Poslední jízda po trati z Kopidlna do Dolního Bousova

21.3.2010 8:00 Mixmouses

Poslední jízda po trati z Kopidlna do Dolního Bousova

První akce roku 2010, na kterou jsem se dostal, měla bohužel smutný podtext. Jednalo se o poslední jízdy na trati č. 063 z Dolního Bousova do Kopidlna. Jelikož Kopidlno je poměrně blízko a zase tak často se v našem okolí železniční akce nekonají, po krátké domluvě s drahou polovičkou bylo rozhodnuto.

 

 

 


V pošmourném sobotním ránu 13. března 2010, které svým uplakaným charakterem dokreslovalo atmosféru posledního rozloučení, jsme vyrazili na Zálabskou zastávku vstříc našemu letos prvnímu setkání s historickými vozidly. Náš vlak přijel poněkud opožděn, ale naštěstí další spoj v Nymburce v podobě šukafonu s přívěšákem na nás čekal. A nejen to, čekal ještě i na opožděný motorový rychlík do Rumburka. Cestou jsem měl v plánu udělat pár snímků stanic, kterými vlak do Kopidlna projížděl, ale zapocená okna coby další ČD filtr byla téměř nepoužitelná pro focení.

Pokus o vyfocení staniční budovy v Oskořínku © Mixmouses

V Kopidlně již čekala spousta příznivců železnice i lidí, kteří se přišli jen rozloučit se "svou" tratí. Nostalgický vlak v podobě dvou Hurvínků se s nezaměnitelným houkáním a taktéž s mírným zpožděním po chvíli objevil na druhé koleji Kopidlnského nádraží. Stihl jsem ještě pár snímků, zatímco Lwíče strategicky uzurpovala dvě místa u okénka. Jízda v příjemně vytopeném motoráčku trvala zhruba třičtvrtě hodiny. Cestou jsem za neustálého otírání zapoceného okna zkoušel páchat něco málo snímků.

Rojnici fotičů neodradilo ani škaredé počasí © Mixmouses

V Dolním Bousově jsme urychleně vyhledali patrně jedinou otevřenou restauraci, mimochodem velice příjemnou a s celkem dobrou kuchyní. Zde jsme strávili většinu času, který nás dělil od odjezdu spoje do Kopidlna. Na zpáteční cestu jsme si zavčasu sedli do druhého Hurvínka, kde prozatím dlela pouze osádka obou strojů a vládla tu velmi dobrá nálada. Při odjezdu byl vláček zcela zaplněn, průběžně cestující vystupovali a přistupovali, podél trati byla spousta fotičů a "stíhačů" vlaku.

Další porce fotičů  © Mixmouses

Akce se pořadatelům dle našich názorů hodně podařila, škoda jen toho počasí. Na závěr mi zbývá poděkovat a popřát oběma Hurvínkům spoustu kilometrů bez závad a ještě více spokojených cestujících.

Dovětek redakční:

Dotčený úsek dnešní trati č. 063 o délce 23 km postavily a do provozu dne 1.7.1882 (z Kopidlna do Libáně) resp. 25.8.1883 (z Libáně do Dolního Bousova) uvedly České obchodní dráhy (Böhmische Commerzialbahnen - BCB) a zestátněn byl dne 1.1.1908. V poslední době ztratil hodně na svém významu pro osobní dopravu a v jízdním řádu na období 2009/2010 po něm byly vydeny už jen čtyři páry vlaků, výhradně o sobotách a nedělích. Ovšem jen do onoho 13. března, jehož dění reportáž popisuje a fotogalerie ukazuje.

Setkání generací v Dolním Bousově © Mixmouses

Toho dne vyjely nejen poslední pravidelné spoje, ale také ony reportážně zachycené historické vlaky, jejichž jízdy organizoval Mladoboleslavský železniční spolek, přičemž dopravcem byla Společnost železniční výtopna Jaroměř, jak jste se mohli dovědět také z plakátu, který byl při té příležitosti vydán. A zbývá už jen osvětlit příčinu zastavení provozu na onom úseku: Královéhradecký kraj má skrze svou firmu OREDO o zajištění dopravní obslužnosti v daném území jiné představy. Autobusové.

PhDr. Zbyněk Zlinský

Titulní snímek: "Hurvínci" v Dolním Bousově © Mixmouses

Galéria

Súvisiace odkazy