Rýchlovlaky premávajúce v rámci EÚ by mali ísť aj do SR

20.3.2006 13:40 -po- Zdroj: SITA

Rýchlovlaky premávajúce v rámci EÚ by mali ísť aj do SR

Vo Francúzsku, Nemecku, ale aj Rakúsku sa už začali stavebné práce na projekte spustenia nových vysokorýchlostných vlakových spojení (TGV) v rámci Európskej únie (EÚ), ktoré majú smerovať aj na Slovensko.

 Poslancov Európskeho parlamentu o tom informoval koordinátor projektu Peter Balazs. "Je potrebné dobudovať aj časť trate na Slovensku", uviedol v nedeľu pre agentúru SITA europoslanec Miroslav Mikolášik. Nové TGV spojenia budú totiž znamenať výrazné zlepšenie železničného prepojenia západnej a východnej Európy, zvýšenie mobility obyvateľov Európy, a tým by mali prispieť aj k ekonomickému pokroku Európskej únie.
Trasa vlaku, ktorý pôjde na Slovensko, by mala začínať v Paríži, pokračovať cez Štrasburg, Mníchov, Salzburg a Viedeň až do Bratislavy. Cely projekt vychádza z Maastrichtskej dohody, ktorá hovorí, že európske spoločenstvo by sa malo spolupodieľať na vytvorení a rozvoji transeurópskeho spojenia v oblasti dopravy, telekomunikácií a energetickej infraštruktúry. Budovanie TGV trás je financované najmä z európskych zdrojov a okrem trasy z Paríža do Bratislavy projekt zahŕňa aj spojenia ako napríklad Varšava - Riga - Tallin - Helsinki, Lyon - Terst - Ľubľana - Budapešť, ale aj Berlín - Miláno - Palermo.

Súvisiace odkazy