Železniční turistické známky

3.5.2007 8:35 Václav Vyskočil

Železniční turistické známky

Jelikož železniční fandové zbírají vše co se týká železnice chtěl bych zde ukázat něco co není mezi fandy železnici až tak rozšířeno, jsou to turistické známky. Co to jsou Turistické známky? Jsou to kulaté, dřevěné, vypalované plakety, které jsou suvenýrem a zároveň "potvrzením" o dosažení turisticky atraktivního místa. Jinde je nelze koupit.

Navazující číslovaná řada známek sleduje hřebeny hor, toky splavných řek, mapuje hrady, zámky, přírodní i technické památky, historická města, zpřístupněné jeskyně, zoologické zahrady a mnoho dalších zajímavých míst. Mezim nimi i železniční zajímavosti.

Turistické známky spolu s každoročně aktualizovanými mapami mohou hrát roli průvodce po krásách naší vlasti. Celý systém je neustále rozšiřován.

Dále jsou takzvané výroční turistické známky.

Výroční Turistické známky jsou památkou na vybrané festivaly, dálkové pochody, výročí měst, obcí či památek, jubilea osobností, nebo jiné významné akce.
Lze je získat na zveřejněných Turistických známkových místech od data vydání známky, v průběhu konané akce a pak až do konce příslušného kalendářního roku. Dále se Výroční známky nevyrábějí. Sběratelům je možné je poslat pouze po akci v případě, že známky byly vyprodány, a na základě obvyklého důkazu o návštěvě místa.

A pokud Vás toto téma zaujalo zde jsou odkazy:

A několik fotografiií železničních známek z mé sbírky.

Galéria

Súvisiace odkazy