Oriental Express

22.12.2005 9:49 -po-

Oriental Express

Cestujúci by si radšej mali so sebou zobrať teplú spodnú bielizeň. Najvyššie položená železničná trať na svete, ktorej skúšobná prevádzka sa plánuje na júl 2006, bude viesť cez známy nehostinný priesmyk Tanggula v západnej Číne (s priemernou teplotou pod bodom mrazu), aby spojila hlavné mesto Tibetu Lhasa s mestom Golmund v provincii Qinghai.

Zhruba polovica z 1 100-kilometrovej trate vedie cez oblasť s večne zamrznutou pôdou. Najvyšší bod cesty sa nachádza 5 000 metrov nad morom. Je to zhruba o 250 metrov vyššie ako najvyšší bod železnice Lima – Huancayo v Peru, ktorá si držala rekord najvyššie položenej trate už od 19. storočia.

Trať Qinghai – Tibet je úvodný projekt plánu na sprístupnenie rozsiahlych a značne chudobných provincií západnej Číny. Vláda tvrdí, že železnica prinesie izolovaným Tibeťanom prosperitu. Tibeťania hovoria, že poslúži najmä na dobývanie nerastného bohatstva regiónu. A čo ich možno ešte viac trápi – ako nástroj na nasadenie vojakov, ak by sa obyvatelia, ktorí sa stále nezmierili s 55-ročnou čínskou nadvládou, začali búriť.

Popritom sa ekológovia znepokojujú z vplyvu, ktorý prinesie železnica zraniteľnému ekosystému Tibetskej náhornej plošiny. Tá je zdrojom pre päť hlavných čínskych riečnych systémov a sídlom niekoľkých ohrozených druhov vrátane tibetskej antilopy, snežného leoparda a nešťastníka s nepríjemným menom – divého osla.