Čierny Balog - niečo nie je v poriadku

14.11.2005 13:14 Pio Zdroj: TA3

Čierny Balog - niečo nie je v poriadku

Dnes som sa hrabal trocha v tlačových správach. Už dlhšiu dobu si všímam rozruch okolo Čiernohronskej železnice. Televízia TA3 natočila besedu zúčastnených. Zdržím sa akéhokoľvek komentára, lebo poznám aktérov na oboch stranách barikády. No bez ohľadu na to musím povedať, že sa mi robí zle... Takto si nepredstavujenm záchranu železničných pamiatok.

 

 

SPORY O ČIERNOHRONSKÚ ŽELEZNICU
Televízna stanica TA 3
Prepis nahrávky


P. ÁZACIS, moderátorka: "V Čiernom Balogu zúri boj o Čiernohronskú železnicu. Unikátnu pamiatku zachránili za socializmu mladí dobrovoľníci z celého Československa. Dnes sa navzájom podozrievajú z nekalých úmyslov. Jedni obviňujú vedenie železničky, ktorá je neziskovou organizáciou z rozpredávania majetku a šrotovania historických vagónov. Druhí tvrdia, že sú to klamstvá, za ktorými je snaha ovládnuť tento zázrak Horehronia."

Redaktor: "Čiernohronská úzkorozchodná železnica vznikla v roku 1908. Lesy využívali 130 kilometrov trate na dopravu dreva. V 80-tych rokoch ju rušili a vagóniky s lokomotívami odviezli do Kovošrotu. Proti tomu sa postavili zväzáci a ľudia z dobrovoľníckej akcie Strom života. Obnovili trať z Čiernebo Balogu cez Hronec do Chvatimechu. Pamiatky zo šrotov vykúpili a pozvážali sme rušne a vagóny z celého Slovenska."

D. KELO, dobrovoľník: "Niektoré tie vozidlá sa vyťahovali zo šrotu, niektoré sa brali z podnikov, fabrík, kde prevádzka pre ne skončila."

D. ŠTUHLAJTER, Čiernohronská železnica, traťmajster:
"Jak som pred šestnástimi rokmi prišiel semka, tak tie vozy sme nakladali z Kovošrotu. Ten pán z Kovošrotu nám dal ich za veľký VS-ák a ešte niečo, som to nakladal vlastnoručne."

Redaktor: "Dnes ide o turistickú atrakciu, ktorá patrí obciam v mikroregióne Čierny Hron. V roku 2001 založili neziskovú organizáciu Čiernohronská železnica. Jej riaditeľ aj členovia správnej rady sa na záchrane železničky významne podieľali. Napriek tomu čelia obvineniam, že ju vedenie tuneluje a rozpredáva."

A. BÍLEK, riaditeľ Čiernohronskej železnice: "Prosím vás, keby sa táto železnička ešte mala tunelovať, tak už si vôbec neviem predstaviť, ako by to mohlo fungovať, pretože to je vec, ktorá sa neuživí sama. My máme príjmy tri, štyri mesiace v roku z turistického ruchu, keď je sezóna, celý zvyšok roku je to nákladová záležitosť."

I. NEMKY, starosta obce Hronky: "Neverím tomu, že by Aleš BÍLEK bol schopný takejto špinavosti, že by niečo tuneloval."

D. KELO: "Miznú tu vozidlá, miznú tu vozne, ktoré prakticky podľa môjho názoru boli minimálne majetkom či Čiernohronskej železnice ako takej, alebo mikroregiónu, a na ktorý sa prakticky zbierali ľudia, a šrot z celého vlastne bývalého Československa."

A. BÍLEK: "Trikrát už ma prešetrovala kriminálka za tie roky. Neustále som osočovaný, že niečo niekam odnášam. Je to nezmysel."

D. KELO: "Nevidím tu veľa lokomotív. Nevidím tu modrý rušeň, ktorý sme v 96-tom roku s kolegami z rušňového depa zgenerálkovali."

A. BÍLEK: "Každé jedno vozidlo, ktoré odtiaľto odišlo, je zmluve podchytené, v prípade, že sa to vyvážalo do zahraničia, tak dokonca na to muselo byť vývozné povolenie z ministerstva kultúry."

D. KELO: "Fakt volám o pomoc, pretože chcem vedieť, kde sú tieto veci, kde sú tieto vozidlá, kam idú peniaze odtiaľto, a prečo sa nepoužívajú na to, na čo sa majú."

A. BÍLEK: "Všetko čo zarobíme, musíme znovu investovať do Čiernohronskej železnice, a to je snáď robota daňového úradu, a teda ak má problém, tak je na to polícia, ale to sú veci, ktoré sú doložiteľné, sú v účtovníctve, sú ošetrené auditom. Nemám viac k tomu asi dodať."

Redaktor: "Rozhorčenie vyvolalo rozpálenie a zošrotovanie asi 30 nákladných vagónikov v októbri tohto roka. Podľa bývalých aktivistov mohli medzi nimi byť aj technické pamiatky. Nepáči sa im ani nákup vagónov z Maďarska, ktoré so slovenskými úzkokoľajovými železnicami nemajú nič spoločné."

D. KELO: "Údajne sa rozpaľovalo nejakých 30 vozidiel 5.10., a 6.10, je jedenásty, minimálne 20 ďalších vozidiel."

A. BÍLEK: "Boli to vagóniky, pre ktoré už naša železnička nemá v súčasnosti využitie, boli to nákladné vagóniky, staré, v mnohom prípade poškodené. My sme z nich vybrali náhradné diely, ktoré ešte majú pre nás úžitok, spriahla, pružnice, nápravy, a to, čo z nich zostalo, to sme ako šrot odovzdali do pecí Železiarní Podbrezová."

M. PAULINI, dobrovoľník:"Sú to pôvodné vozidlá, ktoré premávali na tej železničke alebo v okolitých lesných železničkách, a keď sa teraz zlikvidujú, tak už nikdy v živote nikto pôvodné vozidlá nebude mať."

J. KUBÁČEK, správna rada Čiernohronskej železnice: "Uložili sme pánu riaditeľovi vlastne, aby aj v Hronci urobil poriadok, aby teda rozobral tie veci, aby usúdil, čo z nim má ešte cenu ako náhradný diel, a čo už nemá cenu žiadnu."

D. ŠTUHLAJTER: "Neviem, či to bolo dobré riešenie všetko to spáliť. Sú železničky aj v zahraničí, že by sa to dalo nejak výmenou, alebo nejak dohodnúť, a ešte sú v prevádzke. Škoda takého materiálu. Všetko to zošrotovať."

I. NEMKY: "Občania povedali, aby sme tieto vagóny dali rozpáliť. Takže rozpaľujú vagóny. A budú ich... dúfam, že  popália ešte aj tieto."

D. KELO: "To predáva do šrotu, dostáva 5 korún 20 za kilo šrotu. Ja sa pýtam, či to stojí za to."

M. PAULINI:
"Pália tie vagóny, ktoré už sú nie použiteľné, a ktoré musia ísť do šrotu."

J. KUBÁČEK:
"Táto železnička bola zachraňovaná ako technická pamiatka a myslím si, že mala byť zachovaná ako technická pamiatka. Zdôrazňujem, že ani jedno z tých vozidiel nebolo pod akoukoľvek štátnou pamiatkou alebo múzejnou pamiatkou."

D. KELO:
"Keď chcem vidieť maďarský vagón, tak sa na neho pôjdem pozrieť do Maďarska. Myslím, že o tom to je. Ale keď chce vidieť vagón, ktorý sa používal a dlhé roky jazdil na slovenských úzkorozchodných železniciach, tak by som ho chcel vidieť na Slovensku.

A. BÍLEK:
"Na Slovensku žiadne vozidlá nie sú, ani vlastne veľmi neboli, pretože Slovensko prevádzkovalo iba lesné železnice, na tých lesných železniciach sa prevádzkovala nákladná doprava, iba vo veľmi obmedzenej miere sa prevádzkovala doprava osobná."

Redaktor:
"Kritici podozrievajú riaditeľa železničky aj z pokútneho rozpredávania rušňov a vagónov. Za všetkým majú byť finančné problémy, hroziace exekúcie a osobné záujmy. Správna rada aj riaditeľ však tvrdia, že ide o cielený útok ľudí, ktorí vidia v Čiernohronskej železnici zdroj možného biznisu."

A. BÍLEK:
"(...), ktorý už aj vyhrožoval nášmu predsedovi správnej rady, nech dá od toho ruky preč, a ktorý sa snaží tú železničku získať do svojich rúk. Svedčí o tom aj žiadosť pána KELA, ktorá je veľmi nekvalifikovaná, a ktorá prišla na Čiernohronskú železnicu, resp. na pána starostu Hronca, ktorý je majiteľom ako združenia obcí, a kde pýtajú železničku do prenájmu na 30 rokov, takže ja skôr má pocit, že pán KELO a pán PAULINI slúžia niekomu ako také biele kobylky, ktoré teda majú robiť špinavú prácu."

P. NATHANIEL,
rušňovodič, Bratislava: "Možno je snom každého rušňovodiča, že by bol raz milionárom. O nasadzovaní ľudí, neviem, možno pán BÍLEK s pánom KUBÁČKOM pozerajú české (...) o bielych koňoch. Neviem, to oni vedia, čo oni robia v svojom voľnom čase, ale s KELOM ma viaže dlhoročný priateľský vzťah. Bol by som šťastný, keby zasa bolo vidieť dospelých chlapov ako sa hrajú s malými mašinkami na Čiernohronskej železničke."

J. KUBÁČEK:
"Sú akési záujmy o prevzatie Čiernohronskej železnice niekým iným, proste Aleša BÍLKA, ktorý sa tejto železnici venuje už určite 20 rokov, odtiaľ poslať preč a urobiť si tam vlastný poriadok.

D. KELO:
"Viem, ako by sa to dalo spraviť životaschopné, že viem, ako by sa dali získať financie na to, aby tu jazdili skutočne parné mašinky, aby tie vlaky vozili mašinky, ktoré robia hu, hu, hú, pretože dneska každé dieťa, keď sa ho spýtate, ako robí vláčik, tak povie hu, hu, hú, nikto nepovie, ja neviem, bŕ, alebo akokoľvek ináč."

Redaktor:
"Vážnym obvinením je aj to, že je zanedbaná údržba trate a pre turistov je to veľké riziko."

D. ŠTUHLAJTER:
"Trať železnice nie je v takom stave, v akom by mala byť. Oblúky sú roztiahlé, v zásade nie v poriadku a nie je to bezpečné pre prepravu ľudí na železničke."

A. BÍLEK:
"Udržujeme trať, vymieňame podvaly, premeriavame rozchod, kontrolujeme stav technický, zabezpečujeme stále nové a nové vozidlá pre cestujúcich."

P. NATHANIEL:"
Keď niekto veľmi špatne hospodári na majetku, ktorý mu bol vlastne zverený, na majetku, ktorý sme kedysi dávno pred 20 rokmi my zberali po Československu ešte šrot, aby sme mohli vykúpiť z Kovošrotu vagóniky, ktoré sa dneska rozpaľujú."

Redaktor:
"Kvôli obvineniam bude po prvýkrát od založenia neziskovej organizácie rokovať jej správna rada. Tá je na strane riaditeľa, bude ho však žiadať o dokumentáciu o hospodárení železničky."

I. NEMKY:
"Aby nám vysvetlil tie majetkové pomery, čo vlastne odišlo, pretože boli tu nejaké takéto veci, že niečo išlo, ale všetko bolo to, myslím si, v súlade so zákonom."

A. BÍLEK:
"Ja sa nebojím žiadnych kontrol, ničoho. Naopak, som kedykoľvek k dispozícii."

M. PAULINI:
"Sú do budúcnosti možné jedine tri veci, a to je, po prvé, zabrániť šrotovaniu pamiatok, po druhé, zvýšiť verejnú kontrolu nad správou železničky, a po tretie, urobiť verejne dostupný zoznam pamiatok, ktoré sa zachovali, ktorý bude stále aktualizovaný, aby bolo jasné, kde tieto pamiatky sa nachádzajú, v akom stave sú, a prípadne, či sú niekde zapožičané."

F. GIERTLI,
pamätník Čiernohorskej železnice:
"Ma mrzí, že tí, ktorí teraz tu diskutujú ako kritici, že tu (...) zadarmo veľa, a teraz chcú to hanobiť, čo oni budovali? Veď je to hanba."

Redaktor: "Čiernohronská železnica oslávi čoskoro sto rokov od svojho založenia. Niektorí ľudia sa boja, že sa toho kvôli tunelovaniu nedožije. Tí druhí naopak tvrdia, že ju treba zachrániť pred chamtivosťou ľudí, ktorí z nej chcú urobiť pochybný obchod. Obidve strany sa zhodujú, že koniec železničky by bol pre región v okolí Čierneho Balogu nenapraviteľnou škodou."

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy