Požár motorového vozu 820.021

15.12.2006 7:52 Tomáš Hádek

Požár motorového vozu 820.021

V neděli 10.prosince večer byl v km 35,6 tratě Liberec-Harrachov požárem zcela zničen motorový vůz 820.021 (M240.0021), jedoucí na vlaku Os26205 Tanvald-Harrachov. Podle výpovědi cestujících byl již dříve cítit ve voze pach spáleniny a v dopravně Kořenov strojvedoucí kontroloval riziko vzniku požáru, přesto pokračoval v další jízdě až cca do prostoru bývalé předvěsti stanice Kořenov ve směru od Harrachova.

 Tam zjištěný oheň se již nepodařilo dostupnými prostředky uhasit a přivolaný hasičský záchranný sbor zahájil pro neprostupný terén hasební práce s velkým odstupem asi 45 minut, kdy již nešlo totální zkáze vozidla zabránit. Žárem a prohořením nosných prvků konstrukce vozu došlo ke zborcení střední části a "propadnutí" motoru na koleje. To nejvíce komplikovalo odstranění vraku vozu, které se podařilo až o den později ve večerních hodinách. Po dobu likvidace této události byly vlaky mezi Kořenovem a Harrachovem nahrazeny autobusy. Původce ohně je zatím v šetření, nejpravděpodobnější příčinou je však vznícení olejových usazenin na motoru. Štěstím v neštěstí bylo to, že vlak byl velmi spoře obsazen třemi cestujícími, kteří navíc dokázali vozidlo včas opustit, a k požáru došlo ve volném, i když obtížném terénu. Z představy požáru plně obsazeného vlaku v některém z tunelů, především kilometrovém "Polubenském" ve spádu 57 promile, až mrazí...

Samostatnou otázkou je nasazování prakticky historického motorového vozu do pravidelného provozu Českých drah. V kontrastu s informacemi produkovanými tiskovým mluvčím ČD Ondrůjem je fakt, že motorový vůz 820.021 byl prakticky pravidelným "záskokem" na vlacích mezi Tanvaldem a Železným Brodem ve všední den po poledni. Na "zubačku" do Harrachova pak byl tento vůz vypraven první den platnosti nového grafikonu vlakové dopravy po sérii neschopností motorových vozů řady 843, jejichž nasazení sem České dráhy garantovaly na základě zákulisní dohody s Krajským úřadem Libereckého kraje o zrušení výběrového řízení na tratě v okolí Tanvaldu. Problémy libereckého depa s nasazováním moderních vozidel na "Jizerskou dráhu" přitom přetrvávají i v následujícím týdnu. 

Vrak vozu 820.021 je nyní odstaven na 4. staniční koleji v dopravně Kořenov a jeho další osud je nepochybný - vzhledem k obtížím, které by provázely jeho přepravu do Tanvaldu, bude zřejmě sešrotován na místě. V horším případě bude ještě několik let "zdobit" kořenovské nádraží a dělat tak negativní reklamu železniční dopravě. Na vozidle byla vyčíslena škoda asi 400 tisíc korun, další nevyčíslitelné ztráty však zaznamenala jak železniční historie, tak i Vědeckotechnická společnost Tanvald, která do vozu investovala tisíce brigádnických hodin i vlastní finanční prostředky.

Galéria

Súvisiace odkazy