Historický motorák pózoval šotoušům

21.6.2009 8:00 Milan Vojtek

Historický motorák pózoval šotoušům

Už fakticky s křížkem po funuse přicházím s reportáží z jedné jarní akce, které jsemse měl možnost zúčastnit. Ale protože to byla událost vcelku výjimečná, věřím, že is tímto odstupem času nahlédnete na pár snímků, dokumentujících toulky M 240 na třech jihomoravských lokálkách.

Akce se uskutečnila první dubnovou sobotu a vlak navštívil tři odbočné trati z tahu 250 SŽDC. V Hustopečích zpestřil víkendový provoz, v Lednici předznamenal sezónní turistickou dopravu a cestou do Pohořelic šokoval domácí obyvatele, protože jel po trati, kde osobní doprava vloni skončila.

Pokud by někdo sledoval plně obsazený vlak, asi by nechápal. Zastavoval zdánlivě nahodile na trati. Pokaždé se z vlaku vrhla ven skupina lidí, ověšených fotoaparáty, vyfotili vlak, který jim pro potřeby ideálních záběrů popojel tu dopředu tu dozadu, naskákali do vlaku a jeli zase o kus dál, kde se celá historie opakoval. Důvod této zdánlivě nesmyslné činnosti? Návštěvníkům VLAKY.NET jistě jasný, nezkušeným laikům nikoliv. Přeci zvláštní jízda pro fotografy. A dnes asi jediná možnost, jak fotoaparátem či kamerou zachytit vozidla, která již v pravidelném provozu nejsou. Proto vznikla myšlenka uspořádat s muzejním motorovým vozem M 240.0113 fotojízdu po jihomoravských lokálkách. Motorový vůz z šedesátých let, dekorovaný pro tuto příležitost autentickou pěticípou hvězdou, jel z Brna na lokálku z Břeclavi do Lednice, pak zajel na další ze Šakvic do Hustopečí a nakonec zajel na trať z Vranovic do Pohořelic, kde v prosinci skončila pravidelná osobní doprava. Právě tam vzbudil největší pozornost.

“Předpokládám, že se s náklady na akci vlezeme do dvaceti tisíc korun. Bohužel, v Brně dnes, tento týden již podruhé a na tom samém místě vykolejil stejný vlak a z důvodu vzniklých komplikací jsme vyjeli s padesátiminutovým zpožděním,” řekl v den konání jízdy organizátor akce Jan Petrás. Takto organizované akce železničních fotografů bývají často utajované. Vlak se na trať dostane jen zásluho toho, že účastníci akce jeho jízdu v plném rozsahu zaplatí. A protože se vždy najde početná skupina lidí, kteří by celou akci rádi fotili, ale neradi platili, nezbývá pořadateli, než poskytnout informace o jízdě jen těm, kdo svým podílem jízdu zaplatí. Ve světě není tato záliba ojedinělá. Existují dokonce specializované cestovní kanceláře, které pořádají akce pro železniční fotografy. Několikadenní maratóny s jízdou fotovlaků s parními lokomotivami pořádají dokonce u nás i na Slovensku a navštěvují je fotografové z celé Evropy. 

Boří les

Poštorná

Nový dvůr

Lednice

Poštorná, společná foto

Poblíž Staroviček, lokálka Šakvice -Hustopeče

Vranovice

Nálet na sonderzug 

most přes Jihlavu

křížení s I/52 u Pohořelic

Vranovice

Súvisiace odkazy