Trocha kultúry nikoho nezabije...

17.5.2008 16:00 Ing. Martin Čech

Trocha kultúry nikoho nezabije...

... a tobôž nie cestujúcich na železničných staniciach. Parafráza na známy text Jiřího Suchého je asi najvhodnejšia na opísanie noviniek nielen v popradskej železničnej stanici. V rámci celosieťového projektu Železníc Slovenskej republiky a jednotlivých základných umeleckých škol sa v piatok 25.apríla o 16,00 hodine vernisážou otvorila expozícia prác žiakov Súkromnej základnej umeleckej školy v Poprade. Náhodní okoloidúci a cestujúci boli svedkami vystúpenia amatérskych hudobných skupín a „divadelného“ predstavenia s tematikou cestovania vlakom.

Určite zaujímavý nápad sme privítali s radosťou, veď miest, ktoré potrebujeme z rôznych dôvodov tak trochu zamaskovať ale i priamo „expozičných“, máme na rozdávanie. 56 presklených uzamykateľných vitrín s elektrickým osvetlením na mieste, kde sa za 24 hodín premelie niekoľko desaťtisíc ľudí nemá k dispozícii hocikto. Pôvodný plán mladých „umelcov“ na vyvesenie svojich prác priamo zvnútra na presklenie prestupovej haly sme museli zahatať. Veď po prvom daždi by zrejme vznikli ďaľšie veľmi originálne výtvarné diela priamo na podlahe haly... a o nenechavcoch, ktorých by pohodlný prístup voľnou rukou k výtvarným dielam a dielkam určite nenechal chladných, ani nehovorím.
Stanica ožila farbami a pohľad na tieto dielka určite poteší oko i myseľ. Určite poskytne príjemné rozptýlenie v pomerne chladnom a technokratickom priestore železničnej stanice. Okrem výtvarných prác spracovaných rôznou technikou si svoje miesto na stanici našli i klasické a počítačom upravené fotografie. Dúfame  len, že expozícia vydrží na stanici čo najdlhšie a oživí tak cestujúcim pobyt a čakanie na vlaky.

Ďaľšou príjemnou lastovičkou, spríjemňujúcou pobyt na železničnej stanici je aj rozprávkový kinematovlak. České centrum v spolupráci so slovenskými železnicami pripravili v rámci Medzinárodného festivalu filmov pre deti a mládež premietanie klasických československých kreslených rozprávok priamo vo vlaku. Celý piatok 9.mája na nástupisku č.3 popradskej stanice spríjemňoval deň hlavne škôlkárom, ktorí jeho kapacitu maximálne využili. Až poobede sa dostalo aj na náhodných a neorganizovaných návštevníkov. Úprimný smiech prenikajúci z uzavretého vozňa a veselé oči všetkých detí pri vystupovaní z upravenej „stodoly“ – dnes už historického vozňa radu D nenechali nikoho na pochybách o výbornom nápade realizovanom konečne už aj na slovenských koľajniciach. Škoda, že až po piatich rokoch v Čechách a škoda, že iba na jeden deň. Určite by si do Kinematovlaku našli cestu deti i dospelí aj počas troch voľných dní, kedy bol rozprávkový vlak v Poprade iba „naprázdno“ odstavený na manipulačnej koľaji...

Bližšie informácie s aktuálnym programom a časovým rozpisom pobytov v jednotlivých železničných staniciach nájdete na internetovej stránke Českého centra www.czc.sk.

V každom prípade vďaka za podobné akcie, ktoré aspoň nakrátko „poľudštia“ inak chladné a nevľúdne priestory väčšiny našich železničných staníc.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy