Pol dňa s Regio Rail

7.4.2009 8:00 Ivan Wlachovský Zdroj: Regio Rail

Pol dňa s Regio Rail

Mal som taký pekný plán. V piatok 27. 3. 2009 sa konala jedna z úvodných jázd nového dopravcu na sieti ŽSR spoločnosti Regio Rail. Jazda sa uskutočnila na trase zo Záhoria do Maďarska. Po dohode s Riaditeľom pre oblasť nákladnej dopravy a vlečkových služieb Mgr. Petrom Dudášom, som bol nachystaný vyraziť tak aby som sa stretol s vlakom niekde na nezatrolejovanej trati pri Lozorne.

Bohužiaľ pre mňa, vláčik odišiel z východzej stanice s náskokom cca 2 hodiny....

 

Kto sú Regio Rail?

Nebudem objavovať už objavené, citujem z ich webu: http://www.regiorail.sk/

„Regio Rail je novým súkromným železničným dopravcom. Dňa 5.12.2008 sme získali licenciu na prevádzkovanie osobnej a nákladnej železničnej dopravy. Dňa 22.01.2009 nám bolo udelené Bezpečnostné osvedčenie. V prvej fáze sa zameriame predovšetkým na prevádzkovanie dopravy na území Slovenskej republiky, pričom sa pri medzinárodných prepravách budeme spoliehať na spoluprácu našich partnerov.

Nákladná doprava

Nákladná doprava je kľúčovým segmentom našej spoločnosti.  Sústreďujeme sa hlavne na prepravu ucelených vlakov, pričom okrem samotnej prepravy vieme poskytnúť aj vhodné železničné vozne. Staviame na základoch procesného manažmentu, kde hlavnou úlohou procesných tímov je zameranie sa na úžitok pre zákazníka prinášajúci maximálnu pridanú hodnotu. Výsledkom je konkurencieschopná cena a vysoká úroveň kvality poskytovaných služieb.
Nevyhýbame sa ani preprave jednotlivých zásielok, tieto sú však úzko viazané na prepravné ramená ucelených vlakov. Pred samotnou prepravou sa preto informujte o dostupných oblastiach.
Riaditeľom pre oblasť nákladnej dopravy a vlečkových služieb je Mgr. Peter Dudáš. 


27. 3. 2009 © Ivan Wlachovský

Osobná doprava

Prevádzkovanie osobnej dopravy je pre nás výzvou, ktorú chceme naplniť v blízkej budúcnosti. Spoločnosť má už teraz vo vlastníctve 4 holandské osobné motorové jednotky typ DH1 a DH2. Či budú na plánovanú prepravu použité práve tieto, prípadne iné, sa rozhodne v priebehu roka. V každom prípade sa však cestujúca verejnosť môže tešiť na konkurenčné ceny a poskytované služby, čím dúfame prispejeme k napredovanie osobnej dopravy na území Slovenskej republiky".

...Vráťme sa však k mojej ceste za vlakom Regio Rail. Našťastie som bol vybavený telefónnym číslom priamo na vlajkovú loď spoločnosti ER20.005. Pán majster mi oznámil, že práve stojí pri vchodovom návestidle ŽST Bratislava Nové Mesto. Neostávalo mi nič iné, iba zmeniť smer. Tou novou vražednou päťdesiatkou som sa „rútil“ cez mesto. Do Rusoviec som došiel práve včas aby som si stihol vybaliť fidlátka. Spustil som kameru a zbesilo cvakal vedľa fotoaparátom. Mal som nasadený úplne nový teleobjektív a vlastne som s ním spravil prvé fotografie. Slniečko vyliezlo, ale akurát nevhod a zo zlej strany... Čo už vlak sa nedal zadržať. Pán majster na mňa zažmurkal reflektorom (viď film) a majestátne prehrkotal s prázdnou súpravou okolo mňa smerom do Maďarska.


27. 3. 2009 © Ivan Wlachovský

Vedel som, že čochvíľa sa rušeň z Rajky bude vracať „poprázdno“. Pre istotu som si to overil u pána výpravcu. Premiestnil som sa o nejaký ten kilometrík k štátnej hranici. Križovanie poľnej cesty so železničnou traťou sa mi celkom zapáčilo a tak som tam rozbalil svoj hlavný stan. Nastalo povinné fotenie priecestia do galérie tratí, aby naň história nezabudla. Neďaleká predzvesť zmenila návestný znak z „výstraha“ na „voľno“. Nasmeroval  som kameru a čakal s fotoaparátom na príchodzí rušeň. Na moje prekvapenie som miesto tichého zvuku herkulesa počul zavíjanie obstarožnej laminátky ZSCS.


27. 3. 2009 © Ivan Wlachovský

Cvak, cvak a nastalo ďalšie čakanie. Po chvíľke som si opäť dovolil obťažovať telefónom pána majstra. „Už sme odišli z Rajky“, povedal. Naozaj, za niekoľko minút už aj ER20.005 prefrčala cez priecestie.


27. 3. 2009 © Ivan Wlachovský


27. 3. 2009 © Ivan Wlachovský

Nastalo opäť balenie a presun späť do Rusoviec, kde pre dnešný deň mal herkules „fajront“.


27. 3. 2009 © Ivan Wlachovský

Strávil som ešte niekoľko pekných minút s posádkou stroja a rozišli sme sa s dohodou, že ešte niekedy spravíme reparát akcie tak, aby sa film o jazde vlaku nemusel obmedziť na niekoľkosekundový šot.


Video sekvencia. 27. 3. 2009 © Ivan Wlachovský

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-132: Bratislava hl.st. - BA-N.Mesto - BA-Petržalka - Rusovce - Rajka (HU)