Dvě stoletá výročí

2.9.2008 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Dvě stoletá výročí

V neděli 7.9.2008 oslaví sto let od zahájení dopravy dvě podobné tratě na různých koncích České republiky - jedna ve východních Čechách a druhá na jižní Moravě. Jsou sice přibližně stejně dlouhé, obě vznikly jako místní dráhy, na obou provoz původně zajišťovaly státní dráhy na účet vlastníka, obě byly téhož dne zestátněny, ale tím už ona podobnost končí. Po jedné totiž pravidelné osobní vlaky (ještě) jezdí, po té druhé už dávno ne.

 
 
Místní dráha Dobruška - Opočno pod Orlickými horami
Odbočuje z trati č. 026 Týniště nad Orlicí – Meziměstí – Otovice zast. a v jízdním řádu ji najdeme pod číslem 028. Má délku 5,359 km a osobní i nákladní doprava na ní byla zahájena dne 1.11.1908. Provoz na účet vlastníka zajišťovala zprvu KkStB, po vzniku Československa pak Československé státní dráhy. Dnem 1.1.1925 byla zestátněna. Už několikrát se hovořilo o tom, že doprava na ní bude zastavena, ale zatím i návrh budoucího GVD počítá s osobní dopravou v rozsahu obdobném, jako je tomu doposud.
 
Opočno zařadilo mírně předčasnou akci ke 100. výročí trati do rámce oslav 940 let od první zmínky o městě, které se prolínají celým měsícem září. Podrobnosti o průběhu neděle 7.9.2008, včetně jízdního řádu zvláštních vlaků vedených lokomotivou 423.0148 a motorovým vozem M 131.1228 i historického autobusu Škoda 706 RTO najdete na stránkách města a na tomto plakátu:  
 
Otevři celý dokument ve formátu PDF!
 
Na akci, která má bohatý a zajímavý i neželezniční program, vyrazí také historický motorový rychlík na trase Pardubice hl.n. - Hradec Králové hl.n. - Opočno pod Orl. horami – Dobruška, jehož jízdní řád a ceník uvádí další plakát:
 
Otevři celý dokument ve formátu PDF!
Místní dráha Nemotice – Koryčany

Odbočuje z trati č. 340 Brno – Uherské Hradiště a v jízdním řádu ji už nenajdeme. Je dlouhá 4,816 km, nákladní doprava na ní byla zahájena dne 1.6.1908, osobní až dne 1.4.1920. I na ní provoz zajišťovaly na účet vlastníka, společnosti NKLB, zprvu KkStB a posléze ČSD. Také tato dráha byla zestátněna dne 1.1.1925. Pravidelné osobní vlaky po ní jezdily právě 60 let a dva měsíce - osobní doprava byla zastavena dne 31.5.1980. Dnes slouží nákladní dopravě především a.s. Koryna Koryčany, ale údajně též a.s. FormTrade Brno, zemědělského družstva Koryčany a tamního lesního závodu.

V tomto případě je (pro změnu zase poněkud opožděná) oslava 100 let od otevření trati, která začala i skončila jen s nákladním provozem, spojena s tradiční koryčanskou Mariánskou poutí. Internetová pozvánka na tuto akci je k dispozici na stránkách města Kyjov. Jízdní řád zvláštních vlaků vedených lokomotivou 433.002 přináší plakát pro změnu Českých drah:

Otevři celý dokument ve formátu PDF!

České dráhy informují o zvláštních vlacích také formou tiskové zprávy na svých stránkách.

Před tím, než se na jednu či druhou akci vydáte (ale pochopitelně i v případě opačném), tak se můžete o historii i současnosti obou tratí dovědět daleko více na stránkách skrývajících se pod posledními dvěma odkazy:

Prameny a odkazy:
  1. Opočno - oficiální internetová prezentace
  2. Město Kyjov
  3. Železniční muzeum Výtopna Jaroměř
  4. Pardubický spolek historie železniční dopravy
  5. České dráhy, a.s.
  6. Parní lokomotiva 433.002
  7. Historie železničních tratí ČR 2007, P.Sekera
  8. Trať Opočno - Dobruška
  9. Historie Koryčany - Nemotice

Titulní snímek symbolizuje obě akce - je na něm stroj 433.002 s jaroměřskými vozy (dne 29.10.2004 v žst. Hradec Králové-Slezské Předměstí) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy