Mechanika na trati ŽSR 131 dosluhuje

22.7.2006 11:20

Mechanika na trati ŽSR 131 dosluhuje

Modernizácia železničnej infraštruktúry napreduje aj na trati ŽSR 131 Bratislava - Komárno. Len pred pár dňami som sa podvečer zastavil na žst. Kvetoslavov a žst. Nové Košariská. Tu už popri mechanických závorách na železničných priecestiach vyrástali moderné zabezpečovacie zariadenia a v staniciach už boli osadené nové návestidlá.

Žst. Kvetoslavov

Táto železničná stanica je odbočnou stanicou pre trať do Šamorína, dnes už bohužial nevyužívanou. Na bratislavskom zhlaví je jasne viditeľné odbočenie trate do Šamorína. Neďaleko zhlavia sa nachádza stanovište výhybkára II. Priamo pri stavadle sa ovládajú aj mechanické závory železničného priecestia.

V spoločnosti mechanických závor už vyrastá nové, moderné zabezpečovacie zariadenie. Železničné priecestie v Kvetoslavove bude chráneným priecestím so svetelnou a zvukovou signalizáciou.

Na dunajsko-stedskom zhlaví stanice sa nachádza stanovište výhybkára I. Niekoľko metrov za stavadlom stojí nové návestidlo, zatiaľ osadené bielym krížom.

 

Žst. Nové Košariská

Modernizácia trate ŽSR 131 už zasiahla aj stanicu Nové Košariská. Mechanickým závorám na železničnom priecestí a neďalekým mechanickým návestidlám už robia spoločnosť ich mladšie modernejšie sestry. Železničné priecestie v Nových Košariskách však nebude chránené, bude zabezpečené iba zvukovou a svetelnou signalizáciou. Na oboch zhlaviach stanice už sú inštalované svetelné návestidlá, zatiaľ však ešte mimo prevádzky.

 

Fanúšikovia historickej zabezpečovacej techniky, ktorí ju ešte nemajú vyfotenú na trati ŽSR 131 by sa do týchto miest mali poponáhľať čo najskôr.

Galéria

Súvisiace trate