Život motorového rušňa T 478.3052 – pokračovanie

5.4.2006 6:00 Peter Kálman

Život motorového rušňa T 478.3052 – pokračovanie

Na jeseň roku 2005 sme si na našej stránke mohli nájsť spomienkovú reportáž o rušni T 478.3052, alebo 753 052-0. Vďaka viacerým komentárom a reakciám pribudli postupne k reportáži fotografie lokomotívy i niekoľko zaujímavých informácii z prevádzky. Napríklad skutočnosť, že lokomotíva niekoľko rokov jazdila v turnuse v RD Brezno.

Dnes by som chcel na túto reportáž nadviazať a popísať jednu zaujímavú príhodu lokomotívy T 478.3052, ktorú som sa dozvedel od kolegu rušňovodiča z RD Zvolen.

Pri dôslednom prezeraní fotografii lokomotívy nájdeme na jednom jej čele zvláštny krycí plech, ktorý hovorí o tom, že lokomotíva počas prevádzky dostala novšiu kabínu z rušňa radu T 478.4, ktorý má v mieste krycieho plechu vetrací kanál. Príčinou tejto výmeny bol požiar lokomotívy, kedy sa pôvodné stanovište značne poškodilo a bolo nahradené. Zo slov kolegu som sa dozvedel, že to bolo niekedy v letnom období v rokoch 1990 až 1992. Bližšie informácie si už nepamätal.

Zaujímavejšia je však skutočnosť, že pôvodná poškodená kabína sa ešte stále nachádza v RD Zvolen, uložená v rade niekoľkých viac i menej poškodených kabín určených na náhradné diely pre prevádzkyschopné stroje.

Niekoľko fotografii v galérii dokumentuje rozsah poškodenia kabíny, ale i jej niekdajší vzhľad, kedy mala na čele namaľovaný slovenský znak.

Pokiaľ niekto máme bližšie informácie o tejto udalosti, prípadne iné zaujímavosti, či fotografie z prevádzky tejto lokomotívy, podeľme sa opäť s nimi v diskusii. Ďakujem.

Galéria

Súvisiace odkazy