Aj SR podpísala vyhlásenie o vysokorýchlostnej železničnej osi Paríž-Bratislava

12.6.2006 9:57 -po- Zdroj: ŽSR

Aj SR podpísala vyhlásenie o vysokorýchlostnej železničnej osi Paríž-Bratislava

Ministri dopravy Nemecka, Rakúska, Slovenska a Francúzska podpísali dnes v Luxemburgu vyhlásenie, v ktorom sa zaväzujú vybudovať vysokorýchlostnú železničnú os Paríž-Štrasburg-Štutgart-Viedeň-Bratislava v čo najkratšom čase. Za Slovensko vyhlásenie podpísal veľvyslanec SR pri Európskej únii Maroš Šefčovič.

Do projektu sa doteraz investovalo vyše 10 miliárd EUR. Okrem toho boli na jar podpísané dvojstranné zmluvy medzi Nemeckom a Francúzskom a medzi Nemeckom a Rakúskom, ktoré umožnia postaviť dva mosty cez Rýn a Saalach, hraničné rieky medzi týmito krajinami. Európsky koordinátor tohto projektu Peter Balázs uvítal, že tri cezhraničné úseky budú realizované v skrátených termínoch.

Komisár pre dopravu Jacques Barrot verí v úspešnú spoluprácu medzi týmito štyrmi krajinami a v rýchle dokončenie tohto "prioritného projektu". Pripomenul tiež, že dnes podpísané vyhlásenie je dôkazom správnosti minuloročného rozhodnutia EK vymenovať šiestich koordinátorov ako súčasť snáh o zlepšenie koordinácie pri vybudovaní transeurópskej dopravnej siete. Úlohou koordinátorov je uľahčenie dialógu medzi štátmi s cieľom zosúladenia ich činnosti a finančných plánov týkajúcich sa tejto oblasti.

Súvisiace odkazy