Rajnochovická lesní železnice

20.10.2008 8:00 mixmouses

Rajnochovická lesní železnice

Myslíte, že jen Slovensko se může pyšnit úvraťovou lesní železnicí? Kdepak, díky partě nadšenců pomaličku vstává z hlubin zapomnění Rajnochovická lesní železnice. Zatím jsou na samém začátku cesty, ale mají nakročeno správným směrem.

 
 
 
 
 
 
 
Pro seznámení s historií této zajímavé železničky navštivte její domovské stránky, naleznete tam zajímavé informace nejen o RLŽ. V dnešním článku se Vás pokusím hlavně "obrazem" seznámit s tímto projektem.
 
O záměru obnovit část RLŽ jsem se dozvěděl v loňském roce od kolegy Martina z Valašského Meziříčí. Teprve letos se mi však podařilo Rajnochovice navštívit a v doprovodu Martina a Tomáše si celou plánovanou část projít a zjistit něco málo o plánech občanského sdružení, založeného na obnovu trati.
 
31.7.2008 - Rajnochovická lž: původní staniční budova lesní železnice, ta vedla v místě dnešní rekonstruované cesty © Mixmouses
 
Nejčerstvější informace (a velmi povzbudivá) je ta, že zastupitelstvo obce odsouhlasilo změnu územního plánu. Dle vyjádření kolegů jsou Rajnochovičtí poměrně nakloněni této aktivitě, což je samozřejmě dost důležité. Občanské sdružení si dalo za úkol obnovit cca 1,4 km železnice na rozchodu 600 mm v těchto stavebních částech:
  1. etapa 1 - areál technického zázemí dráhy
  2. etapa 2 - úsek "areál technického zázemí" (km 9,4) - "složiště dřeva" (km 9,0)
  3. etapa 3 - úsek "složiště dřeva" (km 9,0) - "strž" (km 8,7)
  4. etapa 4 - most v km 8,7
  5. etapa 5 - úsek "strž" (km 8,7) - "úvrať" (km 8,5)
  6. etapa 6 - úsek "úvrať" (km 8,5) - "začátek naučné stezky" (km 8,0)

(Kilometry zde uvedené jsou dle původního staničení.)

31.7.2008 - Rajnochovická lž: na tomto snímku jsou vidět hned tři části původní trasy, ta třetí je vpravo nahoře © Mixmouses

Spolek RLŽ prozatím má ve svém depozitáři dieselovou lokomotivu BN 30 U, několik kiplor a různý kolejový materiál včetně výhybek. Pro budoucí provoz plánují stavbu osobních vozů, jejich velikost a vzhled je však zatím předmětem jednání. Ostatní informace naleznete u fotografií v příslušné galerii.

(Zdroj informací a autorizace: Martin Škoda)

Odkazy:
  1. Rajnochovická lesní železnice
  2. Rajnochovice
  3. Rajnochovice - Wikipedie, otevřená encyklopedie

Titulní snímek: Že Rajnochovičtí myslí své záměry zcela vážně, je vidět zde - pohled do depozitáře, mašinka je odkapotovaná BN 30 U s pokusně zapojeným automobilovým vozíkem (31.7.2008) © Mixmouses

Galéria

Súvisiace odkazy