ŠKODA TRANSPORTATION: Křest tramvaje »ForPrague«

18.9.2008 0:15 PhDr. Zbyněk Zlinský Zdroj: ŠKODA TRANSPORTATION s.r.o.

ŠKODA TRANSPORTATION: Křest tramvaje »ForPrague«

Včera v pravé poledne pokřtil v areálu plzeňské Škodovky primátor hlavního města Prahy Pavel Bém prototyp tříčlánkové plně nízkopodlažní tramvaje ŠKODA 15T čili ŠKODA ForCity určené pro pražský dopravní podnik, který má těchto vozidel do roku 2017 odebrat celkem 250. Stalo se tak těsně před transportem prototypového vozidla na berlínský mezinárodní odborný veletrh kolejové a dopravní techniky InnoTrans 2008.

 

 

No, ve skutečnosti to v pravé poledne nebylo, i když mělo být. Pan primátor se svým doprovodem se totiž poněkud opozdil. Nicméně napravil to tím, že před shromážděné hosty a novináře (mezi nimiž nechyběly ani VLAKY.NET) tramvaj osobně přivezl. A také nezměrnou trpělivostí, s níž později odpovídal na všetečné dotazy představitelů médií a pózoval před jejich fotoaparáty a kamerami.

Primátor Bém pózuje fotografům © PhDr. Zbyněk Zlinský

Nejprve ovšem zahájil krátkou sérii projevů, v níž ho u řečnického pultu vystřídali radní hl. města Prahy pro dopravu Radovan Šteiner, generální ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Martin Dvořák a generální ředitel ŠKODA TRANSPORTATION, s.r.o. Tomáš Krsek. Řečníci postupně přiblížili přítomným význam tramvajové dopravy pro naše hlavní město, potřebu obnovy jejího vozového parku i podstatu technického řešení představovaného vozidla, které má tuto potřebu naplnit. Vše podstatné, co bylo na místě řečeno, najdete v této tiskové zprávě.
 
Hovoří generální ředitel pražského dopravního podniku Dvořák © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Poté následoval samotný akt křtu, který ovšem nevyzněl tak slavnostně, jak si pan primátor přál. Přes jeho nabádání k zachování rozumného a všem přínosného odstupu se novinářské plémě k němu a dalším aktérům slavnostní chvíle nahrnulo do takového chumlu, že ji na svá záznamová média kvalitně zachytili jen nemnozí – a ti ještě byli ve finále „pokřtěni“ šampaňským také. O co byla tato záležitost možná méně důstojná, o to srdečnější atmosféru navodila.
 
Okamžilk křtu © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Všichni se nahrnuli do tramvaje, aby si prohlédli její interiér a také vychutnali, alespoň na onom krátkém úseku zkušební koleje, pocit z jízdy. Vzhledem k tomu, že nátřesk hostitelů i hostů byl značný, dá se tato jízda označit za první test vozidla v dopravní špičce. A také lze bez nadsázky říci, že novináři kladli otázky zástupcům výrobce i budoucího uživatele opravdu na tělo. Nic jiného jim za daných okolností jaksi nezbývalo...
 
Dopravní špička © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Rozhovory s vedoucími pracovníky ŠKODY TRANSPORTATION i představiteli hlavního města a jeho dopravního podniku pak pokračovaly i po vystoupení z tramvaje – stejně jako neustávalo její detailnější zkoumání a zevrubné dokumentování více technicky zaměřenými zástupci sedmé velmoci. Ve finále tohoto kvasu pak pan primátor ochotně pózoval kamerám v „kokpitu“ tramvaje, zatímco další dokončovaly dokumentaci už prázdnějšího interiéru.
 
Interiér prvního článku s polstrovanými sedačkami © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Když jsme si ve stručnosti popsali dění kolem prototypu, pojďme si nyní trochu představit také vozidlo samotné. Nejprve jeho základní technické údaje:
 
napájení
600 Vss
uspořádání
Bo' Bo' Bo' Bo'
rozchod
1435 mm
délka přes spřáhla
31 400 mm
šířka
2 460 mm
výška (přes sběrač) nad TK
3 600 mm
úroveň podlahy nad TK
350/450 mm
výkon trakčních motorů
720 kW
maximální rychlost
80 – 100 km/h
maximální povolená rychlost (elektronicky omezená)
60 km/h
počet míst k sezení
61
počet míst k stání
239
celková obsaditelnost
300

Podrobnější popis tramvaje můžete najít na stránkách výrobce nebo třeba v už starší stati na Dopravním webu. Nová tramvaj upoutá designem svého exteriéru i interiéru. Jeho autorem je známý tvůrce podoby dopravních prostředků i dopravních staveb Ing. arch. Patrik Kotas, který byl také křtu přítomen. O jeho pojetí si můžete přečíst článek na stránce DesignMag. Uspořádání tramvaje vám přiblíží její typový nákres a její tvář vnější i vnitřní pak obrázky v připojené galerii, v níž je i nějaký ten bonus tramvaje se netýkající...

Typový výkres tramvaje Škoda 15T ForCity © Škoda Transportation - ZOBRAZ!

Prameny a odkazy:
  1. ŠKODA TRANSPORTATION s.r.o.
  2. Dopravní podnik hlavního města Prahy
  3. Patrik Kotas - Atelier designu a architektury
  4. Tramvaj ŠKODA ForCity
  5. Škoda 15T ForCity se představuje....
  6. Nová stoprocentně nízkopodlažní tramvaj ŠKODA ForCity
  7. Patrik Kotas - Wikipedie, otevřená encyklopedie
  8. DesignMagazin.cz - Představena tramvaj Škoda ForCity určená Praze

Titulní snímek: Prototypová tramvaj řízená primátorem Bémem přijíždí ke křtu © PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy