Tam okolo Nimnice... (II. časť)

23.12.2007 18:00 Ing. Marko Engler

Tam okolo Nimnice... (II. časť)

Druhá časť krátkeho „rozprávania“ o okolí Nimnice je zameraná predovšetkým na fotografie dokumentujúce splynutie železnice s okolitou krajinou. V lete je celé okolie zelené – okolité kopce sú husto zalesnené listnatým porastom. Na jeseň sa príroda oblieka do farebného kabáta, ktorý má v prípade ožiarenia slnkom nezabudnuteľnú atmosféru. Aj zima tu má svoje čaro, ale to som zatiaľ fotograficky nezdokumentoval (možno raz...).

Vlaky tu jazdia na slovenské pomery ešte pomerne často – je to predsa len hlavný ťah. Čakať popoludní pracovného dňa na vlak aj niečo cez hodinu je však už tiež bežný jav. Dunenie vlakov dolinou je počuť dostatočne vopred, takže sa dá na väčšine úsekov okolo priehrady na vlak pripraviť. Atmosféru čakania kazí iba nepretržitý hluk áut jazdiacich po druhej strane Váhu medzi Púchovom a Považskou Bystricou, občas aj po lesnej ceste súbežnej s traťou vedúcej k chatkám.

Zastávky Nosice aj Milochov sú už neobsadené, cestovné lístky sa predávajú vo vlaku. Pôsobia tak dosť opustene, najmä tá nosická. Obidve budovy sú však obývané, v Milochove je v budove tiež pohostinstvo. Zaujímavosťou je, že do Nosíc vedie aj linka MHD z Púchova (č. 6), do Nimnice tiež z Púchova (č. 1) a do Milochova z Považskej Bystrice (č. 8). Do Nimnice je možné sa tiež dostať autobusmi prímestských liniek z Púchova.

 

Ako už bolo spomenuté v prvej časti, fotografie by mali byť aj ukážkou pre vytvorenie pozadia k modelovej železnici. Preto sa druhá časť zaoberá najmä vlakmi v krajine. Posledné fotografie znázorňujú pohľad na kúpele, Milochov a krajinu aj bez železnice. A na úplný záver začal spoza kopcov „vykúkať“ mesiac, aby mi posvietil na cestu domov...

Literatúra:

[1] Jozef Gulík – Po stopách preložených tratí/9: Púchov – Považská Bystrcia. Žsemafor 21/2003 str. 26.

[2] Bohumil Skála – Pod značkou ČKD. NADAS Praha 1990, str. 151, foto T 679.012 Milochov u Púchova, 9. 5. 1974 Ondřej Řepka

Poznámka: Neprešlo jazykovou úpravou!

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy