Taurusy smí do Prahy, Siemens předběhl Škodu

15.6.2008 8:00 Milan Vojtek

Taurusy smí do Prahy, Siemens předběhl Škodu

Na české koleje míří moderní vozidla. Možná už od začátku platnosti nového jízdního řádu začnou zejména mezi Prahou a Vídní jezdit rychlíkové lokomotivy rakouských železnic s přezdívkou Taurus. Český výrobce Škoda Plzeň svůj stroj ještě nemá. Jednání Českých drah s majitelem lokomotiv, Rakouskými spolkovými drahami ŐBB umožnilo rozhodnutí Drážního úřadu, který vydal rozhodnutí o způsobilosti těchto vozidel.

Týká se ovšem Taurusů s označením 1216.2, tedy série, kterou výrobce Siemens vyráběl s přihlédnutím mimo jiné k bezpečnostním požadavkům rakouské, maďarské, slovenské a české železniční správy. “V tomto okamžiku ještě není rozhodnutí o způsobilosti lokomotiv pravomocné. Ještě se teoreticky může někdo odvolat. To ale nepředpokládáme. My v tomto okamžiku již jednáme s rakouskou stranou o podmínkách nasazení lokomotiv na rychlíky, zejména mezi Prahou a Vídní. Ušetřilo by se tak přepřahání lokomotiv v Břeclavi,” řekl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

České dráhy musí s rakouským partnerem vyjednat především ekonomická hlediska použití lokomotiv. Preferují totiž nepeněžní zapůjčení, kdy možnost jezdit Taurusy po českých kolejích budou kompenzovat zapůjčením svých vozidel Rakušanům. “Samozřejmě se především jedná o vyrovnávku výkonů našimi pendoliny, a zapůjčováním souprav osobních vozů na mezistátních spojích Eurocity. Dále zajíždíme našimi lokomotivami do rakouského Summerau a například vlak Jože Plečnik jezdí naše souprava,” řekl Kubala.

                   

Tříleté testování Taurusů, které na základě výjimky jezdily nejprve stokilometrovou, respektive stodvacetikilometrovou rychlostí se dvěma strojvedoucími a posléze i v České republice maximální stošedesátikilometrovou rychlostí (už jednomužně) na třech párech rychlíků Vídeň – Brno, skončilo vydáním souhlasného stanoviska Drážního úřadu. Rozhodnutí řeší mimo jiné i podrobnosti využití lokomotiv, Drážní úřad je nakonec schválil pro provoz podle hranatých rychlostníků. Zejména v obloucích tratí jsou totiž často zavedeny dva rychlostní limity. Hranatá tabule umožňuje vyšší rychlost, kulatá je určená pro těžké vícenápravové stroje a hlásí nižší povolenou rychlost. Taurusům hrozilo, že jejich extrémní výkon a tažná síla v souvislosti se složitým odladěním vůči kontrolním kolejovým obvodům, způsobí rychlostní omezení pro oblouky. To by zkomplikovalo nasazení v expresní dopravě.

Společnosti Siemens se podařilo ve schvalování předběhnout Škodu Plzeň, která má pro České dráhy vyrobit dvacet rychlíkových lokomotiv řady 380. Zatímco Taurus reprezentuje již osvědčený stroj, které je držitelem rychlostního rekordu 357 kilometru za hodinu, Škoda zatím svůj prototyp nedodala ani ke zkouškám.

Súvisiace odkazy