Príbeh jednej starej dámy, alebo čo nového na Balogu?

22.5.2006 12:00 Martin Horňák

Príbeh jednej starej dámy, alebo čo nového na Balogu?

Už dávnejšie som sa tu vyhrážal reportážou z „Handľov“. Trvalo to však dlhší čas, než sa mi podarilo sa dostať do srdca stredného Slovenska. Ale predsa sa to podarilo, a tak dovoľte aby som priniesol najaktuálnejšie informácie zo života na Čiernohronskej železnici. Hlavným zámerom mojej návštevy bolo uskutočniť fotenie TU24.901 v jej novom šate, ktorý sme spolu s kamarátom započali realizovať už počas leta.

Druhým hlavným zámerom bolo navštíviť kamarátov a konečne sa povyzvedať, ako to vlastne vyzerá s prevádzkou na ČHŽ.

Začnem hneď s tou našou dámou... Mám na mysli už spomenutú TU24.901 alias Lienku. Počas leta 2005, čo sme s ňou, spolu s kamarátom striedavo vozili osobné a občas i nejaké tie manipulačné vlaky, sme s ňou veľa zažili. Každodenné vytrvalé nasadenie sa nakoniec podpísalo na jej „zdraví“, vyžiadala si výmenu prepínača smeru a dokonca dvakrát výmenu trakčného dynama! Popri týchto chorobách sme mali od začiatku v pláne vylepšiť jej ošatenie, teda vonkajší náter. Počas leta sme však stihli iba obrúsiť starý náter a previesť náter hlavného rámu a zvyšok zostal iba základnou farbou. I to bol to pre nás veľký úspech, pretože „stará dáma“ (veď už má cez 50 rokov), denne najazdila na vlakoch na Chvatimech 80 kilometrov, alebo na vlakoch do Vydrova 28 kilometrov. Takže bola denne od rána do večera v plnom nasadení, a tak naša práca napredovala pomaly.

Pre lepšiu predstavu jej stavu pred a po nátere pripájam na porovnanie fotky:

 
Pred odstránením starého náteru.
 
V novom šate koncom leta 2005

Ešte pred našim odchodom v septembri, sme strojmastrovi Maťovi vyslovili ideu, ako by mal vyzerať zvyšok náteru, teda tmavočervené kapoty (vzorom nám boli Sergeje T679.1). Ja som stihol ešte osadiť na kabínu rušňovodiča ručne vyrobené tabuľky LIENKA a TU24.901. Takto sme sa, vtedy neschopnou Lienkou, po lete rozlúčili. Po asi dvoch týždňoch mi prišla z Balogu MMS, v ktorej som uzrel fotku „starkej“ v peknom tmavočervenom nátere, a navyše bola schopná prevádzky, čomu sme sa potešili.

6. mája sa mi konečne podarilo doraziť na Balog. Prvá otázka smerujúca na Maťa - strojmajstra znela jednoznačne: „Kde je?“ Nazrel som do Knihy odovzdávania hnacích vozidiel, a tam som uzrel čo som asi nemal vidieť – neschopná. A tak som zohnal kľúče od spodného „hajcu“, kde bola ukrytá. „Chudák Lienka!“, nič iné mi v tom momentne nenapadlo, keď som ju uzrel. Neviem čo sa jej stalo ale vyzerá hrozne, najmä náter, s ktorým sme sa trápili celé leto! Takto dopadla, ale nezúfame, leto sa opäť blíži, a niekde v diaľke svitá na lepšie časy. Vraj by mohla dostať i nový motor, priamo Caterpillar. No uvidíme...

- - - - -

Sú tomu už dva týždne, čo sa oficiálne začala prevádzková sezóna na Čiernom Balogu, hoci som zpočiatku dostával iné informácie, ale o to tu teraz nejde... Napokon sa sezóna otvorila. Tí ktorí sledujú vývoj a život ČHŽ už dlhší čas, si nemohli nevšimnúť, že tohtoročný GVD vykazuje podstatné zmeny oproti minulým dvom rokom. Predovšetkým bola redukovaná osobná doprava na „hlavnej“ trati na Chvatimech. Dopravu celý deň zabezpečuje iba jedna súprava v zložení TU45.001 + 2xBax (+ ďalšie vozne pp). Touto zmenou odpadli pravidelné, a turistami obľúbené, križovania osobných vlakov vo výhybni Šánske. Za to vlaky do Vydrova, do Lesníckeho skanzenu, zaznamenali zvýšenie intervalov a tak je zavedených 14 párov osobných vlakov.

Už minulý rok si mohli pozorné oči všimnúť, že bývalý motorový vozeň M21.007 (u ČHŽ označený Ba/u 619) používaný ako bufetový vozeň, bol počas sezóny prevádzkovaný bez okien. Dôvodom tejto úpravy bolo i to, že tento rok putoval do Prahy na rekonštrukciu (vlastníkom vozňa je Národné technické múzeum Praha). Rekonštrukciu si vyžadoval náter i interiér vozňa. Pri príležitosti jeho rekonštrukcie dôjde k prestavbe na riadiaci vozeň, ktorý bude radený v čele súprav osobných vlakov na Chvatimech. Odstráni sa tým obiehanie súprav v koncových staniciach. Súprava vlaku bude zostavená z TU45.001 alebo M21.004 ako hnacie vozidlá + vložené vozne Bax + riadiaci reko M21.007.

Počas môjho krátkeho pobytu, boli na návšteve ČHŽ zástupcovia firmy Caterpillar. ČHŽ sa môže pochváliť výbornými skúsenosťami s prevádzkou TU45.001, ktorého srdcom je práve motor CAT. Počas jednania sa zástupcovia oboch strán dohodli na možnom sponzorskom dare – ďalších spaľovacích motoroch, pre rušne ČHŽ. A tak by sa už počas tohto roka mohol na úzkom rozchode konečne predviesť svoj výkon i TU48.001 (ex.Lxd2/302) / Faur, ktorý od dodania v lete 2004 viac stojí ako jazdí. Je to spôsobené najmä jeho originál motorom - vysoká spotreba paliva a potreba predhrievania pred štartom. Druhou prekážkou je vysoká hmotnosť na nápravu (8t), ktorú by sa však po dodávke nového motora podarilo znížiť na 5 ton na nápravu, odstránením predkurovacieho agregátu. Ďalších motorov by sa mohli prípadne dočkať i ďalšie rušne. Všetko je však ešte iba otázka času a dobrej vôle firmy CAT. Výrazne by to však prispelo k zlepšeniu prevádzky na ČHŽ.

Čiernohronská železnica otvorila ďalšiu sezónu, čaká ju ďalšie zárobkové obdobie. Na vlastné oči som sa presvedčil, že i mimo hlavnej sezóny navštívi ČHŽ množstvo návštevníkov, a mnohí sa radi opäť vracajú, a opäť sa pokochajú krásou prírody a technickou pamiatkou zo srdca Slovenska. Dúfam, že takáto situácia bude trvať ešte veľmi dlhé obdobie. Osobne som strávil už veľa času na Balogu, počas leta, ale i mimo neho a vždy sa rád vraciam, je to prírodou, ľuďmi a železnicou...

Zoznam vozidiel ČHŽ k 6.5.2006

 

Označenie/prezývka Stav Poznámka
TU45.001 Schopný  
TU26.901 (DH120) Schopný  
M21.004 Schopný  
TU48.001 (ex.Lxd2/302) / Faur Čiastočne schopný Čaká na motor CAT (potom označ. TU45.00x)
BN 30 / Azor  
SVP 74 – 140 Schopný   
TU24.901 / Lienka Neschopný T.č. prerobený na akumulátory – nefunguje
ČKD C 760/90d - č.5 / Kolbena Schopný 2006 – končí kotlová skúška
Smoschewer R III c Neschopný Čaká na kompletizáciu v RD Hronec
Š1202 Schopný Drezína
Kristína Schopný Drezína
Batman Schopný Drezína
704.902 / Lego Neschopný Čaká na motor CAT
TU26.916 / Hroch Neschopný Potrebná GO motora a prevodovky + montáž ojníc a spojníc
TU24.902 / Zelená Vrak  
TU24.90x / Vegasová Vrak  
M 042 / Rába Vrak  

Snímky Matej Tvrdoň a autor.

Ďakujem Maťovi Tvrdoňovi, že absolvoval so mnou tento výlet, a zapožičal fotoaparát.

www.zeleznadraha.szm.sk

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy