Žst. Poprad-Tatry - výstavba podchodov a nástupísk (II.časť)

20.7.2006 21:45 Ing. Dušan Szabó

Žst. Poprad-Tatry - výstavba podchodov a nástupísk (II.časť)

Ticho pred búrkou – aj tak by sa dal nazvať súčasný stav prípravných prác najväčšej stavby na 1. hlavnom ťahu. Oficiálne otvorenie stavby za účasti ministra dopravy a generálneho riaditeľa ŽSR prebehlo 2. júna 2006 o 11.00 hod. Po krátkych príhovoroch a symbolickom akte rozobratia koľajovej spojky ako začiatku stavby sa zúčastnení s úľavou odobrali do hotelu Satel na slávnostnú recepciu.

Počasie bolo totiž nanajvýš „letné“ - sotva pár stupňov nad nulou, silný vietor a neskôr aj dážď – ideálny začiatok leta aj stavby. Mimochodom – pri preberaní provizórnych nástupíšť 6. júna  klesla teplota na 1 stupeň a po výdatnom ľadovci sa stanica pokryla súvislou vrstvou snehu ako v decembri. Počas celého mesiaca jún prebiehali prípravné práce, najmä trolejári sa činili. Stavebný ruch v koľajišti však nebolo takmer vidieť vďaka odklonovej vozbe. Pre nepretržitú výluku na trati Plaveč – Pusté Pole bol Poprad takmer nepretržite zasypaný nákladnými vlakmi „z odbočky“, takže stavebné práce medzi koľajami 10 a 12 a na zhlaviach zostali pred cestujúcou verejnosťou dobre ukryté. Len jama na konci perónu pri 1. koľaji dokumentuje nejakú stavebnú činnosť. Viditeľné práce sa rozbiehajú až v dnešných dňoch. Od 12.7. prebiehajú výkopové práce na kanalizáci a začínajú sa osadzovať prvé stožiare TV.

„Stavebný denník“:

0. etapa - prípravné práce:

  • 6.6. – 20.6. výkopové práce a betónovanie základov stožiarov TV medzi koľajami 10 a 12 a v obvode St. 1
  • 27.6. – 10.7. výkopové práce a betónovanie základov stožiarov TV pri koľaji 1 a  v obvode St. 2 
  • 12.7. – 15.7. nepretržitá výluka koľají 8 – 20 – výkop a položenie kanalizačných rúr pre odvodnenie budúceho koľajišťa
  • 12.7.- 16.7. stavanie stožiarov TV medzi koľajami 10 a 12

 

Stavebné prípravy vyvrcholia v 29. týždni, keď sa budú v koľajach 8 a 10 osadzovať mostné provizória v priestore nad budúcim podchodom. V deň D - 20.7.2006 o hodine H – 8.00 hod. sa na niekoľko mesiacov začne skomplikuje a spomalí doprava pod Tatrami.   

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-180: Žilina - Košice
  • ŽSR-183: Poprad-Tatry - Starý Smokovec - Štrbské Pleso
  • ŽSR-185: Poprad-Tatry - Plaveč; Studený Potok - Tatranská Lomnica

Súvisiace odkazy