Magyar Vasúttörténeti Park

19.5.2008 8:00 Ing. Václav Pokorný

Magyar Vasúttörténeti Park

Pod krkolomným názvem, uvedeným v titulku, se neskrývá nic menšího než park historie železnic v Budapešti. O něm se na těchto stránkách již psalo v září 2005 a poté ještě v roce 2007 při příležitosti setkání parních lokomotiv Grand Prix Budapešť 2007. Údaje z těchto článků jsou stále platné, takže mou „přidanou hodnotou“ je pouze ukázka stavu tohoto místa počátkem května t.r.

 

 


Za zmínku kromě exponátů určitě stojí pečlivá úprava celého prostoru, který působí spíše jako park, než jako „skládka železa“. Návštěva muzea v tomto období je tedy i estetickým zážitkem.

9.5.2008 - Magyar Vasúttörténeti Park © Ing. Václav Pokorný

Kromě exponátů v životní velikosti bylo v době mé návštěvy možné shlédnout dvě výstavy železničních modelů. První z nich byla umístěna v budově nalevo od vchodu, kde podřimující člověk při příchodu návštěvníků bleskurychle ožil a postupně uvedl do chodu jednotlivá kolejiště. Pozoruhodný byl například model pozemní lanové dráhy pro přepravu dřeva. Druhá expozice modelů byla v jednom z vagónů u hlavní přístupové cesty.

9.5.2008 - Magyar Vasúttörténeti Park: parní sekce zasazená do parkové úpravy © Ing. Václav Pokorný

Většina „dospělých“ exponátů byla umístěna ve venkovních prostorách. V hale byly pouze tři historické vozy, jedna drezína a velký model budapešťského nádraží Keleti. V kolejišti před halou probíhalo sestavování příležitostné soupravy s jídelními vozy. Zjevným nedopatřením nebyl jeden z vozů uzamčen, takže bylo možné pořidit i snímky interiéru osobního vozu ABa 2305. V době pořizování těchto „ilegálních“ snímků bylo se soupravou opět posunováno, naštěstí ne na příliš velkou vzdálenost.

 9.5.2008 - Magyar Vasúttörténeti Park © Ing. Václav Pokorný

Jinak – řečeno vojenským slovníkem – se během mé návštěvy nic zvláštního nestalo.

Odkazy a poznámky:
  1. Hungarian Railway Museum
  2. GPS: +47° 32' 32.46", +19° 5' 44.03" (47.542350, 19.095564‎)
  3. Letecký snímek areálu byl exportován z programu Google Earth

Titulní snímek: 9.5.2008 - Magyar Vasúttörténeti Park © Ing. Václav Pokorný

Galéria

Súvisiace odkazy