Jak jsem nedojel z Ostravy do Krnova

13.12.2007 18:54 Karel Furiš a PhDr. Zbyněk Zlinský

Jak jsem nedojel z Ostravy do Krnova

V České republice je na devět tisíc železničních přejezdů. Každý musí odpovídat příslušným zákonům, vyhláškám a normám. Při dodržování všech pravidel ze strany účastníků silničního provozu je tedy střet s vlakem zcela vyloučen. Přesto na nich při několika stech nehodách ročně zahynou desítky osob, praví se na stránkách Drážní inspekce.

 

 

 

Tentokrát tomu bylo naštěstí v důsledku jinak, a to přesto, že kalendář strašil třináctkou. Ta ale stejně svým nešťastným losem postihla vlakový personál a cestující jistého rychlíku, mezi nimiž byl také jeden z našich členů, který sice nakonec nedorazil do cíle své cesty, ale mohl (jsa jako vždy vybaven fotoaparátem) pro nás aspoň připravit horkou aktualitu. Ale dejme už promluvit jeho vlastním slovům a posléze i pohotově pořízeným obrázkům: 


Dnes 13.12.2007 jsem se rozhodl navštívit rodinu v Krnově. Použil jsem přímé spojení vlakem R 884. V čele R byl vůz 843 028, na konci soupravy 843 020. Cesta pěkně ubíhala po nové trati do Opavy (100 km/hod), když najednou před železniční stanicí Štítina na trati z Ostravy Svinova do Opavy východ začal vlak prudce brzdit. Poté bylo cítit náraz a pak jsme setrvačností ještě ujeli asi 300 m.

Došlo ke střetu s nákladním autem s polskou poznávací značkou. Stalo se to asi ve 14:30 hod. Auto sice přejelo, ale přivěs byl době střetu přímo na přejezdu. Ke zranění osob nedošlo. Asi do hodiny byla zajištěna náhradní doprava směr Opava východ, ale já jsem se rozhodl cestovat zpět domů. Náhradou za vlak byl autobus do stanice Háj ve Slezsku, dále do Ostravy pak souprava 460.

Na místě nehody jsem pořídil nějaké fotografie, které jsou v připojené galerii – komentář k nim nepíši, protože jsou dost výmluvné. A jde také o aktuálnost. 


Mohlo to jistě dopadnout hůř - ale na druhou stranu je třeba mít na paměti, že se to nemuselo stát vůbec. Stačilo jen dodržovat předpisy:

Zákon o provozu na pozemních komunikacích jednoznačně stanovuje povinnosti řidičů při přejíždění železničních přejezdů. Přitom nejdůležitější je pravidlo, že vlak má vždy přednost a řidič se musí přesvědčit, zda může přejezd bezpečně přejet.

Dozvuky:

Vážený pane

Díval jsem se na vlaky.net na Vaše zajímavé fotografie z MU ve Štítině dne 13.12.2007. Byl byste ochoten mi některé poskytnout pro dokumentaci šetření MU ? (tuto nehodu za ČD, a.s. šetřím).

S pozdravem
Ing. Daniel Novák, PhD
vrchní inspektor RI BŽD Ostrava

Netřeba zdůrazňovat, že Karel Furiš tomuto psaní vyhověl a snímky RI BŽD Ostrava předal.

Odkazy:
  1. Drážní inspekce ČR
  2. BESIP - Bezpečnost na železničních přejezdech
  3. Hrozivá srážka rychlíku s kamionem dopadla šťastně

Titulní snímek: Přední stanoviště vozu 843.028-2 opatřené podestýlkou po střetu ve Štítině dne 13.12.2007
 © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace odkazy