Šedesátníci v akci

23.9.2008 8:00 Radek Hořínek

Šedesátníci v akci

Sobota 20.9.2008 byla určena pro všechny malé i velké příznivce železnice. Kdo by odolal povozit se zadarmo v „Hurvínkovi“ M 131.101 mezi hlavním nádražím v Olomouci a nádražím Olomouc–Řepčín po trati SŽDC 275. To vše v rámci vyhlídkové jízdy k Evropskému týdnu mobility a Dni bez aut v Olomouci.

 

 

 

Celkem čtyřikrát se na Hurvínek na trať vydal a ve všech případech byl velmi slušně naplněn. Každý měl možnost projet se  buď celým úsekem nebo jenom některou jeho částí. Vlak zastavoval ve všech stanicích a zastávkách. Bohužel se nevyhnul ani zpoždění, které mu způsobovaly vlaky normálního provozu mezi Olomoucí a Prostějovem. Několika málo fotografiemi se můžete podívat do různých míst hanácké metropole, kudy trať do Prostějova vedoucí krajinou úrodné Hané prochází.

20.9.2008 - V Olomouci: M131.101 stoupá ze stanice Olomouc - Řepčín  © Radek Hořínek

Vše mohlo dopadnout úplně jinak. Řidič zelené škody Felicie málem skončil pod motorovým vozem 810.050, když vjel na nezabezpečený železniční přejezd bez zastavení u značky STOP těsně před projíždějícím osobním vlakem směřujícím do stanice Olomouc hlavní nádraží. Vše se to událo mezi nádražím Olomouc–Řepčín a zastávkou Olomouc–Hejčín. Bohužel za mými zády. Reagoval jsem až na hlasité houkání Šukafonu a všimnul si toho auta. Než jsem si nachystal foťák, tak bylo po všem.

20.9.2008 - v Olomouci: M 131.101 mezi nádražím Olomouc město a zastávkou Olomouc - Hejčín © Radek Hořínek

Hrdinou dne byl malý pěkný motoráček M 131.101, který v letošním roce slaví krásné kulaté narozeniny. Sám bych o tom nevěděl, nebýt jedné pozvánky v mailu na jinou jízdu právě s ním. Tudíž by bylo slušné popřát mu ještě spoustu najetých kilometrů a spoustu spokojených cestujících, které povozí. Taky velký dík patří všem v Šumperku, kteří se starají o tento exponát Národního technického muzea a udržují jej v provozní stavu, abychom se v něm mohli my všichni fandové železnice povozit.

15.9.2008 - Brno : 498.022 s veletržním expresem míří na výstaviště © Radek Hořínek

A aby byla galerie trochu pestřejší, přidávám také několik snímků vozidla rovněž historického, dokonce už o rok staršího a navíc parou poháněného. "Albatrosa" 498.022, který navštívil pár dnů před tím pro změnu metropoli Moravy jižní, když přijel do Brna v čele "Veletržního expresu" z Prahy.

Titulní snímek: M 131.101 se blíží do stanice Olomouc-Nová Ulice © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy