Bleskový report z jarných Tatier

23.3.2009 16:45 Rýchle esá

Bleskový report z jarných Tatier

Nie je žiadnou zvláštnosťou, že v horách sa počas jarných mesiacov jar usmieva iba z listov kalendárov, vonku zima obvykle doháňa to, čo zameškala v januári. Tento rok to v Tatrách platí dvojnásobne. Hoci sa tu žiadne extrémne závaly snehu nekonajú, v porovnaní s tým, čo „nacukrilo“ počas zimných mesiacov, predsa len skutočná zima prišla do hôr až teraz.




Nebolo pôvodne vôle písať túto skromnú reportáž, hlavnou motiváciou bol jeden náš nemenovaný, hundrajúci a nečinnosť dlhodobo kritizujúci, inak extrémne pracovitý královohradecký admin. Potenciálna horúca aktualitka z posledného víkendu sa jaksi beznádejne zamotala spolu s „Maxovým“ zberačom v strhnutom trakčnom vedení, po slove do duše podsúvame Zbynkovi aspoň tento reparát.

Aby sme neopomenuli niektoré všeobecné fakty a informácie;
posledné dni na Slovensku sú bohaté na zrážky, v nižších polohách nepríjemne prší, na hlavnom ťahu medzi Popradom a Liptovským Mikulášom sneží.
Výška snehovej pokrývky výrazne rastie s nadmorskou výškou, vo vysokých horských polohách pripadlo až okolo dvoch metrov čerstvého snehu.
S ohľadom na atmosférické prúdenia sa železničiari „tešia“ z najväčšieho množstva snehu na Štrbskom Plese, smerom k Štrbe či k Vyšným Hágom biela perina výrazne ubúda.

Priechodnosť TEŽ-ky zhruba obdenne zabezpečuje snehový pluh, čoby HDV 706.951, posledné dni ju vystriedala 706.952. „Jednotka“ bola po demontáži pluhov použitá na vozbu pracovných vlakov pri odstraňovaní spadnutých stromov. Na OŽ je klasicky nasadzovaná jediná „zubačková“ snehová fréza.
Keď sme už nakusli tie popadané stromy; za posledné dni sa opakovane prehnal severným Slovenskom prudký nárazový vietor, ktorý už obligátne poukladal desiatky, zväčša beztak chrobačných smrečkov do horizontálnej polohy.

V Tatrách touto, ihličím obrastenou vymoženosťou disponuje v podstate už iba okolie Štrbského Plesa, ktoré sa pochopiteľne nenechalo zahanbiť, preto kvôli padnutej smrečine premáva v úseku Vyšné Hágy – Štrbské Pleso namiesto električiek staručká Karoska.. 

Tento skromný blábol zrejme beztak obsahovo lepšie doplní zopár aktuálnych záberov, preto v závere písaného slova ostáva už iba výzva tým fotografom, ktorí z najrôznejších príčin prepásli tohtoročnú vláčikovú zimu a pod oknami im už kvitnú snežienky, nech sa to poponáhľajú napraviť trebárs na Štrbské Pleso.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy