O Múzeu dopravy sa opäť diskutuje

9.1.2006 10:52 -po- Zdroj: denník SME

O Múzeu dopravy sa opäť diskutuje

V aktualitách sme sa už venovali bratislavskému Múzeu dopravy v súvislosti s likvidáciou skladu II. V dnešnej dennej tlači sa téme venuje denník SME.

Múzeum dopravy v Bratislave na Šancovej ul., ktorému hrozí, že v dôsledku výstavby Predstaničného námestia príde o jednu zo svojich historických výstavných hál, si dalo vypracovať vlastný expertízny posudok na investičný zámer. Investor totiž tvrdí, že v miestach dnešného Skladu II, národnej kultúrnej pamiatky, má byť vjazd do podzemia nového areálu. Budova tak má byť podľa plánov komplexne asanovaná.

"Po preštudovaní stavebnej dokumentácie sme zistili, že môže existovať aj riešenie, vďaka ktorému by sklad zostal zachovaný. Našli ho odborníci z Katedry dopravných stavieb Stavebnej fakulty, podľa nich sa vjazd dá urobiť aj inak ako zvalením skladu," povedal Ivan Ďuranna, predseda Veterán klubu Bratislava, ktorý sa snaží o zachovanie budovy.

Železničný sklad číslo II je súčasťou komplexu 1. parnej železnice v Bratislave z roku 1848 a dnes v ňom sídlia expozície múzea. Podľa riaditeľa Múzea dopravy Jiřího Kubáčka je stavba typickým predstaviteľom železničnej priemyselnej architektúry z prelomu storočí. "Ak budova zostane zachovaná, múzeum sa môže zaradiť medzi najkrajšie svojho druhu v Európe," povedal. Výstava je totiž inštalovaná práve v dobovej budove, čím sa veľa dopravných múzeí nemôže pochváliť. "Je iné, keď sa expozície tohto druhu, teda autá a parné železnice, nachádzajú v moderných presklených halách. Tu cítiť ducha doby," tvrdí Kubáček. Múzeum by asanáciou prišlo nielen o budovu jedinečnej historickej hodnoty, ale aj o priestory, muselo by zredukovať stálu expozíciu a presťahovať kancelárske priestory na úkor výstavnej plochy.

Proti búraniu sa postavili železnice, ktoré priestory múzeu prenajímajú za symbolickú korunu, primátor i pamiatkári. Investor dokonca požiadal aj o vyňatie budovy skladu z fondu pamiatok, od Pamiatkového úradu SR však dostal záporné stanovisko. Sklad bol pred niekoľkými rokmi sčasti obnovený za financie železníc, investícia predstavovala niekoľko desiatok miliónov.

Riaditeľ múzea a aktivisti za zachovanie budovy koncom decembra rozoslal listy a výzvy na reakciu kompetentným, oslovili dokonca prezidenta, premiéra, ministerstvá i kontrolný úrad. Investor výstavby I.P.R. Slovakia v súčasnosti čaká na územné rozhodnutie.

Súvisiace odkazy