Lučenec – centrum Novohradu (Nógrád)

6.10.2006 13:00 Tomáš Rotbauer

Lučenec – centrum Novohradu (Nógrád)

Vzhľadom na nie veľký ale ani malý počet fotiek som sa rozhodol ich prezentovať aj takouto kratučkou reportážou. Okres Lučenec je historickým strediskom Novohradu (maďarsky Nógrád) a prirodzeným geografickým centrom južnej časti Banskobytrického kraja.


Mesto Lučenec

Počet obyvateľov: 28253
Nadmorská výška: 194 m
Rozloha: 47,8 km2
Zemepisná šírka: N48°19719'
Zemepisná dĺžka: E19°40148'


Počas môjho krátkeho niekoľkonásobného pobytu v tomto meste som sa rozhodol zachytiť situáciu v železničnej stanici. Už v prvých 10-tich minútach pobytu sa tu zastavili a následne odišli 3 nákladné vlaky. Dôvodom ich zastavenia bolo prevzatie rozkazu pre  pomalú jazdu niekde na trati, dôvod, neznámy. Odovzdával ho výpravca rušňovodičovi na podpis.



Zaujala ma veľká rôznorodosť rušňov v stanici počnúc 721, 751, 773, 812 patriace ZSSK až po súkromné 742 a 771 od BRKS a jednu 2170 od LTE. Rušeň spoločnosti LTE tu bol odstavený spolu so súpravou vozňov prevážajúce obilniny do Belgicka z miestneho sila, tak som si ho pozrel trochu bližšie. Zaujalo ma hlavne to spriahadlo, ktoré bolo vyklopené nahor. Funkciu toho „prídavného spriahadlá“ si nechám rád vysvetliť, ak ho niekto pozná. Na podvozkoch sa dokonca objavili aj dvojjazyčné popisy jednotlivých častí. Odfotiť staničnú budovu v celku to dá tiež zabrať kým nájdete to vhodné miesto. No samozrejme pre mňa bolo najväčším lákadlom zabezpečovacie zariadenie v stanici.



Lučenec je uzlovou stanicou nakoľko tu ústia trate zo štyroch smerov. Od Zvolena a Fiľakova hlavná trať a od Utekáča a Veľkého Krtíša cez Maďarsko vedľajšie trate. V stanici je 8 dopravných koľají. Nachádza sa tu zabezpečovacie zariadenie elektromechanické. V dopravnej kancelárií sa nachádza riadiaci  prístroj a na oboch zhlaviach stavadlové prístroje. Sú tu zmeny oproti klasickej elektromechanike. Výhybky sa v súčasnosti neprestavujú pákami pomocou drôtovodov ale iba koľajové kľučky na ovládanie elektromotorických prestavníkov na výhybkách a výkoľajkách. Kontrola polohy výhybky je indikovaná na indikačnom paneli na stavadle.



Návestidlá sú svetelné. Do obvodu stanice zasahuje niekoľko priecestí, ktorých stavy sú indikované na sólo indikačnej doske pre priecestia. Počas pobytu na stavadle nastala druhá etapa ruchu a to v podobe osobných vlakov od Poltára a z Fiľakova. Poviem Vám, že my skoro sánka padla keď som uvidel tú plazmovú obrazovku v čakárni na stene. Až keď som takú istú videl aj v iných staniciach aj so živým obrazom, pochopil som, že ide o reklamu spoločnosti. Trošku drahé „kafe“. Na záver ponúkam niekoľko záberov z miest, kde sa nemá možnosť každý dostať.

Galéria

Súvisiace trate