Studénka: Rok poté

8.8.2009 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Studénka: Rok poté

Právě před rokem došlo ve Studénce k železničnímu neštěstí, o němž je jasné, že k němu nemuselo dojít, kdyby... Most, který byl nástrojem oné hrůzy, už stojí v nové podobě a vzbuzuje zdání, jako by se na tom místě nic nepřihodilo. Jinak to ovšem cítí přímí účastníci nehody a pozůstalí po obětech, kteří se vlastně dodnes nedočkali odpovědi na svou otázku: kdo za to mohl?

 
 
 
 
 
 
Most přes železniční trať ve Studénce na Novojičínsku byl ve čtvrtek po 13 měsících opět zprovozněn. První automobily přes něj projely krátce po 19:00. Jen několik metrů od nové mostní konstrukce je prosté pietní místo, kde lidé mohou uctít památku osmi obětí loňské tragické nehody. Firma ODS - Dopravní stavby Ostrava, která most postavila a po nehodě zrekonstruovala, nepřipravila k otevření mostu žádnou akci s ohledem na oběti neštěstí. Tyto věty přinesla ČTK dne 31.7.2009.
 
Nový most ve Studénce dne 6.8.2009 © Karel Furiš
 
Byly součástí zdánlivě pozitivní zprávy, jejíž obsah však příliš pozitivní není. Hovoří se v ní o tom, že vyšetřovatelé neštěstí, v jehož důsledku zemřelo osm lidí, 90  bylo zraněno a byla způsobena škoda ve výši 168,68 milionu korun, konečně mají k dispozici všechny potřebné znalecké posudky. Kriminalisté, kteří vyslechli 180 lidí, zatím v souvislosti se zřícením mostu do kolejiště obvinili dva inženýry společnosti Bögl & Krýsl, která se na opravě podílela. Možnost, že budou obviněni další lidé, kriminalisté připustili v lednu, když prostudovali první znalecké posudky. Podle dobře informovaného policejního zdroje výsledky posudků jednoznačně prokazují, že odpovědnost za neštěstí nesou i další lidé.
 
Následky neštěstí ve Studénce dne 6.8.2008 © Karel Furiš
 
Jsou to výsledky přiměřené tak dlouhé době, za kterou se podařilo místo onoho zničeného, původně jen rekonstruovaného, postavit úplně nový most? Laikům to tak nepřipadá. I když odhalení konkrétních pochybení, jichž se zúčastněné firmy zřejmě dopustily, a stanovení osobní odpovědnosti za ně jistě není jednoduché, přece jen se zdá, že se celá kauza příliš vleče. Zejména těm, kdož v důsledku onoho předpokládaného kriminálního jednání ztratili své blízké či byli sami zraněni. A těm všem také vadí to, že se na místě neštěstí stále ještě netyčí ani jeho slibovaný památník.
 
Podoba pietního místa ve Studénce dne 6.8.2009 © Karel Furiš
 
Jeho autor i podoba jsou známi, realizaci celého záměru však oddálilo dohadování o vhodné umístění, protože pozemek původně nabídnutý městem Studénka se aktivistům nezdál dost důstojný. A v poslední době zase hledání organizace, která by stavbu památníku zaštítila, protože zpočátku oslovená ADRA má v důsledku opakovaných povodní momentálně starosti právě o oběti jejich řádění. Nicméně snaha všech zúčastněných směřuje k tomu, aby byl památník hotov nejpozději do Památky zesnulých. A věří, že se vše dohodne při dnešním vzpomínkovém setkání pro všechny, kteří se chtějí zastavit, jež ve Studénce pořádá Krizové centrum Ostrava.
 
Výřez plakátu KCO - ZOBRAZ celý ve formátu PDF!
 
O den dříve se k výročí nehody uskutečnilo jiné setkání, tentokrát zorganizované v Ostravě Českými drahami. Jeho posláním nebyla jen pietní vzpomínka na oběti neštěstí, ale především vyvrcholení snahy našeho státního železničního dopravce, jehož vlak nehoda postihla, přispět ke zmírnění jejích následků. Náměstek generálního ředitele ČD pro provoz Jiří Kolář předal na ostravském hlavním nádraží zástupkyním Krizového centra Ostrava a humanitární organizace ADRA dva šeky v celkové částce 106 000,- Kč. Tato částka je výtěžkem aukce (a prodeje pohlednic na jejich motivy) deseti velkoformátových fotografií Jana Zatorskeho, jež byly součástí putovní výstavy My a Vy – Jedeme vlakem!, která z pražského Masarykova nádraží přes žst. Hradec Králové hlavní nádraží doputovala právě do Ostravy.
 
Výstava "MY + VY Jedeme vlakem!" na Masarykově nádraží dne 25.5.2009 © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
80 000,- Kč je určeno jako příspěvek ostravskému Krizovému centru, které se významnou měrou podílelo na pomoci všem postiženým nehodu ve Studénce, 46 000,- Kč na účtu organizace ADRA se stane základem financování památníku jejích obětí. České dráhy se pochopitelně neomezily jen na tuto spíš symbolickou formu finanční pomoci – do současné doby vyplatily 7 604 247,- Kč jako odškodné zraněným a pozůstalým. Generální dodavatel stavby, která nehodu způsobila, poskytl těmto lidem sociální výpomoc v celkové výši 3 280 000,- Kč. Na rozdíl od něj, tedy a.s. ODS - Dopravní stavby Ostrava, však pravděpodobný konkrétní viník (alespoň podle dosavadního obvinění dvou jeho pracovníků), subdodavatelská firma BÖGL a KRÝSL, k.s., nezaplatil doposud nikomu nic.  
 
Beze slov... 6.8.2008 © Karel Furiš
 
Nový most slouží automobilům a chodcům, pod ním jezdí nerušeně vlaky maximální rychlostí 150 km/h a lidé kolem žijí své životy. Vše funguje normálně. S takovou představou se Karel Furiš na ono místo před dvěma dny vydal, aby je pro nás zachytil svým fotoaparátem. Jenže zrovna se tam odehrávala tragédie jiná – hořel dům nejbližší místu nehody. Naštěstí nikoliv s nějak fatálními následky. Postižený se sice vždy může utěšovat příslovím, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech, či odkazem na úradek osudu, leč asi nikoliv s vědomím jeho naprosté neodvratnosti. Tomu požáru letošnímu i oné nehodě loňské šlo zajisté předejít...
 
R 833 z Brna do Bohumína pod novým mostem dne 6.8.2009 © Karel Furiš
 
Tato vzpomínka by nemohla být tak vypovídající o samotné nehodě i o dění na jejím místě po uplynutí dvanácti měsíců, nebýt aktivity už zmíněného našeho severomoravského dopisovatele Karla Furiše, který pro nás pořídil snímky použité v textu a zařazené do připojené galerie. A vzhledem k tomu, že se mu podařilo navštívit i dnešní vzpomínkové setkání ve Studénce, dodatečně přibyly také snímky z něj. A navíc (i když někde jinde) video s projíždějícím Comeniem. Dodatečně ještě upozornil na výpověď a navazující fotoreportáž přímého účastníka nehody, který je znám i některým našim členům.
 
Pietní akt u provizorního památníčku nehody, konaný právě rok poté © Karel Furiš
Odkazy:
  1. Srážka vlaku EuroCity Comenius se spadlým mostem
  2. K osobnostem roku 2008 patří strojvůdce Jiří Šindelář
  3. České dráhy si připomínají rok od tragické nehody ve Studénce
  4. My + Vy - Jedeme vlakem!
  5. Policie zkompletovala posudky vlakového neštěstí ve Studénce
  6. Pomník obětem nehody vlaku by měl stát ve Studénce v listopadu
  7. Na pomník obětí tragédie ve Studénce přispěla dražba fotografií
  8. Krizové centrum Ostrava
  9. Humanitární organizace ADRA
  10. Město Studénka

Titulní snímek: Nový most ve Studénce dne 6.8.2009 © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace odkazy