Staničné zabezpečovacie zariadenie - Poprad-Tatry

2.7.2008 10:30 Djexpres

Staničné zabezpečovacie zariadenie - Poprad-Tatry

V dnešnom dieli seriálov o zabezpečovacích zariadeniach na našich tratiach sa budeme venovať staničnému zabezpečovaciemu zariadeniu modernejšieho charakteru, ktoré sa nachádza na hlavnej trati č. 180, Košice - Žilina v železničnej stanici Poprad-Tatry a má dve časti. Obsluha a riadenie koľajiska úzkorozchodnej tatranskej elektrickej železnice (TEŽ), ktorá je zabezpečovaná reléovým zabezpečovacím zariadením a moderné zabezpečovacie zariadenie pre hlavnú trať normálneho rozchodu AŽD - ESA.

 

 

 

žst. Poprad - Tatry

Všeobecné informácie:

- Železničná stanica Poprad - Tatry leží v kilometri 199,390 dvojkoľajnej elektrifikovanej trate normálneho rozchodu č. 180 Košice - Žilina, medzi stanicami Vydrník a Svit. Podľa povahy práce je stanicou medziľahlou, odbočnou a zmiešanou v ktorej sa nachádza začiatok tatranskej elektrickej železnice (TEŽ) s rozchodom 1000mm. V stanici sa nachádza tiež rušňové depo normálneho, ako aj úzkeho rozchodu pre TEŽ. K stanici sú prilahlé zastávky a hlásnice: Zastávka Spišský Štiavnik, ktorá leží v kilometri 188,680 a nachádza sa medzi stanicami Poprad a Vydrník, má vybudované vyvýšené nástupištia. Medzi stanicami Poprad a Vydrník sa nachádza tiež zastávka Gánovce, ktorá leží v kilometri 193,686 a pre každú koľaj v smere chodu vlaku má vybudované vyvýšené nástupište. Na začiatku trate č. 185 Poprad-Tatry - Plaveč (Studený Potok - Tatranská Lomnica), leží v kilometri 0,000 zastávka Spišská Sobota, ktorá sa nachádza medzi stanicami Poprad Tatry a Matejovce pri Poprade. V priľahlých medzistaničných úsekoch sa nachádza traťové zabezpečovacie zariadenie, jednosmerný automatický blok. Jazda vlakov po nesprávnej koľaji je tak riadena za pomoci obsluhy hlásnic. Hlásnica Hôrka leží v km 191,538, nachádza sa medzi stanicami Vydrník a Poprad. V Smere do Popradu má samostatné oddielové návestidlo hlásnice, ktoré má označenie "Lo" a samostatnú predvzesť hlásnice "PrLo". V Smere do Vydrníka má samostatné oddielové návestidlo hlásnice, ktoré má označenie "So" a samostatnú predvzesť hlásnice "PrSo". Hlásnica - Holezec leží v km 196,251, nachádza sa medzi stanicami Vydrník a Poprad. V Smere do Popradu má samostatné oddielové návestidlo hlásnice, ktoré má označenie "Lo" a samostatnú predvzesť hlásnice "PrLo". V Smere do Vydrníka má samostatné oddielové návestidlo hlásnice, ktoré má označenie "So" a samostatnú predvzesť hlásnice "PrSo" a hlásnica Veľká, ktorá leží v kilometri 203,270, nachádza sa medzi stanicami Poprad a Svit. V Smere do Svitu má samostatné oddielové návestidlo hlásnice, ktoré má označenie "Lo" a samostatnú predvzesť hlásnice "PrLo". V Smere do Popradu má samostatné oddielové návestidlo hlásnice, ktoré má označenie "So" a samostatnú predvzesť hlásnice "PrSo". K stanici je priľahlá aj výhybňa a to konkrétne výhybňa a zastávka Veľký Slavkov, ktorá leží na úzkorozchodnej trati TEŽ v kilometri 5,091, a pre obe koľaje ma vyvýšené nástupištia.

Zabezpečovacie zariadenie v stanici:
- V stanici sa nachádza staničné zabezpečovacie zariadenie 3. kategórie, elektronické stavadlo - ESA 11, s výhybkami a výkoľajkami prestavovanými ústredne a ručne. V stanici sú svetelné od seba závislé hlavné návestidlá s rýchlostnou návestnou sústavou.
- Pre trať tatranskej elektrickej železnice (TEŽ) sa v stanici nachádza staničné zabezpečovacie zariadenie 3. kategórie, releové s výhybkami prestavovanými ústredne a svetelnými od seba závislými návestidlami.

Zabezpečovacie zariadenie na trati:
- V priľahlom medzistaničnom úseku Poprad - Vydrník, je traťové zabezpečovacie zariadenie 3. kategórie, jednosmerný  automatický blok v správnom smere jazdy a po nesprávnej koľaji v smere jazdy sa nachádza zabezpečovacie zariadenie 1. kategórie - telefonické dorozumievanie s oddielovými návestidlami hlásnic Hôrka a Holezec.
- V priľahlom medzistaničnom úseku Poprad - Svit, sa nachádza zabezpečovacie zariadenie 3. kategórie, jednosmerný automatický blok v správnom smere jazdy a po nesprávnej koľaji v smere jazdy sa nachádza zabezpečovacie zariadenie 1. kategórie - telefonické dorozumievanie s oddielovými návestidlami hlásnice Veľká.

 

Dopravná kancelária - riadiaci systém AŽD - ESA:


Pohľad na displeje riadiaceho systému ESA 11 - AŽD, dispozičného výpravcu stanice Poprad-Tatry
 

Na obrazovkách ESA vidieť postavený vchod od Svitu na 1.koľaj a prechod po 2. koľaji
 
 
    Kontrola stavu technológií a el. dopr. denník          ELEN, informačný systém prích/odch vlakov    
 
 
     Panel núdz. obslúh na riadenie po výpadku ESA    Traťové kľúče 1.TK smer Vydrník a 2.TK smer Svit   
 
V prípade výpadku riadiaceho systému AŽD ESA je možné núdzovo riadiť dopravu pomocou panelu núdzových obslúh, ktorý je skrytý v pracovnom stole dispozičného výpravcu. Ten umožňuje udržiavanie dopravy prostredníctvom núdzových záverov (po uzamknutí výhybiek prenosnými zámkami) a svetelných privolávačiek, len po koľajách č.1 a 4 (hlavný ťah) a č. 12 (odbočka), ďalej umožňuje núdzovú obsluhu priecestí, reštart zadávacích a štart technologických počítačov zabezpečovacieho zariadenia.

 

Dopravná kancelária - riadiaci prístroj pre TEŽ:

 

 
Releový riadiaci prístroj typu TEST,  pre ovládanie koľajiska tatranskej el. železnice v žst. Poprad

 
Interiér dopravnej kancelárie, pracovný stôl dispozičného výpravcu, vedľa vysielačky a disp. zapojovač
Zhlavia stanice:

 

 
p o h ľ a d    n a    v y d r n í c k e     z h l a v i e     s t a n i c e    P o p r a d  -  T a t r y
 
 
p o h ľ a d    n a    s v i t s k é     z h l a v i e     s t a n i c e    P o p r a d  -  T a t r y
 
 
p o h ľ a d    n a   k o ľ a j i s k o   p o p r a d s k e j    č a s t i   s t a n i c e   T E Ž

Návestidlá:
 
V stanici sa nachádzajú svetelné návestidlá, s rýchlostnou návestnou sústavou. Vchodové návestidlá "2L" od Vydrníka, ktoré má predzvesť zlúčenú s oddielovým návestidlom automatického bloku a "1L", ktoré má samostatnú predzvesť Pr1L. Vchodové návestidlo "1S" od Svitu má predzvesť zlúčenú s návestidlom automatického bloku a "2S", ktoré má samostatnú predzvesť Pr2S. Vchodové návestidlo "ML" od Matejoviec pri Poprade,  má samostatnú predzvesť "PrML". Odchodové návestidlá na smer Svit tvoria návestidla "L1" - "L12" a Odchodové návestidlá na smer Vydrník "S1" - "S14a. V stanici sa nachádza 9 dopravných koľají. Priebežné dopravné koľaje sú koľaj číslo: 1, 2, 4, 8, 10 a 12. Na hlavnom ťahu smerom do Svitu je slepá dopravná koľaj č.6 s odchodovým návestidlom "L6", na ktorú však nie je možné stavať vchody, je len odchodovou koľajou. Smerom na Vydrník (Matejovce pri Poprade) sa nachádza slepá dopravná koľaj č.14a, ktorá umožňuje vchody aj odchody, ale nemá trakčné vedenie. Odchodové návestidlá "S1" až "S14a" sú pri jazdách vlakov do Matejoviec v úlohe cestových návestidiel. Odchodovým návestidlom v tomto prípade je až návestidlo S10a, z čoho vyplýva, že tu máme ďaľšiu dopravnú koľaj č.10a, medzi návestidlami "S10a" a "Lc10a". 
Pre koľajisko úzkorozchodnej tatranskej elektrickej železnice (TEŽ) sú v stanici návestidlá: Vchodové návestidlo "Su" od Veľkého Slavkova, ktoré má samostatnú predzvesť "PrSu". Odchodové návestidlá "L1u" z 1.Ku  koľaje a "L2u" z 2. Ku koľaje, ktoré sú trojznaké a cestové návestidlá "Sc1u" a "Sc2u" jednoznaké, na ktorých svieti nepretržite návesť "stoj", pretože slúžia na ukončenie vlakovej cesty od Veľkého Slavkova. Ďalej sa v stanici pre TEŽ nachádzajú aj zriaďovacie návestidlá a to konkretné "Se1u - Se7u". Koľajisko TEŽ v stanici Poprad Tatry má dve dopravné koľaje..

 

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-180: Žilina - Košice
  • ŽSR-183: Poprad-Tatry - Starý Smokovec - Štrbské Pleso
  • ŽSR-185: Poprad-Tatry - Plaveč; Studený Potok - Tatranská Lomnica