Pod vianočný stromček s unikátnou knihou

8.12.2006 20:15 Bc. Jozef Gulík

Pod vianočný stromček s unikátnou knihou

Neuplynulo ešte veľa času od vydania knihy „Pomaranče pod Pustým hradom“ a Vlakyneťáci (samozrejme nielen oni) majú možnosť doplniť si svoju knižnicu ďalším zaujímavým knižným dielom, ktorý práve vychádza v slovenskom jazyku pod názvom „Železničné nehody na Slovensku“.

Vydavateľstvo Corona, známe napríklad kvalitnými monografiami o „Pomarančoch“ a „Bobinách“ stavilo tentoraz na skutočne výnimočnú tému, ktorou sú železničné nehody. Bez toho, aby sme akýmkoľvek spôsobom znevažovali prácu historikov v oblasti železničných vozidiel, treba priznať, že na rozdiel od množstva prác na tému hnacích vozidiel prichádza na náš trh niečo, čo tu doposiaľ ešte nebolo.

V knihe sa na 296 stranách predstavuje 84 nehodových udalostí, ktoré sa v minulosti stali na železniciach na území dnešnej Slovenskej republiky od dávnej histórie (1916) až do súčasnosti (2006). Napínavé príbehy dopĺňa 62 farebných, 306 čiernobielych fotografií a 26 máp a náčrtkov.

Seriál „Z archívov čiernej kroniky“, ktorý sa na stránkach VLAKY.NET zavše objavuje, môže byť iba veľmi ľahkou návnadou na to, čo nájdete v samotnej knihe. Na rozdiel od týchto krátkych, občas nepresných textov, ktoré vznikali ako vedľajší produkt popri inej práci z útržkovitých materiálov, sa kniha, ktorej príprava trvala dva roky, podrobne zaoberá výlučne iba železničnými nehodovými udalosťami (nie úrazmi ani inými mimoriadnosťami). Vo vybraných prípadoch z minulosti preniká do tajov ich vzniku, príčin, celého priebehu a následkov – mnohokrát tragických. Vo väčšine prípadov sú k dispozícii doposiaľ nepublikované fotografie, o ktorých jedinečnosti, vzhľadom na ich charakter, tiež nemôže byť pochýb.

 

Kniha je výsledkom desaťročného zhromažďovania a študovania materiálov. Mnohé z napínavých príbehov sú podložené vyšetrovacími spismi, ktoré ako také – vrátane doslovných výpovedí zúčastnených osôb, sú dostatočnou zárukou objektívnosti a spoľahlivosti.

Jednotlivé nehody sú podľa svojho charakteru rozdelené do desiatich kapitol:

  1. Zastavte vozidlá všetkými prostriedkami
  2. Tam, kde končia koľaje
  3. Temné udalosti temného obdobia
  4. Príbehy na pokračovanie
  5. Únava, spánok, alkohol ... a iné slabosti
  6. Zmýliť sa je až príliš ľudské
  7. Ježiš, ja som úplne zabudol!
  8. Urýchliť dopravu áno, ale...
  9. Daj prednosť v jazde vlaku prichádzajúcemu sprava
  10. Z každého rožku trošku

Pre ukážku nech poslúži štvorstranový úryvok vo formáte pdf.

Tlač knihy momentálne prebieha a jej distribúcia by sa mala podľa predpokladov začať 16. decembra 2006. Záujemcovia zo Slovenska a Maďarska sa však môžu už teraz hlásiť na emailovej adrese: nehodysk@post.sk.

Cena knihy je 1030 Sk (doručenie buď poštou, prípadne je možná individuálna dohoda o osobnom prevzatí).

Foto: ilustračné. Autor: Bc. Jozef Gulík

Súvisiace odkazy