.2010, den šestý

Začíná můj přesun na zastávku upozorněním sestřenky, že je velmi,velmi silná námraza na chodnících a silnici. Jdu velmi opatrně, nerad bych poznal chodník zblízka. V 8.18 hod. Os 4618 mě odváží do Brna. V Brně jsem původně chtěl zůstat do zhruba půl druhé, ale počasí mě zbývající část dovolené trochu upravilo. Daří se mě vyfotit v najbrtu motorové vozy ř.854 a jejich řídící vozy. A dalšího najbrtího brejlovce. Ale také brejlovce 754 018,který je v černošedém nátěru s blesky. Na brněnském nádraží se člověk nenudí, je stále co fotit, ale když je přistaven R 664 Jakub Krčín, krátce zvažuji, jestli jet podle původního plánu, nakonec odjíždím tímto rychlíkem. Odjíždím do Jihlavy, ale také zároveň do Prahy. V rychlíku zkouším okna,aby nebyly žádné problémy a můžeme jet. Něco málo fotím z okna, v Okříškách si fotím zkoušenou novou MUV 71.1.008. V Jihlavě na nádraží jsem prvně v životě. Fotím zde několik odstavených lokomotiv, fotím si zde posunující 731 001, na boku vybledlého dlouhého představku stále zřetelně vystupuje číslovka 15 000. Poslední,můj záběr tohoto stroje je ještě z Olomouce.

731.001-4 při posunu na jihlavském nádraží © Jiří Řechka

Při focení si uvědomuji, že plot vlastně odděluje od kolejiště jihlavské CZ LOKO. Měním objektivy, abych viděl za plot a fotím tam stojící novou MUV 71.1.009,v dosahu mého skla se nachází také prasátko a rosnička. V prostorech bývalého depa vidím odstaveného brejlovce, setkávám se opět ze 754 018, když přijdu blíže, zjišťuji ,že je za ním odstaven další, tentokráte v najbrtu. Vracím se na nádraží, a protože poněkud mrzne, chci si navléci rukavice. Ale ty nemám. Trochu se prohledám, no jasně hodil jsem si je na sedadlo v rychlíku, a když jsem se oblékl a dal batoh na záda, tak jsem na ně zapoměl. První a naštěstí jediná ztráta mé dovolené. Z Jihlavy odjíždím s Os 14872 v 14.36 do Havlíčkova Brodu. Osobák je plný, takže žádné focení z okna. V Havlíčkově Brodě je poklidno, fotím si zde několik lokomotiv, např. brejlovce 750 144. Po dvou hodinách přijíždí z Brna R 682, nastupuji a odjíždím do Prahy. Stmívá se, takže již žádné focení z okna vlaku. V sedm večer jsem na hlavním nádraží, přestup na metro a poté na autobus a ve dvacet hodin jsem doma. Po vybalení rychlá kontrola na počítači, co jsem nafotil.

750.144-8 v PJ Havlíčkův Brod © Jiří Řechka

Sobota 13.3.2010, den sedmý

Poslední den dovolené spolu s platností síťové jízdenky. Odjíždím s R 892/3 Šumava v 6.16 hod. Vím, že cestu přeruším v Táboře. Když jsem se vracel před týdnem z Českých Budějovic, tak jsem spatřil v depu několik odstavených bert,také kapesní bobinky. Takže při poslední cestě mé dovolené, vystupuji v Táboře a využívám mého teleobjektivu, k zadokumentování v depu stojících lokomotiv. Mám možnost si prvně nafotit odstavenou E 422 003, v depu stojící bertu 751 333, kterou jsem naposledy fotil v depu Rakovník, to měla ještě obě kabiny. Na bechyňském nástupišti, čekal na odjezd vlak, vedený žehličkou 113 001 a o kousek dál, ve šturcu, stála druhá souprava s žehličkou 113 002.

113.002-0 se soupravou ve šturcu táborského nádraží © Jiří Řechka

Po hodině přijíždí IC 101 ANTON BRUCKNER a moje cesta pokračuje dál. Měl jsem naplánováno, že pojedu do Horního Dvořiště. Odtud zpět do Rybníku a z Rybníku do Lipna nad Vltavou. Ale když jsem zvážil povětrnostní a světelné podmínky v pozdějším odpoledni, dělám poslední korekci ve svém plánu. Navíc pohledem do JŘ zjišťuji, že vlakové spojení od IC 101 v Rybníku do Lipna a zpět do Českých Budějovic, je v této časové poloze nejvýše výhodné. V Českých Budějovicích si fotím výměnu lokomotiv na IC 101, eso je střídáno Taurusem. Cesta poté pokračuje do Rybníku. Při jízdě okolo SOKV České Budějovice fotím přes okno dvousilovou 218 028.

Dvousilová 218.028-9 v SOKV České Budějovice © Jiří Řechka

Depo je plné lokomotiv ČD Cargo, včetně vyřazených čmeláků. Slibuji si, že při zpáteční cestě, pokud to bude možné, zkusím si udělat pár snímků z okna. Zatím jedu na Šumavu. Přijíždíme do Rybníku a na nádraží čeká osobní vlak do Lipna nad Vltavou. Po přestoupení za pár okamžiků odjíždíme do Lipna nad Vltavou. Cesta se klikatí šumavskou zasněženou přírodou, značná část tratě kopíruje tok Vltavy. Čeho si hned všimnu, jsou zeleně natřené trakční stožáry. Na této trati,byla až do roku 2003 stejnosměrná napájecí soustava 1500 V. Nyní to je střídavá napájecí soustava. Představuji si, jaké je to zde v létě.

Krajina mezi Vyšším Brodem a Loučovicema © Jiří Řechka

Při jízdě je každou chvíli slyšet ostrý zvuk lokomotivní houkačky. Z okna vlaku vidím klášter ve Vyšším Brodě a po zhruba 45 minutách přijíždíme do Lipna nad Vltavou. Mám asi dvacet minut, k vyfocení Lipenské přehrady a k návratu na nádraží a odjezdu do Rybníku a Českých Budějovic. Trochu hektické, ale tak jsem to chtěl. Po asi pětadvaceti minutách odjíždím zpět do Rybníku. Do Rybníku zároveň přijíždí Sp 1932 ze Summerau. Přestupuji a vracím se do Český Budějovic. Při jízdě okolo SOKVu, se snažím z okna vyfotit zde stojící lokomotivy. Něco se povedlo, něco ne, jak už to tak bývá. Konec mojí dovolené začíná odjezdem R 648 ve 14.04hod. do Prahy. Během tohoto návratu dělám poslední snímky z okna rychlíku. V Praze na hlavním nádraží jsem před sedmnáctou hodinou.

*****

Z celé té své zlaté dovolené (tedy se zlatou kartou ČD) jsem si přivezl spoustu snímků a některé, spolu s tímto dvoudílným komentářem, jsem vám ve dvou připojených galeriích také předložil k nahlédnutí. Snad někoho potěšily...

Titulní snímek: 854.206-0 na nádraží pod Petrovem © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy