Zahraniční turisté si objednali parní show (III. díl)

11.5.2007 21:59 Milan Vojtek

Zahraniční turisté si objednali parní show (III. díl)

Po menší odmlce, způsobené jak pracovními povinnostmi i milou povinností vyjet s ostatními vlakoneťáky na narozeninovou jízdu se opět vypravíme po stopách ojedinělé akce. Už jsem psal, že satelity mohly zaznamenat podivná putující oblaka kouře (pozor, kupodivu ne hory) v různých končinách Slovenska. A co neví rozvědky, víme my. Původcem byla parní lokomotiva.

 

 

Ve třetím dílu putování ve stopách páry hraje hlavní roli přerostlé mikádo, jak kdosi nazval zeleného Antona. Víme, že skutečně má s mikádem mnoho společného a víme, jaké byly okolnosti jeho vzniku. A samozřejmě i víme, že po Slovensku se toulal na objednávku zahraničních turistů a příznivců železniční nostalgie. A zatímco u nás mnozí mají plno řečí, když mají finančně pomoci k výjezdu páry na trať a myslí, že vše je gratis, fotografové z této akce za toulky s párou zacvakali kolem dvou tisíc eur.

Jasně… platy v Evropě a u nás … rozumím … ale náklady na akci nějaké jsou a když to někdo nezaplatí, budeme jen nadávat a stěžovat si…

Ale dost už.

Třetí vizitka patří putování Antona, které začalo ve středu 25. dubna ve Vrútkách. Ráno vyjel z depa konvoj, obsahující parní retrorychlík a Sergeje T 679.1168 v roli tažného stroje požárního vlaku. Cesta vedla z Vrútek přes Kremnicu do Zvolena a Lučence.

Zásluhou tolerance zahraničních pořadatelů a laskavosti lidí kolem parních strojů se mohly VLAKY.NET alespoň na nějaký čas připojit k akci a přinést alespoň pár fotografií, které představíme v několika následujících reportážích. Za to jak zahraničním objednavatelům akce, tak i slovenskému organizačnímu týmu patří velké díky a také samozřejmě dostanou k dispozici a volnému užití kolekci snímků z akce.

Malý Čepčín. Oproti jízdě štokra dnes bez komplikací a se slunečním svitem.

Parní vlak opouští štubnianskou odbočku a míří ke Kremnici.

Variace na téma oblíbené fotomísto u Turčeku.

Turček znovu. Zapomeňte na mechaniku, Hradlo Kremenisko odjelo do historie.

Kremnické Bane. Známé fotomísto tentokrát ve směru do Zvolena.

Náhoda, kus terénní jízdy a pěší přesun mě zavedl až k bývalému Hradlu Piesok. A ještě šťastnější náhody může za to, že si stejné místo vybrali i cestující vlaku k fotohaltu. Takže první snímek zachycuje příjezd k hradlu, druhý je z programu fotohaltu.

A jako bonus pak ještě průjezdu požárního vlaku.

Ve Zvolenu zbyl čas na krátkou řeč s kamarády z klubu a pak už následoval přesun na další místo. Kousek za městem kombinace zelené a žluté…

…abych se ve finále přesunul na zastávku Píla. Tam vznikly poslední záběry Antona a dieselový bonus.

P.S. Všechny fotky zachycují reálnou situaci a krajinu. Neobsahují dokreslené prvky ani v nich nebylo mazáno

Súvisiace odkazy