Priecestné zabezpečovacie zariadenia v Bratislave a okolí (1): Devínske Jazero

17.5.2009 8:00 Lukáš Trochta a Adam Otruba

Priecestné zabezpečovacie zariadenia v Bratislave a okolí (1): Devínske Jazero

Aj keď sa kde-tu píšu články o rôznych výstavbách a rekonštrukciách priecestných zabezpečovacích zariadení po celom Slovensku, do okolia hlavného mesta ešte žiadny autor nezavítal. A v Bratislave ich nie je málo. Začneme hneď zo strany Záhorskej nížiny a ocitneme sa na dvojkoľajnej elektrifikovanej koridorovej trati 110 (Bratislava hl.st. - Kúty - Břeclav ČD).

V našom "rajóne" sa nachádzajú dve takého chránené priecestia, z toho jedno je vybavené závorami.    

 

Priecestie v km 4,281

Ide o priecestné zabezpečovacie zariadenie 3. kategórie bez závor a s pozitívnou signalizáciou. Nachádzajú sa tu 2 výstražníky typu AŽD 71. Výzbroj priecestia je umiestnená v reléovom betónovom prefabrikovanom domčeku ukrytom medzi záhradami. Priecestie sa nachádza v medzistaničnom úseku Devínske jazero - Zohor, v blízkosti zastávky Devínske Jazero, asi 400 m smerom na Zohor, spevnená cesta do záhradkárskej osady, ktorá sa v bezprostrednej blízkosti od výstražníka "B" rozvetvuje, tu križuje spolu 3 koľaje, z toho dve patria trati 110 a jedna už takmer 30 rokov nepoužívanej trati do Stupavy.

Celkový pohľad na priecestie, km 4,281, 5.4.2009 © Adam Otruba 

Snímače osí sa nachádzajú len na koľajach hlavnej trate. Spočiatku sa indikátory nachádzali aj na tejto trati, ale na nej bola v roku 1981 prevádzka zastavená. Počas našej návštevy a obhliadke miesta sme na tejto trati už ale žiaden nenašli. Zo smeru od Zohora sa snímače nachádzajú hneď pri oddielových návestidlách autobloku 1-50, 2-50, 1-49, v smere od Devínskej Novej Vsi asi 250 metrov pred zastávkou Devínske Jazero. Výstražníky pre priecestie boli vyrobené v júni 1976, kedy prebehla aj výstavba tohto priecestia.

Vysoký vek priecestia sa už podpísal aj na nie vždy správnej funkčnosti bieleho svetla, ktoré po prechode vlaku začne blikať niekedy až po pol minúte, inokedy dokonca nezačne na minimálne jednom z dvoch výstražníkov blikať vôbec. Prechody cez trať sú na 2.TK trate 110 a na koľaji do Stupavy riešené betónovými panelmi, na zrekonštruovanej 1.TK je povrch gumový od firmy STRAIL. Indikačná skrinka priecestia sa nachádza v staničnej budove Devínskeho Jazera. Výstražník "A" je vyložený, výstražník "B" je osadený priamo na stĺpe.

1.TK je po rekonštrukcii s gumovým povrchom STRAIL, cez ďalšie dve koľaje sú položené panely, km 4,281, 5.4.2009 © Adam Otruba 

Priecestie v km 6,242

Miestna komunikácia a cyklocesta zo Stupavy do Devínskeho Jazera, tu križuje trať 110. Priecestie je zabezpečené priecestným zabezpečovacím zariadením 2. kategórie s pozitívnou signalizáciou a s dvoma závorami. Nachádzajú sa tu 2 výstražníky typu AŽD 71. Priecestie má vlastné koľajové obvody, výzbroj priecestia je umiestnená v reléovom domčeku, v blízkosti priecestia, s atypickým vzhľadom, ktorý pripomína skôr známe "papierové" domy v Amerike. V blízkosti priecestia sa nachádza aj na prvej traťovej koľaji indikátor horúcobežných ložísk.

Biela svieti výborne, km 6,242, 5.4.2009 © Adam Otruba 

Za reléovým domčekom sa nachádzajú dve staré zlomené závory, spojené klincami. Možnože tu ide o snahu, podobať sa našim západným susedom, kde sa v Rakúsku nachádza pri každom priecestí so závorami aj náhradná závora. Na reléovom domčeku sa nachádza telefón, ktorý je káblom vedúcim popri trati prepojený s výpravňou v Devínskom Jazere, kde sa nachádza takisto aj indikačný panel priecestia. Spúšťací bod priecestia sa nachádza v smere od Devínskeho Jazera v mieste spúšťacieho bodu pre priecestie v km 4,281, od Zohora sa spúšťač nachádza približne v km 7,400.

Priecestie bolo vybudované v druhej polovici roku 1976. Na priecestí prebehla výmena závor, a neskôr, pri rekonštrukcii trate bol vymenený povrch priecestia z asfaltovo-dreveného na gumový, od firmy MATADOR Púchov, a.s. Aj toto priecestie, je takisto, ako prvé pomerne poruchové, niekedy zostanú závory spustené dlhšie ako by mali, a to až do chvíle, keď súprava neprejde cez spúšťací bod na opačnej strane.

Koľajový kontakt od Zohora, km 6,242, 5.4.2009 © Adam Otruba 

Niekoľko slov na záver

V tejto reportáži je informácií aj fotografií pomerne málo, no v ďalšom diely, ich bude podstatne viac. V nasledujúcej reportáži zo série sa dočítate o priecestiach v okolí odbočky Vinohrady a Račianskej stanice. Keďže je toto moja prvá reportáž, bol by som rád, keby ste ju brali ešte s rezervou.

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-110: Bratislava - Kúty - Břeclav (CZ)

Súvisiace odkazy