Oživenie rušňa EP 05 - 23

17.11.2005 12:59 Mgr. Andrej Ivanič

Oživenie rušňa EP 05 - 23

Včera v poobedňajších hodinách bol v súprave Ex. Norwid z Warszawy Wschodniej do Gdaňska na EH opravu do ZNTKiM Gdaňsk prepravený ako nečinný rušeň EP 05-23. S týmto rušňom sa železničná verejnosť rozlúčila na jeho poslednej rozlúčkovej akcii dňa 15.10.2005 s mimoriadnym vlakom z Warszawy Wschodniej do Czestochowy Stradom a späť.

Rušeň vlastnou silou prišiel z neďalekého domovského depa Warszawa Olszynka Grochowska, kde bol odstavený a bol následne zaradený ako nečinný do súpravy spomínaného expresu.
Vedenie PKP Cargo vo veľmi krátkom čase rozhodlo o opätovnom pristavení tohto stroja na EH opravu, hoci pôvodne sa plánovalo tento rušeň už v prevádzke ďalej nevyužívať a ponechať ho ako muzeálny exponát.
Toto rozhodnutie bolo spôsobené akútnym nedostatkom hnacích vozidiel PKP s maximálnou rýchlosťou 160 km/hod.
Situácia okolo druhého prevádzkovaného rušňa tohto radu: EP 05-16 je podobná, pretože aj tento rušeň po dojazdení zvyšných kilometrov bude opätovne pristavený na EH opravu do Gdaňska, čo sa môže udiať v priebehu nasledujúceho mesiaca.
Okrem radu EP 05 túto najvyššiu rýchlosť na PKP má rad EP 09, kde ale v súčasnosti zo 47 vyrobených strojov má 14 z nich obmedzenie rýchlosti na 120 km/hod, kvôli zlému stavu podvozkov, alebo ojazdeným obručiam, a 3 rušne stoja odstavené po nehodách. Tieto rušne radu EP 09 sú potom následne používané v obyčajnej rýchlikovej vozbe a teda ich nedostatok je výrazne citeľný obzvlášť vtedy, ak v poslednom čase pomerne často dochádza k výmene normatívu HDV na jednotlivých vlakoch, pričom vlaky s cestovnou rýchlosťou 140 km/hod supluje rad EP 08, ktorý má maximálnu rýchlosť 140 km/hod. Dochádza teda k neopodstatnému a zbytočnému zmeškaniu vlakov kvôli zníženiu ich cestovnej rýchlosti. Ďalším dôvodom pre opravu EP 05 boli ekonomické náklady, ktoré sú v tomto prípade nižšie ako pri EH opravách radu EP 09. V tomto prípade vznikla aj jedna paradoxná situácia keď v domovskom depe Warszawa Olszynka Grochowska od apríla minulého roka stojí rušeň EP 09 - 004, ktorý po najazdení potrebného počtu kilometrov nebol pristavený na EH opravu do ZNLE Gliwice, ale ostal zamknutý a odstavený v depe. Podobná situácia je aj so strojom EP 09-012, ktorý po kolízii - čelnej zrážke s rušňom radu EU 07 pri posune v stanici Warszawa Wschodnia v lete 2004 bol odvezený do ZNLE Gliwice,ale kvôli nedostatku financíí doteraz nebol po nehode opravený (ide o výmenu jedného stanovišťa).


EP 05-23 a EP 08-001, Warszawa Wschodnia, dňa 12.5.2004 foto: Jaco Chizyński