Nešťastí na železnici pribúda

1.12.2008 8:00 Marek Kováč Zdroj: týždenník Kysuce, týždenník My Kysucké noviny

Nešťastí na železnici pribúda

Za uplynulý mesiac sa na Kysuciach stalo až 6 nehôd, pri ktorých zohrával úlohu vlak. Zahynuli 3 osoby, 3 sa zranili a jednu osobu vďaka rýchlemu zásahu sa podarilo zachrániť. Najmladší mŕtvy mal pritom iba 16 rokov! Nech je tento článok varovaním pre všetkých ľudí, ktorí radi riskujú svoje životy svojou neobozretnosťou.

 

 

 

V piatok 7.11.2008 prežili cestujúci, ktorí sedeli vo vlaku zo Žiliny do Čadce nezvyčajnú príhodu. Jeden zo železničných vozňov začal horieť. Na dym upozornili vlakvedúceho. Vlakovú súpravu zastavili v železničnej stanici Krásno nad Kysucou. Pracovníci železníc spoločne s privolanými hasičmi urobili všetky potrebné opatrenia a oheň uhasili. Veliteľ zásahu Závodu protipožiarnej ochrany železníc v Žiline skonštatoval, že príčinou vzniku požiara bola technická porucha vozňa. Hovorca ŽP v Žiline František Gažo informoval, že v úseku železničnej trate Kysucké Nové Mesto – Krásno nad Kysucou došlo k zastaveniu dopravy a k zmeškaniu 3 vlakov osobnej dopravy. Našťastie, nikto z cestujúcich sa nezranil.

V piatok 7.11.2008 v čase o 23:55 telefonicky oznámil na oddelenie ŽP Čadca policajt stálej služby Obvodného oddelenia PZ Krásno nad Kysucou, že mu neznámy ženský hlas telefonicky oznámil, že sa ide hodiť pod vlak v Krásne u Gavlasov. Z tohto dôvodu bolo OO PZ Krásno nad Kysucou v rámci urýchlenia záchrany ľudského života požiadané, aby sa na dané miesto odobrala ich hliadka. Na miesto bola vyslaná aj hliadka ŽP. Policajti po príchode na miesto, t. j. priestor železničného prejazdu v km 271,359, úsek železničnej trate Krásno nad Kysucou – Oščadnica, našli v koľajisku 2. dopravnej koľaje ležať 54-ročnú ženu z Krásna nad Kysucou, ktorá javila známky požitia alkoholu. Žene bola privolaná rýchla zdravotnícka pomoc, ktorá ju potom previezla do Psychiatrického zariadenia Žilina – Bytčica. K zastaveniu a ani k obmedzeniu dopravy nedošlo. Takéto šťastie žiaľ nemala 37-ročná žena, ktorá zahynula pod kolesami vlaku v Kysuckom Novom Meste dňa 28. 10. 2008.

Len zázrakom nedošlo k tragédii pri kurióznej dopravnej nehode, ktorá sa stala vo štvrtok 13. 11. 2008 krátko pred 20:00 na železničnom priecestí chránenom výstražným krížom, svetelnou a zvukovou signalizáciou vo Vysokej nad Kysucou. Osobné motorové vozidlo OPEL Astra s 20-ročným vodičom z okresu Čadca a s dvomi 20-ročnými spolujazdcami sa zrazilo s fruhým vozidlom Peugeot, ktoré riadil 30-ročný vodič z okresu Námestovo a v ktorom sedela 27-ročná žena a 25-ročný muž. Vozidlá zostali po zrážke stáť na železničnom priecestí. Potom, ako sa spustila svetelná a zvuková signalizácia upozorňujúca na príchod vlaku, účastníci nehody odtlačili z priecestia vozidlo Peugeot, ale druhé – OPEL Astra, už odtlačiť nestihli. Došlo tak k zrážke s vlakom. Rušňovodič uviedol, že po vyjdení z ľavotočivého oblúka spozoroval vo vzdialenosti asi 30 metrov motorové vozidlo, použil zvukové výstražné znamenie a rýchlobrzdu, no zrážke pre krátku vzdialenosť už nedokázal zabrániť. U účastníkov nehody nezistili požitie alkoholu. Na hnacom vozidle 813 022 sa poškodil pluh, držiaky a napájacie potrubie, škodu predbežne vyčíslili na 70-tisíc korún. Výška škody spôsobená na motorových vozidlách, ako aj miera zavinenia účastníkmi nehody je v štádiu šetrenia polície. Pri nehode sa zranili 3 osoby. 813 022 bola už približne za týždeň opravená, nakoľko 21. 11. 2008 už bola opäť v prevádzke na trati č. 128 Čadca – Makov.

V utorok 18.11.2008 sa stalo nešťastie na traťovej koľaji v železničnej zastávke Oščadnica. Nákladný vlak tam zrazil a usmrtil 71-ročného muža z okresu Čadca. Rušňovodič uviedol, že po vychádzaní zo železničnej zastávky spozoroval vo vzdialenosti asi 30 metrov pred HDV neznámu osobu, ktorá sa snažila vystúpiť na nástupište. Ani použitím rýchlobrzdy už nedokázal zrážke zabráni. Privolaný lekár už len konštatoval smrť následkom devastačných poranení nezlučiteľných so životom. U rušňovodiča nezistili požitie alkoholu. Dopravu na tejto traťovej koľaji zastavili na približne 2,5 hodiny. K meškaniu vlakov osobnej dopravy nedošlo.

V stredu 19.11.2008 podvečer zahynul pod kolesami nákladného vlaku 16-ročný mládenec z okresu Kysucké Nové Mesto. Nehoda sa stala na železničnej trati medzi Kysuckým Novým Mestom a Ochodnicou. Podľa výpovede rušňovodiča vošiel mládenec do jazdnej dráhy vlaku z kríkov pri koľajniciach. Rušňovodič použil rýchlobrzdu, zrážke však už nedokázal zabrániť. Lekár rýchlej zdravotníckej pomoci už mohol konštatovať iba smrť následkom devastačných poranení nezlučiteľných so životom. Na miesto tragédie prišiel aj inšpektor bezpečnosti železničnej dopravy. U rušňovodiča nezistili požitie alkoholu. Dopravu na 2. dopravnej koľaji zastavili na zhruba 2,5 hodiny a došlo k meškaniu 7 osobných vlakov.

Titulná snímka: 913 022 + 813 022 vchádza s Os 4008 dňa 23.11.2008 do žel. st. Turzovka © Marek Kováč

Súvisiace odkazy