Dny Karviné a Waldeisenbahn Bad Muskau

2.7.2007 9:45 Jiří Slavíček

Dny Karviné a Waldeisenbahn Bad Muskau

Po delší době jsme opět vyrazili na dvojdenní akci. Tentokrát byla naším cílem jízda zvláštního vlaku po trati bez osobní dopravy Petrovice u Karviné – Karviná město a na druhý den jsme si naplánovali projetí muzejní úzkorozchodné tratě Weisswasser – Bad Muskau/ Kromlau.

V sobotu 2. června 2007 ráno vyjíždím z Jičína MOs 5523 do Hradce Králové. Je sestaven z motorového vozu 854 a přípojného vozu 053 Btn. Ve vlaku si kupuji SONE+ za 360 Kč. Z Hradce jedu do Pardubic. Odtud R 709 Galán. Vozy Beer jsou již dost zašlé, na to, že byly rekonstruovány v devadesátých letech. Dnes by již opravdu neměly co dělat na vlacích IC, kde ještě před nedávnem jezdily. V Přerově přestupuji do R 735, ve které již čeká kamarád jedoucí z Brna. V Bohumíně přestupujeme do elektrické jednotky řady 460 směr Mosty u Jablunkova.

Vystupujeme v Karviné. Jdeme přes město. Blížíme se k městskému nádraží. Z parku je slyšet hudba. Oslavy Dne Karviné jsou v plném proudu. Na nádraží je přistavena souprava v čele s parní lokomotivou řady 423.041. Nastupujeme do starého dvounápravového vozu 1 třídy. Ve 12.30 se celkem zaplněná souprava dává do pohybu. V Petrovicích u Karviné je úvrať. Poté náš vlak odjíždí do Karviné-hlavního nádraží. Jede po spojce mimo Dětmarovice. Tuto spojku si lze za denního světla projet jen jediným párem vlaků a to IC 548/ 549 Olše. Jedná se o vlak vyšší kvality s nejkratší trasou v ČR. Kuriózní je též, že sestaven jen z vozů 2. třídy. Z Karviné hl. n. jedeme osobákem do Bohumína, odtud R 740 do Přerova, dále R 708 Galán do Kolína, odkud pokračujeme osobáky s přestupem v Nymburce do Jičína.

V neděli ráno jedeme prvním ranním vlakem do Turnova. Tentokrát jede sólo 854. Kupujeme si SONE+ za 160 Kč. Z Turnova osmsetdesítkou do Liberce. Po půlhodině čekání odjíždíme z Liberce mezistátním osobákem směr Dresden. Je veden motorovou jednotkou DB 612 s naklápěcí skříní. V Zittau přestupujeme na regionální vlak společnosti Lausitzbahn. Je tvořen jednotkou Desiro. Ve vlacích této společnosti je možné si u průvodčího zakoupit občerstvení za celkem rozumné ceny. Trať přes Polsko je rekonstruována, rychlost je o něco vyšší, než když jsem tu jel naposledy. To trať ještě provozovaly DB. Za Görlitz mi připadá, že vlak jede ještě rychleji, místy odhaduji tak 120 km/h. Z vlaku je vidět typický obrázek pro bývalou NDR. Ve menších stanicích byla obnovena jedna, dvě koleje a ostatní, pokud není vytrháno, tak zarůstá.

 

Ve Weisswassru jdeme přes město na nádraží úzkorozchodky. Kupujeme si síťovou celodenní jízdenku za 12,90 eur. Tato cena platí ve dnech parního provozu. Ve dnech provozu s motorovou lokomotivou stojí 7,90 eur. Nejprve si projíždíme delší větev do Bad Muskau. Ve vlaku jsou řezeny uzavřené i otevřené vozy. Z konečné lze pokračovat pěšky, nebo na kole do rozsáhlého parku, který je zapsán v UNESCO. Po návratu do Weisswassru si projíždíme druhou větev do Kromlau.

Následuje návrat do Jičína.

Galéria

Súvisiace odkazy