Břeclav: Prosím pozor, na sedmou kolej přijíždí bagr. (díl 6.)

13.6.2008 8:00 Milan Vojtek

Břeclav: Prosím pozor, na sedmou kolej přijíždí bagr. (díl 6.)

Již jen dny zbývají do okamžiku, kdy první osobní vlak zastaví u nových nástupišť břeclavského nádraží. Zlomovým dnem bude 16. červen. Zatímco cestujícím začne kromě již funkčního nástupiště 1 B sloužit i peron 1 a 2 a také (i když zatím jen jedna kolej) znojemské nástupiště 1 A. Bagr tak ze sedmé koleje odjíždí, v názvu seriálu nám už ale zůstane.

České dráhy slibují, že se tímto okamžikem cestujícím na břeclavském nádraží uleví. S koncem této etapy stavebních prací s největším vlivem na cestující končí také dlouhé obcházení staveniště při cestě od pokladen k vlaku.

“Předpokládám, že nejpozději v poledne 16. června začnou jezdit vlaky k nově postaveným nástupištím. Ta s označením 1, 1A a 1B budou dostupná přímo ze staniční budovy, na druhé nástupiště se lidé už dostanou podchodem. Doba složitého obcházení nádraží tak skončí,” řekl vrchní přednosta břeclavského uzlu Ing. Libor Semorád. Stejný den zahájí dodavatel akce další etapu přestavby uzlu. Přednosta je spokojený především se skutečností, že nejhorší etapu přečkali bez úrazu na straně cestujících. (ovšem s úrazem pracovníka, podílejícího se na demontáži návěstidel v počátku prací. Přitom se ale po několik měsíců na část nádraží museli vejít cestující, vlaky a stavební technika, včetně aut pro dopravu materiálu. “Jednoznačně se stavební firmě vyplatila sázka na bezpečnost. To, že místa pro přecházení obsadili svými pracovníky, se osvědčilo. Navíc tam působili i jako informátoři,” dodal. Dozorci o svou práci ještě nepřijdou, v další etapě budou koordinovat přejíždění aut ze staveniště nového třetího a čtvrtého nástupiště přes nákladní část nádraží. To už ale nebude mít dopad na cestující. “Cestujícím se uleví, pro výpravčí naopak začne nejobtížnější část prací, protože bude k dispozici pro veškerou dopravu jen málo kolejí,” upozornil přednosta.

Stavební práce, spojené přímo s rekonstrukcí osobního nádraží, mají skončit 26. listopadu. O pár dnů později má být Břeclav začleněna do Integrovaného dopravního systému. Železnice k tomu bude připravena. Přestupní terminál u nádraží, s jehož výstavbou se počítá, ale zřejmě dokončen nebude. Dosud nezačala ani příprava náhradních prostor pro uživatele budov, které budou muset být zbořeny. To už je ale akce, kterou nechystá ani Správa železniční dopravní cesty, ani České dráhy, ale Jihomoravský kraj spolu s městem Břeclav.

Rozsáhlá přestavba břeclavského nádraží zaměstná stavaře na několik let. Břeclav mají opustit v roce 2010. Výsledkem má být 14 nástupištních hran, což znamená, že uzel současně pojme stejný počet osobních vlaků. Značně se promění celý uzel, což přinese značné zvýšení rychlosti. Vlaky, které se dnes pohybují ve stanici pouhou třicítkou, budou moci uzlem projíždět rychlostí až o sto kilometrů vyšší.

                   

 Vjezd do Břeclavi od Brna vypadá teď zajímavě. 1. TK původní a v původní poloze. 2. TK nová a v jiné poloze. Ovšem ani ta není konečná. Po rekonstrukci a přetrasování první koleje se bude znovu měnit poloha druhé koleje. Čeká ji opětovné přisunutí k nové poloze koleje č. 1

                  

                   Sedmá kolej již jako kusá slouží v provozu. Pátá byla 23.5. ještě takto zvlněná.  

                  

                   A první kolej 23.5. teprve stroj pokládal

                  

                  Rodící se nové a dožívající staré nádraží. 23.5. Břeclav  

                 

                  Prostor pro koleje číslo 7 (u staničníbudovy) a 5. stav dne 23.5.

                 

                  Dne 4. června už finišovala pokládka kolejí u prvního a druhého nástupiště.  

                 

Nová část podchodu začne sloužit od 16. června. Pak zmizí původní podchod na třetí nástupiště. Snímek ukazuje, o kolik je nový podchod situován hlouběji.   

                 

                  Fén s číslem 001 zatím stojí u původního třetího nástupiště. Na nové koleje se podívá po neděli. 

                 

Abych utišil volání po bagrech, tak prosím. Na snímku sice není na koleji sedmé, ale hned vedle, na páté koleji asistuje coby posunovací mechanismus při pokládce kolejí u kolejové spojky.  

 

Galéria

Súvisiace odkazy