Návoz souprav metra a Pražská muzejní noc

2.7.2009 8:00 Jiří Řechka

Návoz souprav metra a Pražská muzejní noc

Ve středu 17.6.2009 byla na ŽelPage zveřejněná informace o návozu souprav metra v sobotu 20.6.2009 z Plzně do Prahy, včetně přibližných časových údajů. Již jednou jsem měl možnost tento návoz souprav vidět v září 2006, ale bylo to z okna vlaku, kterým jsem jel do Braníku, při Dni železnice. Tak jsem se rozhodl využít asi jednu z posledních možností a tento návoz si zvěčnit.

 

 

 

Zvonění budíka mně dává zřetelně najevo, že je čas zvednout se z postele a připravit se na cestu na druhý konec Prahy. Pohled na oblohu, snad to vydrží. Rozhodl jsem se použít auto, protože se chci zastavit v Malešicích u teplárny, jestli je na jejich kolejišti něco nového. Při jízdě okolo teplárny jsem zahlédl mezi budovami teplárny zelenou karkulku, což značilo jistý posun na teplárenské vlečce. Po chvilce jsem zjistil, že mezi ostatní lokomotivy byla přetažena lokomotiva LDH 125, která stála dříve uvnitř areálu teplárny. Po nafocení jsem odjel na nádraží Krč.

20.6.2009 - teplárna Malešice: LDH 125 Faur - ř.748.5 © Jiří Řechka

Zajel jsem na moje oblíbené místo, ale byl jsem nemile překvapen, výhled na kolejiště nádraží mně zakrývaly dvě odstavené dlouhé soupravy nákladních vagonů. Nádražím projížděly zejména osobní vlaky na Braník, ale i nějaký ten náklad se objevil. Přišlo také pár zájemců o nafocení tohoto návozu souprav metra. V časovém limitu, jak jej uváděla informace na internetu, se na branickém zhlaví objevila očekávaná souprava vozů metra, které přiváželo dvojče Viamontu – 740.534 a 740.517. Na nádraží dvojče objelo soupravu vlaku a poté, po provedení technologických úkonů, byla souprava sunuta do areálu metra Kačerov.

20.6.2009 - nádraží Praha-Krč: dvojče Viamontu 740.517-740.534 při sunutí souprav metra © Jiří Řechka

Brána předávací vlečky metra byla zavřená, chvíli trvalo než přijel “klíčník” metra, aby otevřel. Po otevření brány pokračoval posun do depa. Pak již nezbývalo než čekat, až bude vyvezena stará souprava metra. Moje představa se nakonec lišila od skutečnosti. Ukázalo se, že spolu ze starou soupravou byla znova přivezena nová souprava, která byla při posunu před dvojčaty.V depu zůstala pouze nová souprava, která byla sunuta na čele. Celá souprava najela na brzdící vozy, zde byla zbývající nová souprava odpojena a znova sunuta do depa. Zanedlouho se vrátilo dvojče a připojilo se ke svému vlaku. Vlaková četa provedla nezbytné úkony a pak již čekala na volno k odjezdu. A protože jsem nevěděl, kdy vlak bude odjíždět, tak jsem se rozhodl vrátit domů. Moje představa o zbytku dne byla taková, že se zajedu podívat do Kralup nad Vltavou zkusit, jestli tam nebudou rekonstruované lokomotivy řady 753.7 ČD Cargo.

20.6.2009 - nádraží Praha-Krč: dvojče Viamontu se vrací zpět © Jiří Řechka

Ovšem informace, kterou jsem si dal do mobilu, mi upravila večerní program - byla Pražská muzejní noc. A mne čekala návštěva muzea městské hromadné dopravy, které je umístěné ve vozovně Střešovice. Musím přiznat, že jsem v muzeu ještě nebyl. Tedy do onoho dne. Vrátil jsem se tedy domů, a protože tato noc začínala v 19.00 hod. měl jsem ještě čas podívat se na počítači, jak dopadly fotky z návozu souprav metra. Po osmnácté hodině jsem se vydal do vozovny Střešovice. Před muzeem bylo zatím pár prvních zájemců. Ale bezplatná doprava MHD začala přivážet další zájemce.

20.6.2009 - stanice vozovna Střešovice: přeprava návštěvníků  © Jiří Řechka

Po vstupu do muzea, jsem si začal dělat první fotografie. Měl jsem obavy, jak to dopadne, protože většina exponátů je natěsno, a nechtěl jsem mít na záběrech víc návštěvníků, než by bylo žádoucí. Ale při odchodu jsem zjistil, že pořadatelé uměle udržovali počet návštěvníků v depu. Řekl bych jeden ven, jeden dovnitř. Fotit tedy nebyl problém. Jen bych uvítal silnější osvětlení zejména v prostoru vrat, která zůstala zavřená. Jinak jsem viděl nádherné exponáty, které mi připomněly moje dětství a také můj profesní život - kloubový autobus IKARUS, se kterým jsem, tedy s tímto typem, u dopravního podniku na linkách MHD jezdil.

20.6.2009 - vozovna Střešovice: autobus  Ikarus č. 4382 © Jiří Řechka

Venku mne překvapila velká fronta zájemců o návštěvu muzea. Určitě se vyplatí toto muzeum při návštěvě Prahy navštívit. Konec konců je tam i jedna elektrická lokomotiva. Poté již následovala cesta domů.

Titulní snímek: Souprava metra na nádraží Praha-Krč © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy