Silvestrovské jazdy 2009 na Čiernohronskej železnici

1.3.2010 8:00 Radim Škopec

Silvestrovské jazdy 2009 na Čiernohronskej železnici

Už minulý rok sme na Silvestra zorganizovali zvláštnu jazdu po koľajách čHž, ale iba ako neverejnú. Pretože sme boli všetci s jazdou spokojní, rozhodli sme sa podeliť sa o radosť a zábavu aj s Vami. A ako to celé dopadlo to si prečítate nižšie…

 

 

 

 

Prípravy celej akcie začali už v utorok 29.12. pri oprave krátkeho úseku trate v Chvatimechu, ktorá spočívala v dosypaní štrku a podbití jedného vodou poškodeného miesta na trati. Bolo treba vyčistiť niekoľko priecestí od snehu a ľadu. V stredu 30.12. sme začali s prípravou parnej mašinky Smoschewer, pretože bola po sezóne zakonzervovaná a uložená v priestoroch výhrevne Hronec. Museli sme namontovať k sebe jednotlivé diely armatúry a uzavrieť kotol, do toho potom doplniť vodu. Skúšobná jazda nasledovala po zakúrení ešte ten deň.

Zatápění v Hronci © Martin Škoda

Pre personál začalo silvestrovské jazdenie už pred piatou hodinou ráno, pri zakurovaní Smoschewera. Presne o 8:00 hod. vyrazil parný lokomotívny vlak z Hronca do Čierneho Balogu a o 9:00 hod. už bol vlak pripravený na odchod opačným smerom z Čierneho Balogu do Chvatimechu. Už pri prvej jazde bol vlak slušne obsadený a panovala veľmi príjemná atmosféra, v bufetovom vozni sa podávalo varené víno a ďalšie pitné aj jedlé pochutiny. Do Chvatimechu prišiel vlak s miernym meškaním, pretože cestou musel personál lokomotívy vyčistiť znovu niekoľko priecestí (kvôli bezpečnejšiemu prejazdu súpravy).

Čekání na odjezd v Chvatimechu © Martin Škoda

V Chvatimechu dobrala mašinka ľadovo čerstvú vodu z rieky, spojila sa opäť so súpravou a s ďalšími cestujúcimi (napríklad v maskách čerta a Draculu) sa vlak vydal do Vydrovskej doliny cez Čierny Balog. Počas cesty prebehlo pár tradičných fotozastávok, prejazdov najkrajšími miestami našej trate pre fotografovania chtivých. Pri zastávke vo výhybni Šánske došlo k veľkej snehovej vojne a od snehu bol každý, vrátane rušňovodiča, kuričov, dokonca aj p. riaditeľ vypadal ako snehuliak. Rovnaká bitka sa strhla aj pri ďalšom zastavení na Kráme, kde sa ale do boja pridali aj ostatní cestujúci. Nikomu sa nič vážne nestalo, obe vojny skončili úsmevmi na tvárach oboch bojujúcich strán.

Koulovačka na Krámě © Vašo Horáček

Kým si cestujúci na staničke v Čiernom Balogu po zastavení prezreli múzeum ČHŽ, personál prichystal lokomotívu na ďalší náročný výkon (doplniť vodu a uhlie do zásobníkov, namazať a skontrolovať pojazd lokomotívy) a to smerom do stanice Vydrovo-skanzen, kde bol dostatok času na zoznámenie sa s Lesníckym skanzenom, prípadne ďalšie snehové vojny. Presun naspať do Čierneho Balogu znamenal pre personál okrem zažitého zvyku doplnenia lokomotívy vodou aj čas na obed. Presne o 15:00 sa rozoznela píšťala Smoschewera a vlak sa dal opať do pohybu, aby už za šera dorazil do Chvatimechu, a tým vlastne ukončil jazdu posledného osobného vlaku roku 2009.

Dobírání vody a uhlí na Balogu © Martin Škoda

Na Čiernom Balogu, kam sa lokomotíva slávnostne aj s tentokrát už prázdnou súpravou vrátila, za svitu mesiaca prebehol krátky ale o to krajší ohňostroj. Posledné ošetrenie lokomotívy pred presunom naspať do Hronca, kde ju rušňovodič s kuričmi uložili na zimný spánok a zavretím vrát výhrevne uzavreli symbolicky aj rok 2009 na ČHŽ. Pre mašinky sa síce rok 2009 skončil, ale nie však pre personál, z ktorého sa najaktívnejší (a tým pádom aj najšpinavší) po očiste pridali na staničke v Čiernom Balogu k oslavám príchodu Nového roka. Presne o polnoci si zúčastnení pripili symbolicky na úspech nasledujúceho roka, popriali si vzájomne všetko dobré a potom každý podľa svojej vôle zahájil presun k odpočinku.

Smoschewer uhání přes přejezd na Sitárce © Martin Škoda

Týmto by som chcel poďakovať predovšetkým riaditeľovi ČHŽ Ing. Alešovi Bílkovi za podporu pri zorganizovaní tejto akcie, všetkým priateľom, prívržencom a sympatizantom ktorí sa jazdy a celej akcie zúčastnili, a samozrejme cestujúcim ktorí Čiernohronskú železničku v roku 2009 navštívili. Dúfame, že sa Vám jazda páčila a tešíme sa na ďalšiu návštevu…

Za celú železničku by som tak chcel zapriať krásny nový rok 2010 plný radosti a úspechov ako v pracovnom tak osobnom živote. Nech to para tlačí!

Titulná snímka: S vetrom o závod © Martin Škoda

Preklad: Vašo Horáček

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy