Nové směry v lokomotivním hospodářství ČD Cargo

1.4.2010 8:00 Miroslav Sýkora

Nové směry v lokomotivním hospodářství ČD Cargo

Pro omlazení lokomotivního parku není nutno pouze pořizovat nové lokomotivy. Jednou z cest k dosažení naznačeného cíle je modernizace starších strojů, které pak mají před sebou ještě další léta služby u svého provozovatele. A touto cestou se ubírá i akciová společnost ČD Cargo (ČDC).

 

 

 


U ČDC v SOKV Ostrava je ve zkušebním provozu lokomotiva 731.062–6 CityEko. Po dobu zkušebního provozu nebudou obě zainteresované společnosti poskytovat podrobné údaje o této lokomotivě. Konkurence nespí. Tyto řádky čerpají pouze z mých osobních poznatků a ze zkušeností provozních zaměstnanců. Veškeré opravy motoru vykonávají zaměstnanci firmy OG s.r.o. V běžném provozu jsou kapoty zaplombovány. Lokomotiva 731.062–6 CityEko je totiž upravena na použití stlačeného zemního plynu (CNG). Zdánlivě se jedná o novinku. Ale ze školy si možná pamatujete, že už Ottův spalovací motor z roku 1872 spaloval zemní plyn – metan. A první použití plynu v hromadné dopravě se událo už v roce 1893 v Drážďanech, kdy zde začali provozovat šest tramvají na stlačený svítiplyn.

Lokomotiva 731.062–6 CityEko se bude používat při posunech v ostravském uzlu. Používání CNG je dobrou novinkou pro znečištěné ostravské ovzduší. Už dnes se ví, že motor lokomotivy 731.062 – 6 má nižší exhalace a stroj má až o 50 procent nižší hlučnost. Škoda, že tento kladný dojem ruší klepající a drnčící plechy na rámu lokomotivy a nižší výkon motoru o 20 procent. Motor lépe startuje, takže během zimy nebylo nutno používat zimní naftu. Očekávaná návratnost této přestavby je 5 až 7 let. Zbrojení lokomotivy CNG se provádí pomocí mobilní stanice pro rychlé plnění firmy OG s.r.o.

ZOBRAZ REALITU!

Lokomotiva 731.062–6 CityEko bude mít obnovený dosavadní zelenožlutý nátěr. Zelená barva znamená ekologický provoz a žlutá barva je symbolem zemního plynu. Viditelnou změnou je chybějící naftová nádrž mezi podvozky. Další změnou je to, že pro chlazení vodního okruhu motoru se používají pouze levé žaluzie. Pravé žaluzie slouží pro dochlazování zásobníků CNG, které jsou zabudovány za těmito žaluziemi. Vzhledem k zásobám CNG jezdí lokomotiva do depa zbrojit po čtyřech dvanáctihodinových směnách. Zkušební provoz této ekologické lokomotivy je plánován do zeleného čtvrtku roku 2011. Snad budou do té doby známy bližší podrobnosti o této modernizaci.

Druhou zajímavou lokomotivou ČDC je 130.034–2 LessTroll. Tato přestavba vznikla po špatných zkušenostech s mrznoucí mlhou na trolejovém vedení. Největší problémy s namrzající trolejí jsou každou zimu v okolí dětmarovické elektrárny a u průmyslových podniků na Ostravsku. Proto byla lokomotiva 130.034–2 upravena na napájení z třetí kolejnice. Sběrač proudu je zabudován pod středem lokomotivy, mezi akumulátorovými skříněmi. Původní pantografy byly ze střechy sneseny. Třetí napájecí kolejnice se bude zatím testovat pouze na Ostravsku v trase Louky nad Olší – Dětmarovice, elektrárna Dětmarovice – Ostrava hl.n. – Ostrava-Svinov a elektrárna Třebovice – Ostrava-Kunčice.

ZOBRAZ REALITU!

Ve stanicích budou tříkolejnicové dvě až tři koleje. Vzhledem k napětí 3 kVss budou řešeny výhybky, přejezdy a přechody použitím izolované kolejnice bez napětí v délce 50 až 100 metrů a traťové úseky budou pod zvýšeným dozorem. Dále se musí vyřešit rozpor u návěstí pro elektrický provoz. Návěsti „stáhnout sběrač“, a „,zvednout sběrač“, se nedají u lokomotivy 130.034–2 LessTroll používat ve stávající podobě.Lokomotiva 130.034–2 LessTroll byla upravena v DPOV Přerov ve spolupráci s firmou MERKUR. Byl použit osvědčený tříkolejnicový systém MERKUR s izolačními a upevňovacími prvky Isola EŽ.

Obě lokomotivy, 731.062–6 CityEko i 130.034–2 LessTroll, mají na stanovištích nové řídící pulty a jsou řízeny digitálně. Použita byla osvědčená řídící technologie DCC Loconet, která je známá mnohým železničním modelářům. Lokomotivy se dají řídit i dálkově pomocí digitálních ovladačů Radio Fred OstraMo. Dosah ovladačů je podle síly větru 2 až 80 metrů. Přestavbu řídících obvodů na obou lokomotivách provedl podnik OstraMo s.m.

Prameny:
  1. dobře uniformované zdroje blízké vedení kolem SOKV Ostrava
  2. Vikvikpedie

Súvisiace odkazy